Θεσσαλονίκη: Το ΚΚΕ για τη μη αδειοδότηση διεξαγωγής αγώνων στο Καυτανζογλείο
Ανακοίνωση της Επιτροπής Αθλητισμού Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ
Η αδυναμία αδειοδότησης του Καυτανζογλείου και το “ξεσπίτωμα” του Ηρακλή στο Κιλκίς (!) είναι απλά η κατάληξη της χρόνιας εγκατάλειψης και υποβάθμισης των υποδομών του σταδίου από το κράτος και το αρμόδειο υπουργείο, με τις πλάτες και της περιφερειακής και δημοτικής αρχής της πόλης. Βγάζει στην επιφάνεια την τραγική και απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο στάδιο!
Οι αθλητές που χρησιμοποιούν το γήπεδο κάθε μέρα ξέρουν ότι έχει να συντηρηθεί χρόνια. Ένα γήπεδο, που θα μπορούσε να αποτελεί στολίδι για την περιοχή , για να έχει τη δυνατότητα η νεολαία να απολαμβάνει δωρεάν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου αθλητισμό, παρακμάζει, με αποτέλεσμα να κρίνεται ακατάλληλο ακόμα και για την διεξαγωγή αθλητικών και πολιτιστικών διοργανώσεων.
Ό,τι λειτουργεί από αυτό το στάδιο για τους χιλιάδες που αθλούνται σ’ αυτό, οφείλεται στη φιλότιμη προσπάθεια και στον ηρωισμό των λιγοστών εργαζόμενων που έχουν απομείνει. Τα αποτελέσματα της χρόνιας υποχρηματοδότησης από όλες τις κυβερνήσεις είναι ορατά και το γήπεδο αυτό ολοένα και περισσότερο συσσωρεύει πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα.
Συγκεκριμένα:
-
Είναι ορατές οι μεγάλες και εκτεταμένες καταστροφές στον τάπητα στίβου, στον χλοοτάπητα του κεντρικού Σταδίου και του βοηθητικού, ρωγμές στην κτιριακή υποδομή, πρόβλημα πυρασφάλειας, υγρασίας στο εσωτερικό κ.ά. Επίσης, οι φωτεινοί πίνακες δεν λειτούργησαν σχεδόν ποτέ, ενώ προβληματική είναι και η λειτουργία του Photo Finish.
-
Από το 2004 μέχρι και σήμερα γίνονται μόνο υποτυπώδεις συντηρήσεις για επείγοντα προβλήματα που προκύπτουν, που όμως δεν καταφέρνουν να αλλάξουν την εικόνα της εγκατάλειψης.
-
Τα τελευταία χρόνια η κρατική χρηματοδότηση έχει συρρικνωθεί στο 1/3 και το προσωπικό έχει ελαχιστοποιηθεί. Έτσι, ενώ τη δεκαετία του 2000 απασχολούνταν 35 άτομα, σήμερα μετά βίας οι εργαζόμενοι φτάνουν τους 17.
-
Λειτουργεί χωρίς τεχνικό προσωπικό, οπότε οι όποιες συντηρήσεις γίνονται από εξωτερικά συνεργεία.
-
Επιπλέον, η έλλειψη προσωπικού προκαλεί εμπόδια στην εύρυθμη λειτουργία του Σταδίου, όπου αθλούνται χιλιάδες αθλητές. Πρόβλημα δημιουργείται από την απουσία φύλαξης κατά τις βραδινές ώρες, αλλά και από την καθυστέρηση που παρατηρείται στην επαναλειτουργία του κυλικείου.
Το Καυτανζόγλειο αποτελεί άλλο ένα εμβληματικό παράδειγμα για το που κατατάσσονται οι κοινωνικές ανάγκες από τον κρατικό μηχανισμό.
Οι αθλητές, οι προπονητές, οι εργαζόμενοι του σταδίου, αλλά και ο λαός της πόλης αποφασιστικά να διεκδικήσουν:
-
Να δοθούν τώρα όλα τα απαραίτητα κονδύλια για τη συντήρηση και την αναβάθμιση του Καυτανζογλείου, ξεκινώντας άμεσα τις απαραίτητες μελέτες και εργασίες με έκτακτη κρατική χρηματοδότηση.
-
Να στελεχωθεί από όσο προσωπικό έχει ανάγκη, μόνιμο και σταθερό που θα καλύπτει τις πάγιες ανάγκες.