Κουζίνα

Σοκολατένιος Βεζούβιος

Σοκολατένιος Βεζούβιος, λάβα κέικ ή υγρό σουφλέ σοκολάτας. Όπως και να το ονομάσεις, το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στο απόλυτα σοκολατένιο αυτό γλύκισμα, με την αφράτη υφή και την πλούσια σοκολάτα που ρέει από το κέντρο του.

Υλικά για τη Συνταγή

2-3 κουταλιές της σούπας κακάο σκόνη, για το πασπάλισμα

165 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα (70% περιεκτικότητα σε κακάο), κομμένη σε μικρά κομμάτια

165 γραμμάρια βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια, συν λίγο επιπλέον για το άλειμμα

3 αυγά μεσαία

3 κρόκους από μεσαία αυγά

85 γραμμάρια ψιλή ζάχαρη

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι γ.ο.χ.

Κρέμα γάλακτος, πλήρης, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1. Αρχικά, προετοιμάστε τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσετε. Αλείψτε με βούτυρο 6 φορμάκια κεραμικά ή πορσελάνινα (ράμεκιν) για σουφλέ, πασπαλίστε τα εσωτερικά με σκόνη κακάο και τοποθετήστε τα στο ψυγείο για 30 λεπτά.

2. Λιώστε τη σοκολάτα μαζί με το βούτυρο με τη μέθοδο μπαιν μαρί. Βάλτε τα συστατικά σε ένα μπολ ανθεκτικό στη θερμότητα και τοποθετήστε το πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει, χωρίς να ακουμπάει στο νερό ο πάτος του μπολ. Ανακατεύετε με μια λαστιχένια σπάτουλα μέχρι να λιώσει καλά η σοκολάτα και έπειτα αφήστε το μίγμα στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.

3. Με ένα μίξερ χειρός, χτυπήστε τα αυγά, τους κρόκους και τη ζάχαρη για αρκετά λεπτά μέχρι να φουσκώσουν, να αφρατέψουν και να καταλήξουν με μια απαλή υφή σαν μους.

4. Διπλώστε απαλά και προσεκτικά με μια σπάτουλα το μίγμα της κρύας πια σοκολάτας μέσα στο μίγμα των αυγών και ρίξτε τμηματικά και το αλεύρι, προσέχοντας να μην το παρακάνετε με το ανακάτεμα και χαθεί ο όγκος των αυγών.

5. Μοιράστε τη ζύμη ισόποσα στα προετοιμασμένα φορμάκια και βάλτε τα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες ή μέχρι να σφίξουν. Μπορείτε να αφήσετε τα φορμάκια με το μίγμα στο ψυγείο για έως και 24 ώρες προτού τα ψήσετε.

6. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200ο C στις αντιστάσεις ή στους 180ο C στον αέρα, βάλτε όλα τα φορμάκια σε ένα ταψί και ψήστε τα για 8 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν αλλά να μην ραγίσουν.

7. Αναποδογυρίστε τους σοκολατένιους Βεζούβιους τον καθέναν ξεχωριστά σε ένα πιάτο σερβιρίσματος και σερβίρετέ τους με λίγη κρέμα γάλακτος.

Συμβουλή

Το μυστικό της επιτυχίας έχει να κάνει με το συγχρονισμό. Μην αφήσετε τα κέικ να ψηθούν σε τέτοιο σημείο ώστε να αρχίσουν να ραγίζουν στην επιφάνεια, διότι αυτό σημαίνει ότι έχουν αρχίσει να ψήνονται και στο εσωτερικό τους.

topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο