Κοινωνία Υγεία

Αναβάλλονται εγχειρήσεις για χρόνια στα δημόσια νοσοκομεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και άλλου προσωπικού

Τη δραματική κατάσταση που προκαλεί η έλλειψη αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης αναδεικνύει με σημερινές του δηλώσεις ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, όπως είχε κάνει πριν λίγες μέρες και η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος

Ο Μιχάλης Γιαννάκος εξήγησε ότι η διακοπή τακτικών χειρουργείων είναι φυσική συνέπεια του γεγονότος πως στο Παπανικολάου έχουν απομείνει μόλις επτά αναισθησιολόγοι από τους 20 που εργάζονταν στο νοσοκομείο. Κατήγγειλε πως σοβαρά καρδιοχειρουργικά περιστατικά είναι ακόμη δύο χρόνια σε αναμονή ενώ και άλλοι ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση περιμένουν έως και τρία χρόνια. Πρόσθεσε και πως ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί το χειρουργείο τους σε «επικαιροποιημένες χειρουργικές λίστες αναμονής» προϊδεάζοντας για ακόμη μεγαλύτερους χρόνους αναμονής που μπορούν να αποβούν μοιραίοι για την υγεία ή και τη ζωή των ασθενών.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τόνισε επίσης, πως το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές στα νοσοκομεία της χώρας λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων».

Κατήγγειλε επίσης πως «στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης στις 70 ανεπτυγμένες χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν οι 43».

Βεβαίως τα προβλήματα αυτά με τις ελλείψεις αναισθησιολόγων δεν περιορίζονται μόνο στο Νοσοκομείο Παπανικολάου αλλά και σε άλλα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.

Για παράδειγμα, σε νέα αναβολή επεμβάσεων υποχρεώθηκε το αρμόδιο τμήμα του νοσοκομείου Έδεσσας για το μήνα Οκτώβρη επειδή είχαν απομείνει μόλις δύο αναισθησιολόγοι από τέσσερις.

Στο «Αττικό» νοσοκομείο όπου σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο «λειτουργούν οι 7 χειρουργικές αίθουσες στις 14. Υπάρχουν λίστες αναμονής από το 2016 μη επικαιροποιημένες. Ασθενείς με καρκίνο περιμένουν 6 μήνες να χειρουργηθούν».

Είπε χαρακτηριστικά: «Τραγική είναι η κατάσταση και στα νησιά όπου «έχουμε διαλυμένους τους χειρουργικούς τομείς λόγω ελλείψεων αναισθησιολόγων, χειρουργών και άλλων ειδικοτήτων γιατρών. Τα νοσοκομεία καλύπτονται από έναν ή κανέναν αναισθησιολόγο.. Κατάντησαν Κέντρα διακομιδών».

Και απευθυνόμενος στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ανέφερε:

«Η κατάσταση δεν διορθώνεται με διοικητικά μέτρα. Θέλει άμεσα προσλήψεις προσωπικού και ανακοπή του μαζικού κύματος φυγής υγειονομικών. Για να συμβεί αυτό θέλει αύξηση μισθών, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, κίνητρα, μονιμοποίηση συμβασιούχων, ένταξη στα ΒΑΕ».

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ