Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Τα επόμενα βήματα ηγεσίας και εσωκομματικής αντιπολίτευσης ως την «μετωπική αναμέτρηση» στην Κεντρική Επιτροπή

Στα δύο και με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά στο εξής, προχωράει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά και την επίσημη αποτύπωση του ρήγματος κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Η επόμενη κρίσιμη και ίσως καθοριστική αναμέτρηση θα είναι η συνεδρίαση της 300μελούς Κεντρικής Επιτροπής, όπου οι συσχετισμοί θα μετρηθούν ξανά σε ευρύτερη βάση και πιθανόν να παρθούν αποφάσεις από όσους θεωρούν ότι η υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, δεν υπηρετείται πλέον εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «τις επόμενες εβδομάδες θα δοκιμαστεί η ενότητα».

Η ηγεσία πάντως αφού άκουσε την σκληρή κριτική στην πολύωρη συνεδρίαση του οργάνου στην Τετάρτη φάνηκε χθες να την προσπερνά και να περνά στην αντεπίθεση δείχνοντας την έξοδο στους διαφωνούντες: «Όποιος αισθάνεται πως τα νέα αυτά παπούτσια του είναι… μεγάλα και δυσφορεί, είναι ελεύθερος» σημείωσε η Δώρα Αυγέρη, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας χθες το πρωί στο Open. Σε προηγούμενη συνέντευξή της, το βράδυ της συνεδρίασης, ανέφερε ότι επιδίωξη της ηγεσίας είναι η «πληθυντική Αριστερά» και η «Αριστερά της πρόσθεσης και όχι της αφαίρεσης» ωστόσο χθες απέδωσε στους διαφωνούντες της ΠΓ τους χαρακτηρισμούς περί «ελίτ» που πρέπει να σπάσει και «ιερατείου», παρουσιάζοντας στον αντίποδα την ηγεσία Κασσελάκη ως ανοιχτή στα μέλη. «Δεν μπορούμε να αφήνουμε τους προοδευτικούς πολίτες στο περιθώριο και να μιλάμε μόνοι μας. Τα όργανα του κόμματός μας φυσικά και θα υπάρχουν, αλλά δεν είναι ιερατείο» ανέφερε.

Επεκτείνοντας τα όσα είπε ο Νίκος Παππάς στην συνεδρίαση του οργάνου το απόγευμα της Τετάρτης, ανέφερε πως «ορισμένοι κάνουν σα να μην έχουμε ψηφίσει για πρόεδρο, σα να θέλουν να αλλάξει το καταστατικό και να μην ισχύει η εκλογή του προέδρου από τη βάση» προσθέτοντας ότι αυτή ήταν μια καταστατική ρύθμιση που πέρασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Με άλλα λόγια η ηγεσία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τους διαφωνούντες ως «βαρίδια» των οποίων η έξοδος δε θα κοστίσει ιδιαίτερα. Μετά τα 10 κατά και τα 8 λευκά φαίνεται να κάνει διάκριση μεταξύ «σκληρών» και «μετριοπαθών» στελεχών (με βάση τα «κατά» και τα «λευκά» στην ΠΓ) υπολογίζοντας ότι ακόμη και αν οι «σκληροί» αποχωρήσουν αριθμητικά δεν θα είναι μεγάλο πλήγμα για το κόμμα. Το δε «λευκό» φαίνεται να το εκλαμβάνει ως ψήφο ανοχής παρόλο που και αυτή η πλευρά εξέφρασε ισχυρές διαφωνίες και αυστηρή κριτική στον πρόεδρο και αναμένει να δει αν θα υπάρξουν κινήσεις γεφύρωσης του χάσματος το επόμενο διάστημα.

Οι κινήσεις αυτές δεν φαίνεται να υπάρχουν, ενώ η ηγεσία έδειξε πως αντιμετώπισε την συνεδρίαση της ΠΓ ως πεδίο εκτόνωσης των διαφωνούντων και όχι ως πεδίο συζήτησης. Παρά ταύτα, από το ηγετικό στρατόπεδο υπογραμμίζουν διαρκώς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά με ενότητα και σύνθεση.

Κατά τα λοιπά η ηγεσία δείχνει να ποντάρει στα νέα μέλη και την ενσωμάτωση τους στο κόμμα μέσω του isyiza μέχρι το συνέδριο, κάτι το οποίο προβλήθηκε ως αιτία για την μετάθεσή του στα τέλη Φεβρουαρίου. Επιδιώκει ουσιαστικά να διαμορφώσει φιλικούς προς τη νέα ηγεσία συσχετισμούς στο συνεδριακό σώμα. Από την άλλη μπάντα θεωρούν ότι τα μέλη που ψήφισαν την Έφη Αχτσιόγλου, το 44% δηλαδή, και τα οποία δεν επιθυμούν την «μετάλλαξη» του κόμματος, είναι εκείνα που είναι «ενεργά» και «μάχιμα», έτοιμα να συμμετάσχουν σε εσωκομματικές διαδικασίες τις οποίες και γνωρίζουν σε αντίθεση με «τα μέλη του δίευρου» όπως τα χαρακτηρίζουν.

Οδικός χάρτης και προσυνεδριακός διάλογος

Έτσι, με τον διχασμό να καταγράφεται σε κάθε έκφανση της εσωκομματικής ζωής:

Το στρατόπεδο της ηγεσίας δείχνει να επικεντρώνει πλέον στην υλοποίηση του οδικού χάρτη που πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης και εγκρίθηκε στην Πολιτική Γραμματεία, με τα 13 Περιφερειακά Ααναπτυξιακά Συνέδρια και θεματικές εκδηλώσεις. Στόχος τίθεται, «το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συνομιλήσει με τις τοπικές κοινωνίες και να αναδειχθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν». Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθούν συγκεκριμένες θεματικές εκδηλώσεις για κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, όπως η ακρίβεια, το κοινωνικό κράτος, η στέγη, τα κόκκινα δάνεια, η πρωτογενής παραγωγή, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην αποκατάσταση των περιοχών της χώρας που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες.

Πάντως, εδώ υπάρχουν φωνές ότι τα Περιφερειακά Συνέδρια μέχρι το Έκτακτο Συνέδριο του Φεβρουαρίου, υποκαθιστούν τον απαραίτητο προσυνεδριακό διάλογο. Σε αυτό το μήκος κύματος τοποθετήθηκε δημόσια και ο Διονύσης Τεμπονέρας, εξηγώντας ότι ένας από τους λόγους που ψήφισε λευκό στην ΠΓ ήταν πως ο προσυνεδριακός διάλογος πρέπει να διεξαχθεί χωρίς περισπάσεις. Σημείωσε επίσης ότι ο χρόνος του Συνεδρίου που εγκρίθηκε είναι μακριά και θα υποχρεώσει το κόμμα σε παρατεταμένη εσωστρέφεια.

Κινητικότητα από την πλευρά της Ομπρέλας

Από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, η Ομπρέλα φαίνεται να κινείται πιο αποφασιστικά και συντεταγμένα. Ως εκ τούτου διερευνά τα επόμενα βήματά της – χθες υπήρξε και μια διαδικτυακή σύσκεψη επ’ αυτού – καθώς μπορεί η επόμενη μετωπική σύγκρουση με την ηγεσία να τοποθετείται στην ΚΕ, που πιθανόν θα γίνει το πρώτο ή το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου, αλλά ως τότε διαμηνύουν «δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια».

Προγραμματίζουν παρεμβάσεις τις επόμενες ημέρες, είτε με τη μορφή εκδηλώσεων είτε με τη μορφή νέων κειμένων. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν πληροφορίες πως ετοιμάζεται κείμενο πολιτικο-ιδεολογικού κειμένου με υπογραφές από ένα ευρύ φάσμα προσώπων, μελών, στελεχών, προσωπικοτήτων κλπ (μακριά από τη λογική του κειμένου υπογραφών από την ΚΕ που είχε περιγράψει σε άρθρο του ο Τάκης Κατσαρός).

topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων