Εικαστικά Εκδηλώσεις Πολιτισμός Τοπικά

Ο φίλος μου, ο Νίκος! / γράφει η Τζωρτζίνα Αθανασίου

Ο φίλος μου, ο Νίκος!

 Κατά  τον «Μικρό Πρίγκιπα» και κατά την αλήθεια, ο Νίκος είναι μοναδικός επειδή είναι φίλος μου, και τον καθιστούν αναντικατάστατο οι ώρες που περάσαμε χτίζοντας την φιλία μας.

Ο φίλος μου είναι ταλαντούχος, κοινωνικός, οξυδερκής, πολυπράγμων, γλυκομίλητος, σεμνός, εσωστρεφής και εξωστρεφής. Κινείται ανάμεσα στους ανθρώπους αφουγκραζόμενος τις κινήσεις τους, ίσως επειδή τους μελετά εντοπίζοντας το καλύτερο στον καθένα μας, ή απλά την ανθρώπινη φύση μας. Ούτε αυτή όμως τον απογοητεύει, ίσα ίσα που τον προκαλεί.

Ο φίλος μου ο Νίκος, κατάγεται από την Βέροια, από το ορεινό Σέλι. Από εκεί ξεκίνησε για να κατακτήσει τον δικό του κόσμο μέσω του Λονδίνου όπου απέκτησε το διδακτορικό του, μέσω των εκθέσεών του και πλέον με εφαλτήριο της πολύχρονη συνεργασία του με το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών η Τέχνη του γίνεται ευρέως γνωστή και έργα του εκτίθενται σε σημαντικά μουσεία.

Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους,  έργα του φιλοξενήθηκαν στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας. Για όσους γνωρίζουμε την «τεχνοτροπία του», ήταν σαφές πως η ματιά του στην Ελληνική Επανάσταση είχε επιβάλει μια διαφορετική προσέγγιση: καθόλου έντονα χρώματα, πλησίασμα στη χαρακτική, δημιουργία βάθους μέσα από πρωτότυπες τεχνικές. Αρκετή ώρα μου αφιέρωσε μπροστά στην Δόξα της Ιερής πόλης Μεσολογγίου, να συζητάμε για τις κρυφές δυσκολίες της δημιουργίας της ώστε να φτάσει εύπεπτο το μήνυμα σε κάθε λογής ματιά, ακόμα και φευγαλέας.

Σε λίγες μέρες, ο φίλος μου Νίκος Τσιαπάρας εκθέτει έργα του στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Nομισματικό Μουσείο συμμετέχοντας στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων 2023, με μια περιοδική έκθεση υπό την αιγίδα του ICOM (International Council of Museums) με τίτλο: «Αειφορία- Αναγέννηση- Αγώνας- Ανακύκλωση- Φοίνιξ & Αγών». Οι δημιουργίες του βασίστηκαν σε αυθεντικά μετάλλια, μήτρες, νομίσματα και σφραγίδες του Όθωνα και του Καποδίστρια.

Ο Νίκος Τσιαπάρας έχει φιλοτεχνήσει πολλά έργα, στα μάτια μου όμως, το ομορφότερο όλων, είναι αυτό που αυτοπροσώπως μου χάρισε το 2020 ως ένδειξη φιλίας. Ως ένδειξη αλληλοεκτίμησης, του απέδωσα θέση στους τοίχους του σπιτιού αφού διαδοχικά αποκαθήλωνα άλλους πίνακες για να βρω το καταλληλότερο σημείο για το κόκκινο Ρόδι μου.

Την Πέμπτη, θα είμαι εκεί να καμαρώσω που θα θαυμάζουν τον ταλαντούχο φίλο μου.

Νίκο θα έρθω, και το μαθαίνεις έτσι, δημοσίως.

(Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023, ώρα 19:00)

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας