Άρθρα Κόσμος

“Κρατώντας το ψέμα ζωντανό” / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

AP Photo/Evan Vucci
Η εν λόγω πηγή λοιπόν λέει ξεκάθαρα στον Χερς πως «ο πόλεμος τελείωσε. Η Ρωσία κέρδισε. Δεν θα υπάρξει άλλη επίθεση από την Ουκρανία, αλλά ο Λευκός Οίκος και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης πρέπει να κρατήσουν το ψέμα ζωντανό»

Με αδειανά χέρια επιστρέφει ουσιαστικά από το πολυδιαφημισμένο ταξίδι του στην Αμερική ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σαν να μην έφτανε ο δημόσιος καβγάς του με τον Πολωνό ομόλογο του Αντρέι Ντούντα στη Νέα Υόρκη με αφορμή την απαγόρευση της εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών και κατόπιν η ανακοίνωση-σοκ της πολωνικής κυβέρνησης ότι θα σταματήσει να εξοπλίζει το Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος αντιμετώπισε αυτή τη φορά -κατά γενική ομολογία- πολύ ψυχρότερη υποδοχή απ’ ό,τι στην περσινή επίσκεψή του στις ΗΠΑ μόλις πριν από εννιά μήνες: όχι μόνο γιατί δεν κατάφερε τελικά να μιλήσει στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Βουλή των Αντιπροσώπων, πολλοί από τους οποίους αντιτίθενται ανοιχτά στη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας προς τη χώρα του, αλλά και γιατί τελικά απέσπασε από την κυβέρνηση Μπάιντεν μόνο ένα συγκριτικά μικρό νέο πακέτο όπλων και πυρομαχικών ύψους «μόλις» 325 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ενα πακέτο που προς μεγάλη απογοήτευση του Ζελένσκι και των επιτελών του, και παρά τα αντιθέτως γραφόμενα στα δυτικά ΜΜΕ, δεν περιλαμβάνει τελικά τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και υψηλής ακρίβειας ATACMS, ενώ και η ανακοίνωση των Αμερικανών ότι θα στείλουν επιτέλους στην Ουκρανία με πολύμηνη καθυστέρηση τα πρώτα 10 από τα συνολικά 31 βαρέα άρματα μάχης Abrams M1 από την ερχόμενη εβδομάδα δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι στα «μαρμαρένια αλώνια» της αιματηρότατης ουκρανικής αντεπίθεσης στη Ζαπορόζιε και στο Ντονμπάς. Μια ζώνη θανάτου για δεκάδες χιλιάδες πρόωρα καταδικασμένους Ουκρανούς και αναμφίβολα αρκετές χιλιάδες αμυνόμενους Ρώσους, που έχει μετατραπεί σε απέραντο νεκροταφείο κατεστραμμένων ΝΑΤΟϊκών αρμάτων και οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, μεταξύ των οποίων αρκετά «ανίκητα», υποτίθεται, γερμανικά Leopard 2 διαφόρων τύπων αλλά και τουλάχιστον δύο βρετανικά Challenger. Μόνο τα Abrams -από τα βαρύτερα και πλέον ενεργοβόρα και δυσκολοσυντήρητα, αλλά και «ευαίσθητα» στις κακές καιρικές συνθήκες και τη λάσπη άρματα στην Ιστορία- λείπουν ακόμη -μάλλον επίτηδες- από τα φονικά μέτωπα.

Ο οικοδεσπότης Μπάιντεν φυσικά δεσμεύτηκε για ακόμη μία φορά ότι δεν θα σταματήσει να ενισχύει στρατιωτικά και οικονομικά την Ουκρανία μέχρι την… τελική νίκη επί των Ρώσων. Ομως από τις πολυάριθμες διαρροές στα αμερικανικά ΜΜΕ προκύπτει ότι ακόμη και στενοί συνεργάτες του Μπάιντεν, αλλά και πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του Πεντάγωνου και πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών δεν πιστεύουν πια πως η εξαντλημένη Ουκρανία θα αντέξει για πολύ τον συνεχιζόμενο πόλεμο φθοράς. Κι αν δεν σας αρκούν τα… πλάγια δημοσιεύματα των αμερικανικών εφημερίδων, που ουσιαστικά προσπαθούν να ρίξουν στους… ανεπίδεκτους ΝΑΤΟϊκης μαθήσεως Ουκρανούς στρατηγούς και τον Ζελένσκι την ευθύνη της αποτυχημένης αντεπίθεσης, μπορείτε πάντα να διαβάσετε το τελευταίο διαδικτυακό ρεπορτάζ του αγαπημένου μου Αμερικανού δημοσιογράφου, του Σίμουρ Χερς -μια φρεσκότατη συνομιλία του με ένα από τα «βαθιά λαρύγγια» που καλλιεργεί εδώ και δεκαετίες στις μυστικές υπηρεσίες του αμερικανικού ιμπέριουμ.

Η εν λόγω πηγή λοιπόν λέει ξεκάθαρα στον Χερς πως «ο πόλεμος τελείωσε. Η Ρωσία κέρδισε. Δεν θα υπάρξει άλλη επίθεση από την Ουκρανία, αλλά ο Λευκός Οίκος και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης πρέπει να κρατήσουν το ψέμα ζωντανό». Σύμφωνα με τον Αμερικάνο αξιωματούχο, «μετά από σχεδόν 15 εβδομάδες βαριών απωλειών σε έμψυχο δυναμικό και ελάχιστων εδαφικών κερδών και έχοντας καταγράψει τρομερές απώλειες σε άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, οι κύριες μονάδες του ουκρανικού στρατού, χωρίς να το ανακοινώσουν, ουσιαστικά έχουν διακόψει την αντεπίθεσή τους» τονίζει ο Χερς. Και συμπληρώνει πως «αν οι στρατηγοί διατάξουν νέα επίθεση, ο στρατός θα επαναστατούσε. Οι στρατιώτες δεν θέλουν πια να πεθάνουν. […] Ολες οι δηλώσεις του Κιέβου περί επιτυχημένης αντεπίθεσης είναι ψέματα.

Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν κερδίσει μόνο μερικά διάσπαρτα κομμάτια γης και ο ρυθμός της προέλασής τους μετριέται σε μέτρα ανά εβδομάδα» αναφέρει το άρθρο του σπουδαίου βετεράνου δημοσιογράφου. Και καταλήγει: «Ο μόνος λόγος που ο πόλεμος συνεχίζεται είναι επειδή ο Ζελένσκι επιμένει σε αυτόν. Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για εκεχειρία στο αρχηγείο του ή σε αυτό του προέδρου Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Δεν ενδιαφέρονται για διαπραγματεύσεις που θα τερματίσουν τη σφαγή» τονίζει ο Χερς.

efsyn.gr 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας