Βέροια Περιβάλλον Ρεπορτάζ Τοπικά

Μια παραγωγική συνάντηση του ΠΟΞ και της Συλλογικότητας «SOS Βέρμιο» στο Ξηρολίβαδο – το ψήφισμα / γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης

Από τα παρευρισκόμενα μέλη του ΔΣ του Π.Ο.Ξ. έγινε μια αναδρομή στις δραστηριότητες αντίδρασης που είχαν διενεργηθεί από εικοσαετίας, κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, με την πραγματοποίηση ενημερωτικών ημερίδων με ομιλητές επίλεκτους επιστήμονες, έκδοση ψηφισμάτων διαμαρτυρίας, παραστάσεις ενώπιον αρχών, δημοτικών συμβουλίων  και  υπηρεσιών, κινητοποιήσεις φορέων και πολιτών, με κατάληξη τις δικαστικές προσφυγές, χωρίς όμως τελικά να υπάρξει ευνοϊκό αποτέλεσμα, με συνέπεια να προχωρήσει  η εγκατάσταση των κατασκευών του αιολικού πάρκου,  με τις γνωστές βλαβερές συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον του Βερμίου

Στα πλαίσια της δραστηριοποίησης την οποία  αναπτύσσει η Συλλογικότητα «SOS ΒΕΡΜΙΟ»  που δραστηριοποιείται για την προστασία και διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, ιδιαίτερα εις ότι αφορά την  επέκταση των Αιολικών Πάρκων, πραγματοποιεί τετραήμερη συμβολική πεζοπορία στο τμήμα του Διεθνούς Μονοπατιού Ε4 που διασχίζει το Βέρμιο και διέρχεται και από το Ξηρολίβαδο.

Στην ομάδα των πεζοπόρων της «SOS ΒΕΡΜΙΟ»  συμμετέχουν οι Πέτρος Σουλάμης, Κωνσταντίνος Μάγγος, Πέτρος Καινούργιος, Αναστάσιος Λάλας, Δημήτρης Μόσχεβος, Ευδοκία Μπαρούξη, Αγάπη Κοσκίδου, Ευστράτιος Γκλέτου, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Μαριάννα Κουνέλου και  Νικόλαος Τούσας, που προέρχονται από διάφορα μέρη της Ελλάδας και είναι στο σύνολο τους επιστήμονες και επαγγελματίες, που τους ενώνει η ανησυχία και η αγωνιστική διάθεση για την προστασία και την διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος.

Την πρώτη ημέρα της πεζοπορίας που ξεκίνησε την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023, οι πεζοπόροι της Συλλογικότητας ακολούθησαν  την διαδρομή από Καστανιά προς το Ξηρολίβαδο, όπου και διανυκτέρευσαν.

Τους πεζοπόρους υποδέχθηκαν στο Ξηρολίβαδο η Αντιπρόεδρος του Π.Ο.Ξ. Δήμητρα Κουτόβα, τα μέλη του Δ.Σ. Αναστάσιος Βασιάδης, Αναστασία Κόγια και Αναστάσιος Τυφλίδης, τα μέλη του ΠΟΞ Ιωάννης Τσιαμήτρος, Ζωή Βασιάδη, Αλέξανδρος Χριστοδούλου, Μιχαήλ Αράβας και ο Γεώργιος Καμπάς που άνοιξε περιστασιακά το κατάστημα «ΛΙΓΟ ΑΠ ΟΛΑ», που είχε κλείσει με το τέλος της θερινής περιόδου, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους πεζοπόρους και να τους ανεφοδιάσει για την συνέχεια της διαδρομής τους.

Η Αντιπροσωπεία του Π.Ο.Ξ. δεξιώθηκε τους πεζοπόρους στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ξηρολιβάδου, προσφέροντας τα παραδοσιακά κεράσματα υποδοχής και εμφιαλωμένα νερά για την συνέχεια της διαδρομής τους.

Η Αντιπρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Π.Ο.Ξ. καλωσόρισαν με ενθουσιώδεις προσφωνήσεις τους επισκέπτες, παρέχοντας μια πρώτη πληροφόρηση για τις ιστορικές, τοπογραφικές, κοινωνικές και πολιτιστικές παραδόσεις του  Ξηρολιβάδου, καθώς και για το Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού.

Στην συνέχεια η ομάδα των πεζοπόρων της «SOS ΒΕΡΜΙΟ» ξεναγήθηκε στο κτίριο.

Οι επισκέπτες δήλωσαν τον ενθουσιασμό τους για το Πολιτιστικό Κέντρο και ιδιαίτερα για την μόνιμη φωτογραφική έκθεση   που καλύπτει όλους τους χώρους του κτιρίου και προβάλλει την διαρκή εξέλιξη του Ξηρολιβάδου, με τις αδιάλειπτες πνευματικές, ιστορικές, κοινωνικές, παραγωγικές και πολιτιστικές παραδόσεις του.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι παλιότερες φωτογραφίες του χωριού και ιδιαίτερα οι δημιουργίες των πρωτοπόρων στα Βαλκάνια φωτογράφων και κινηματογραφιστών αδελφών Μίλτου και Γιάννη Μανάκια από την Αβδέλλα Γρεβενών.

Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης οι επισκέπτες και οι εκπρόσωποι του Π.Ο.Ξ. μεταφέρθηκαν στην αίθουσα συσκέψεων όπου είχαν μια μακρά και παραγωγική συζήτηση για το επίκαιρο ζήτημα της επέκτασης των αιολικών πάρκων στο Βέρμιο.

Από τα παρευρισκόμενα μέλη του ΔΣ του Π.Ο.Ξ. έγινε μια αναδρομή στις δραστηριότητες αντίδρασης που είχαν διενεργηθεί από εικοσαετίας, κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, με την πραγματοποίηση ενημερωτικών ημερίδων με ομιλητές επίλεκτους επιστήμονες, έκδοση ψηφισμάτων διαμαρτυρίας, παραστάσεις ενώπιον αρχών, δημοτικών συμβουλίων  και  υπηρεσιών, κινητοποιήσεις φορέων και πολιτών, με κατάληξη τις δικαστικές προσφυγές, χωρίς όμως τελικά να υπάρξει ευνοϊκό αποτέλεσμα, με συνέπεια να προχωρήσει   η εγκατάσταση των κατασκευών του αιολικού πάρκου,  με τις γνωστές βλαβερές συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον του Βερμίου.

Επισημάνθηκε δε η επίκαιρη εξέλιξη των εργασιών επέκτασης του αιολικού πάρκου, με τις εργασίες που εκτελούνται στην θέση Καρατσαΐρ και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν για τις πηγές  υδροδότησης του Ξηρολιβάδου.

Οι επισκέπτες  αναφέρθηκαν στις δράσεις της Συλλογικότητας «SOS ΒΕΡΜΙΟ», που σε περιπτώσεις άλλων περιοχών είχαν θετικό αποτέλεσμα και παρουσίασαν τον περαιτέρω προγραμματισμό τους ζητώντας κάθε δυνατή υποστήριξη.

Κατά την σύσκεψη παρουσιάστηκαν εξειδικευμένα στοιχεία από επιστήμονες της ομάδας των πεζοπόρων, για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εγκατάσταση και λειτουργία των ανεμογεννητριών και το νομικό πλαίσιο που τις διέπει.

Μετά την αμοιβαία ενημέρωση   εγκρίθηκε και υπογράφηκε από όλους τους παρευρεθέντες το ακόλουθο ψήφισμα που πρότεινε η αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Π.Ο.Ξ.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Σήμερα Πέμπτη  21 Σεπτεμβρίου 2023 συγκεντρωθήκαμε στο Πολιτιστικό Κέντρο  του Ξηρολιβάδου  :

α) Εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου και μέλη του Π.Ο.Ξ. και

β) Εκπρόσωποι της Συλλογικότητας «S.O.S. ΒΕΡΜΙΟ»

για να δηλώσουμε την αντίδραση μας στις δραστηριότητες που βρίσκονται σε εξέλιξη και πλήττουν ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον του Βερμίου.

Η συνεχιζόμενη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών,  παρά  τις  έντονες και συνεχείς αντιδράσεις μας από πολλά χρόνια, σε έναν τόπο που προστατεύεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία ως Ζώνη «ΔΙΚΤΥΟ ΝΑΤΟΥΡΑ 2000» και ως προστατευόμενη    Ζώνη «ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ», προκαλεί έντονα και συνεχή προβλήματα στην πλούσια  χλωρίδα και πανίδα της περιοχής και στην καθημερινή ζωή των κατοίκων του Βερμίου.

Ενώνουμε τις φωνές μας και απευθυνόμαστε προς όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς, τις Αρχές, τους Παράγοντες του τόπου και την Κοινή Γνώμη, διακηρύσσοντας ότι:

Α)  Αντιδρούμε  στην συνεχιζόμενη  επέκταση του αιολικού πάρκου στο Βέρμιο

Β) Αγωνιζόμαστε για την  προστασία και διαφύλαξη  της άγριας ζωής που καταφεύγει  στο δάσος  του Βερμίου, 

Γ)  Επιδιώκουμε την  διατήρηση και συντήρηση της   πλούσιας και υπεραιωνόβιας  χλωρίδας των δασών του Βερμίου.

Η συνάντηση των αντιπροσώπων του Π.Ο.Ξ.  και της συλλογικότητας «SOS ΒΕΡΜΙΟ», ολοκληρώθηκε με την κοινή διαβεβαίωση της περαιτέρω συνεργασίας τους, στον αγώνα για την προστασία και διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, με την κινητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων φορέων και συλλογικοτήτων.

banner-article

Ροη ειδήσεων