Κόσμος

Καθολική Εκκλησία: Προχωρώντας μπροστά…

Οι αλλαγές στο καταστατικό της Συνόδου των Επισκόπων με εισήγηση του Πάπα Φραγκίσκου Α΄ προτάθηκαν τον περασμένο Απρίλιο και δίνουν το δικαίωμα 54 ψήφων σε γυναίκες επί συνόλου 365. «Για τις γυναίκες είναι ένα τεράστιο βήμα προόδου», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press η επικεφαλής του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Γυναικών, Μαρία Λία Ζερβίνο.

Ωστόσο, ο Ολλανδός σκιτσογράφος Tjeerd Royaards θυμίζει στο κονκλάβιο ότι κανείς δεν προχωρά ειλικρινά μπροστά εάν δεν έρθει αντιμέτωπος με το παρελθόν του. Και η μαύρη λίστα των αδικημάτων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είναι μεγάλη: κακοποιήσεις παιδιών, καταπίεση γυναικών, καταπίεση ομόφυλων, βασανιστήρια, μισαλλοδοξία και διαφθορά.

Η πιθανότητα ότι αυτή η διαδικασία της Συνόδου θα μπορούσε να οδηγήσει σε πραγματική αλλαγή σε θέματα που προηγουμένως ήταν ταμπού για την Καθολική Εκκλησία έδωσε ελπίδα σε πολλές γυναίκες και προοδευτικούς Καθολικούς. Έχει όμως πυροδοτήσει συναγερμό στις τάξεις των συντηρητικών που έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε σχίσμα.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας