Κόσμος

Αχτίδα ελπίδας για διάσωση της εκεχειρίας, χάρη στην παρέμβαση Αιγύπτου – Κατάρ

Μετά την άρνηση της Χαμάς να απελευθερώσει τους 13 ομήρους που είχε συμφωνηθεί για σήμερα Σάββατο, δεύτερη ημέρα της εκεχειρίας, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας, η αναγκαία για ανθρωπιστικούς λόγους παύση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας κρέμεται από μια κλωστή. Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο ισραηλινός στρατός απείλησε ότι θα ξαναρχίσει τους βομβαρδισμούς εναντίον της Γάζας, αν έως τα μεσάνυχτα δεν απελευθερωθεί η δεύτερη ομάδα ομήρων.

Κατάρ: Τα εμπόδια ξεπεράστηκαν

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ, το Κατάρ ανακοίνωσε ότι «μετά από καθυστέρηση στην υλοποίηση της απελευθέρωσης των κρατουμένων και από τις δύο πλευρές, τα εμπόδια ξεπεράστηκαν μέσω των επικοινωνιών Κατάρ-Αιγύπτου και με τις δύο πλευρές».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ πρόσθεσε ότι «απόψε 39 Παλαιστίνιοι πολίτες θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 13 Ισραηλινών κρατουμένων από τη Γάζα, αλλά και 7 ακόμη ξένοι πολίτες, εκτός του πλαισίου της συμφωνίας».

Και στις δύο πλευρές, έντονη είναι η αγωνία στις οικογένειες των ανθρώπων που περιμένουν να απελευθερωθούν, καθώς η απειλή του ισραηλινού στρατού είναι θεωρητικά ενεργή έως ότου ξεκινήσει η διαδικασία και παραδοθούν οι όμηροι.

Νωρίτερα, ισραηλινές πηγές ασφαλείας, που μίλησαν στην εφημερίδα Haaretz, δήλωναν ότι «υπάρχει σύγχυση» σχετικά με τους λόγους που η Χαμάς καθυστερεί την απελευθέρωση των αιχμαλώτων απόψε, προσθέτοντας ότι ο ισραηλινός στρατός αναμένει επί του παρόντος οδηγίες από την κυβέρνηση για το πώς θα ενεργήσει σε περίπτωση που η Χαμάς παραβιάσει τη συμφωνία παύσης πυρός και ανταλλαγής ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, η παράδοση των ομήρων καθυστερεί καθώς το Ισραήλ δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις του για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα. Όπως έχει γίνει γνωστό, σήμερα επρόκειτο να απελευθερωθούν 13 όμηροι, ενώ 42 φυλακισμένοι Παλαιστίνιοι επρόκειτο να αφεθούν ελεύθεροι.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Χαμάς, που μίλησε στο BBC, το Ισραήλ έκανε σημαντικές αλλαγές στον συμφωνημένο κατάλογο των Παλαιστινίων κρατουμένων που επρόκειτο να απελευθερωθούν, ενώ υποστήριξε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους στο Μπέιτ Χανούν στη Γάζα, σε περιοχή όπου επιτρέπεται στους Παλαιστίνιους να μετακινούνται.

Στον Λίβανο, ο αξιωματούχος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν, υποστήριξε ότι το Ισραήλ παραβίασε τη συμφωνία την Παρασκευή στοχεύοντας Παλαιστίνιους αμάχους που προσπαθούσαν να φτάσουν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ενώ είδαν να πετούν drones, πράγμα που απαγορεύεται από τη συμφωνία της περασμένης Τετάρτης. «Υπήρχαν παραβιάσεις χθες, και σήμερα επαναλαμβάνονται», είπε.

Από τη δική του πλευρά, το Ισραήλ υποστηρίζει ότι δεν έχει παραβιάσει τη συμφωνία, διαψεύδοντας τις Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ, το ένοπλο τμήμα της Χαμάς, που ανακοίνωσε ότι σταματά η διαδικασία έως ότου επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα, και πως έχει επιτρέψει την είσοδο 200 φορτηγών στη Λωρίδα, όπως απαιτεί η συμφωνία. Σύμφωνα με τον στρατιωτικό σύνδεσμο του Ισραήλ COGAT με τους Παλαιστίνιους, 50 από αυτά τα φορτηγά έφτασαν στη βόρεια Γάζα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, πραγματοποιεί διαβουλεύσεις με τον υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπένι Γκαντζ, ώστε να εξετάσουν την κατάσταση και να λάβουν αποφάσεις πώς θα αντιδράσουν αν δεν υλοποιηθεί η ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων έως τα μεσάνυχτα.

Επίσης, Ισραηλινοί αξιωματούχοι απέρριψαν τον ισχυρισμό της Χαμάς ότι ο αριθμός των νηοπομπών βοήθειας που φθάνουν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας είναι μόνο το μισό από αυτό που δεσμεύτηκε το Ισραήλ, επιρρίπτοντας ευθύνες στον ΟΗΕ.

Ο Οσάμα Χαμντάν, πάντως, δήλωσε στο κανάλι Al-Mayadeen του Λιβάνου, ότι «υπάρχει μια προσπάθεια να επιλυθούν τα ζητήματα» σχετικά με τη συνέχιση της συμφωνίας για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων και των Παλαιστινίων κρατουμένων.

Χαμάς: «Δεν μας πτοούν οι απειλές»

Ο Οσάμα Χαμντάν προειδοποίησε το Ισραήλ ότι «οι κενές περιεχομένου απειλές δεν θα αλλάξουν τη θέση μας».

«Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να εφαρμόσουμε και να διασφαλίσουμε την επιτυχία της συμφωνίας εκεχειρίας που επιτεύχθηκε μέσω της μεσολάβησης του Κατάρ και της Αιγύπτου», δήλωσε, τονίζοντας ότι «η συμφωνία για ανθρωπιστική εκεχειρία και ανταλλαγή ομήρων και αιχμαλώτων δεν θα είχε επιτευχθεί εάν δεν ήταν η σταθερή η θέση του λαού μας. Οι δυνάμεις κατοχής δεν θα καταφέρουν να απελευθερώσουν τους ομήρους τους με τη βία».

Διαμεσολάβηση Αιγύπτου-Κατάρ

Η Αίγυπτος και το Κατάρ, που έχουν διαμεσολαβητικό ρόλο στη συμφωνία για την εκεχειρία ανακοίνωσαν ότι προσπαθούν να επιλύσουν τα προβλήματα που ανέκυψαν.

Επίσης, σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο, που μίλησε σε καθεστώς ανωνυμίας στο Reuters, το Κατάρ βρίσκεται σε συνεχείς συνομιλίες τόσο με το Ισραήλ όσο και με τη Χαμάς για την επίλυση της θέματος «το συντομότερο δυνατό».

«Φρικτό για τις οικογένειες»

Σχολιάζοντας τις δραματικές αυτές εξελίξεις, που θέτουν σε κίνδυνο την εκεχειρία, λίγες ώρες αφότου οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Κατάρ εξέφραζαν την ελπίδα ότι μπορεί να παραταθεί η συμφωνία, ο Γκίντεον Λέβι, γνωστός αρθρογράφος της Haaretz, είπε ότι αν καταρρεύσει η εκεχειρία, αυτό θα είναι «φρικτό για τις οικογένειες: τις οικογένειες των Ισραηλινών ομήρων και για τις οικογένειες των Παλαιστινίων κρατουμένων».

«Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και δεκάδες παλαιστινιακές οικογένειες που περιμένουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα», είπε.

Διαδήλωση στο Τελ Αβίβ

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση ότι η διαδικασία έχει παγώσει, χιλιάδες διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ βγήκαν στους δρόμους και απαιτούν την επιστροφή όλων των ομήρων.

Συγκεντρώθηκαν κοντά στο αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων στο Τελ Αβίβ ζητώντας την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων που κρατά η Χαμάς.

Άλλη μεγάλη ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε έξω από την κατοικία του Μπενιαμίν Νετανιάχου, με σύνθημα «Παραιτήσου!» και «Φέρτε πίσω τους ανθρώπους μας!».

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων