Κόσμος

Εκεχειρία στη Γάζα: Το Ισραήλ συνέλαβε περισσότερους από όσους απελευθέρωσε – Νέες πολεμικές κραυγές του Νετανιάχου

ε μία ακόμα ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους συνεχίζεται σήμερα για 6η μέρα η εφαρμογή της προσωρινής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ αξιωματούχοι όλων των πλευρών διαπραγματεύονται μια νέα ολιγοήμερη παράταση της συμφωνίας.

Οι ισραηλινές αρχές παρέλαβαν νέο κατάλογο αιχμαλώτων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης.

Δεν έχει γίνει σαφές πόσοι είναι οι όμηροι που θα απελευθερωθούν εντός της ημέρας. Πρόκειται για την έκτη ομάδα ομήρων που θα απελευθερωθούν, αφότου τέθηκε σε ισχύ μια συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο κράτος του Ισραήλ και τη Χαμάς.

Μέχρι τώρα έχουν αφεθεί ελεύθεροι 81 όμηροι και έχουν αποφυλακιστεί 180 Παλαιστίνιοι οι οποίοι κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές. Είναι χαρακτηριστικό πάντως, ότι σύμφωνα με την Ένωση Παλαιστινίων Κρατουμένων, από την έναρξη της εκεχειρίας –την περασμένη Παρασκευή- ο ισραηλινός στρατός έχει συλλάβει περισσότερους Παλαιστίνιους από όσους απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας. Συγκεκριμένα, από τις 24 Νοέμβρη συνελήφθησαν 168 Παλαιστίνιοι.

Η Χαμάς απελευθέρωσε χθες 12 ομήρους που κρατούνταν στη Γάζα: 10 Ισραηλινές (μεταξύ τους μία 17χρονη κοπέλα) και 2 Ταϊλανδούς. Από τις Ισραηλινές οι 4 είχαν διπλή υπηκοότητα (1 από την Αυστρία, 2 από την Αργεντινή και 1 από τις Φιλιππίνες).

Από την πλευρά του το Ισραήλ απελευθέρωσε 30 Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους από τις ισραηλινές φυλακές: 15 γυναίκες και 15 ανήλικους.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει νέο κύκλο διαβουλεύσεων προκειμένου η ανακωχή, που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή και παρατάθηκε για 48 ώρες, να διαρκέσει περισσότερο. Μετά την παράτασή της, η ισχύς της ανακωχής εκπνέει αύριο Πέμπτη στις 7 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του κράτους – δολοφόνου, Μπ. Νετανιάχου, επανέλαβε χθες ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο να καταστρέψει τη Χαμάς μετά τη λήξη της ολιγοήμερης εκεχειρίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική υπηρεσία της εφημερίδας Welt, ο Νετανιάχου είπε ότι μετά τη λήξη της εκεχειρίας, «θα συνεχίσουμε τη μάχη, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να καταστρέψουμε τη Χαμάς».

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία συμπληρωματικό πολεμικό προϋπολογισμό, ύψους περίπου 7 δισ. δολαρίων, με το 65% του ποσού να κατευθύνεται απευθείας στον στρατό.

Πέντε υπουργοί από το κόμμα του Μπένι Γκαντς -οι οποίοι εντάχθηκαν στην κυβέρνηση τον Οκτώβρη, στο πλαίσιο της πολεμικής «συστράτευσης»- καταψήφισαν τον νέο προϋπολογισμό, καταγγέλλοντας ότι σημαντικά κονδύλια πηγαίνουν σε πολιτικές προτεραιότητες των συμμάχων του πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου, όπως η παραπέρα χρηματοδότηση των εποικισμών στη Δυτική Όχθη και των υπερορθόδοξων Εβραίων, αντί να ενισχύουν παραπέρα τον κατοχικό στρατό. Τον προϋπολογισμό καταψήφισε και ο υπουργός Οικονομίας, Νιρ Μπαρκάτ.

Η τελική έγκριση του προϋπολογισμού θα περάσει από το κοινοβούλιο.

Ο ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, σε μια έμμεση «προειδοποίηση» προς τον Νετανιάχου, έγραψε σε ανάρτησή του: «Διακοπή του πολέμου = διάλυση της κυβέρνησης».

Η Χαμάς από την πλευρά της δηλώνει ότι το Ισραήλ δεν έχει πετύχει κανέναν από τους στόχους του στη Γάζα. Το Ισραήλ έχει «αποτύχει οικτρά» στη Γάζα, και στρατιωτικά και πολιτικά, δήλωσε ο Οσάμα Χαμντάν, στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο αριθμός των νεκρών και τραυματισμένων Ισραηλινών στρατιωτών κατά τη χερσαία επίθεση στη Γάζα είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που ανακοινώνει το Ισραήλ. Υπάρχουν πάνω από 1.000 τραυματίες ισραηλινοί στρατιώτες, ανέφερε, εκ των οποίων οι 500 πιο σοβαρά.

(Με πληροφορίες από «Al Jazeera», ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa)

 imerodromos.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων