Κοινωνία Οικονομία

Κτηνοτρόφοι: Δεν υπάρχει λογική που να δικαιολογεί αυτήν την ακρίβεια των προϊόντων μας στα σούπερ μάρκετ

«Στη φυτική παραγωγή θα δείτε ότι είναι τριπλάσιες οι τιμές, στη ζωική παραγωγή είναι σχεδόν διπλάσιες … οι τιμές αυτές “δεν βγαίνουν” ούτε με τα εξοδολόγια ούτε με τίποτα … υπάρχει θέμα και με το κράτος, την Πολιτεία», καταγγέλλει ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας
———————-

«Υπάρχει θέμα και με το κράτος, την Πολιτεία, δεν υπάρχει λογική για το πώς αυξάνονται τόσο οι τιμές και τα κέρδη που εμφανίζονται» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Δημήτρης Μόσχος.

«Οι τιμές στο αγελαδινό γάλα είναι πολύ κάτω από τα 0,60 ευρώ … ανάλογα με την ποσότητα από κάθε εκμετάλλευση, ξεκινούν από τα 0,33 ευρώ ως τα 0,54 ευρώ στις πολύ μεγάλες μονάδες, με μεγάλη παραγωγή», ενώ «στο αιγοπρόβειο γάλα η μέση τιμή το προηγούμενο διάστημα είναι στα 1,54-1,58 ευρώ» δήλωσε στην κρατική τηλεόραση, εξηγώντας πως «ο κόσμος πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι για ένα κιλό φέτα χρειάζονται περίπου 4 κιλά γάλα», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Η τιμή που εμφανίζεται στο ράφι πραγματικά δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που παίρνει ο παραγωγός, όπως και σε όλα τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα το τελευταίο διάστημα» συμπλήρωσε και συνέχισε ότι «στο γάλα δεν υπάρχει μεσάζοντας». «Στη φυτική παραγωγή θα δείτε ότι είναι τριπλάσιες οι τιμές, στη ζωική παραγωγή είναι σχεδόν διπλάσιες … οι τιμές αυτές “δεν βγαίνουν” ούτε με τα εξοδολόγια ούτε με τίποτα … υπάρχει θέμα και με το κράτος, την Πολιτεία … δεν υπάρχει λογική για το πώς αυξάνονται τόσο οι τιμές και τα κέρδη που εμφανίζονται» προσέθεσε.

«Εγώ είμαι από το πρωί ως το βράδυ στην παραγωγή και παίρνω μια τιμή», είπε  κ. Μόσχος και προσέθεσε πως «έρχεται κάποιος μέσα σε μια στιγμή και παίρνει διπλάσια τιμή … Τι να θεωρήσω; Ότι το δικό τους κέρδος είναι το 50% και το 50% είναι τα έξοδα; Εγώ δηλαδή με πόσο θα πρέπει να δουλέψω, να αντέξω στην παραγωγή 365 ημέρες το χρόνο;».

Το ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) έχει επισημάνει, μεταξύ άλλων, για τις τιμές του αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος, ότι οι γαλακτοβιομηχανίες πιέζουν τους παραγωγούς να μειώσουν τις τιμές τους και προμηθεύονται γάλα δίχως να γνωρίζει ο κτηνοτρόφος την τιμή, ενώ την ίδια ώρα, παρότι μειώνονται οι τιμές παραγωγού στο αγελαδινό γάλα οι τιμές ανεβαίνουν «στο ράφι».

Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι διεκδικούν οι τιμές πώλησης για την περίοδο 2023-2024 να είναι:
  • τουλάχιστον 1,7 ευρώ/κιλό για το πρόβειο γάλα
  • τουλάχιστον 1,15 ευρώ/κιλό για το γίδινο γάλα
  • τουλάχιστον 0,6 ευρώ/κιλό για το αγελαδινό γάλα

«Αν δεν υπάρξουν ικανοποιητικές, βιώσιμες συμφωνίες, κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου αφανισμού της ελληνικής κτηνοτροφίας, με μείωση του ζωικού κεφαλαίου και παύση δραστηριότητας» προειδοποιεί ο ΣΕΚ.

banner-article

Ροη ειδήσεων