Γυναίκα Διατροφή

Γιατί παχαίνει κανείς, ενώ δεν τρώει

Δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ, αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση φαγητού και ξεκινάμε πρόγραμμα διατροφής, δεν έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Υπάρχουν πολλές αιτίες που η ζυγαριά μας δεν λέει να κατέβει και ενδεχομένως δεν γνωρίζουμε σε ποιες συνήθειες μας οφείλεται αυτό.

Αιτίες που παχαίνεις ενώ δεν τρως

1. Έλλειψη κίνησης

Η έλλειψη άσκησης είναι μία από τις βασικότερες αιτίες που παχαίνουμε καθώς δεν βοηθάει στην γρηγορότερη καύση λίπους και στην σύσφιξη του σώματος με αποτέλεσμα το σώμα μας να δείχνει πιο πλαδαρό.

2. Λάθος προετοιμασία φαγητού

Κανένα είδος φαγητού δεν θα μας παχύνει αν προσέχουμε πως το μαγειρεύουμε. Εάν μαγειρεύουμε το φαγητό μας με πολύ αλάτι ή λάδι, θα προσθέσουμε στο πιάτο μας περισσότερες θερμίδες με αποτέλεσμα να παχαίνουμε, να φουσκώνουμε και να συσσωρεύεται επιπλέον λίπος στο σώμα μας, (κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς).

Επίσης, αν δεν μαγειρεύουμε εμείς το φαγητό μας και το παραγγέλνουμε απ’ έξω, είναι ακόμη ένα μεγάλο λάθος καθώς δεν ελέγχουμε τον τρόπο μαγειρέματος του φαγητού με αποτέλεσμα να παχαίνουμε.

3. Βραδινό φαγητό

Μία από τις βασικότερες αιτίες που παχαίνουμε ενώ δεν τρώμε είναι το βραδινό γεύμα. Αν όλη την ημέρα τρώμε ελάχιστα, έως καθόλου και το βράδυ καταναλώνουμε μια μεγάλη μερίδα κυρίως γεύματος, προσθέτουμε παραπάνω θερμίδες στην σιλουέτα μας.

4. Συσκευασμένα τρόφιμα

Οι συσκευασμένες σάλτσες του εμπορίου και άλλα συσκευασμένα τρόφιμα που υπάρχουν στα ράφια των σούπερ-μάρκετ, μας παχαίνουν ακόμη κι αν δεν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες από αυτές. Καθώς για να διατηρηθούν οι τροφές για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στις κονσέρβες, δεν περιέχουν υγιεινά συστατικά.

5. Ορμονικές διαταραχές

Δεν είναι λίγες οι φορές που η ζυγαριά μας δεν λέει να «ξεκολλήσει», και το γεγονός αυτό να οφείλεται στις ορμονικές διαταραχές, (π.χ. θυρεοειδής). Υπάρχουν και ορισμένα συμπτώματα ορμονικών διαταραχών στις γυναίκες όλων των ηλικιών που δεν πρέπει να παραβλέπουμε όπως, το συνεχές αίσθημα πείνας, η τριχόπτωση, απότομη αύξηση βάρους, θυρεοειδής, ακμή, συχνοί και έντονοι πονοκέφαλοι.

6. Δυσανεξία

Η δυσανεξία είναι ακόμη ένας εχθρός της απώλειας βάρους. Πολλά τρόφιμα περιέχουν διάφορα συστατικά που ερεθίζουν τον οργανισμό μας. Το πιο σύνηθες συστατικό που προκαλεί δυσανεξία είναι αναμφισβήτητα η γλουτένη.

7. Δυσπεψία

Η δυσπεψία είναι μια σημαντική αιτία που ακόμη κι αν δεν καταναλώνουμε μεγάλες μερίδες φαγητού, δεν μπορούμε να χωνέψουμε εύκολα τις τροφές. Μπορεί να αισθανόμαστε δηλαδή ότι φουσκώσαμε ενώ φάγαμε ελάχιστα και νιώθουμε πολλές φορές «καούρες» ή έντονο πόνο στην περιοχή της κοιλιάς.

Η δυσπεψία μπορεί να οφείλεται στο κάπνισμα, στην γρήγορη κατανάλωση του φαγητού, σε καθημερινή κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, σε λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων και σε ψυχοσωματική μορφή άγχους.

Τρόποι αντιμετώπισης

1. Πρόγραμμα γυμναστικής

Είναι αναγκαίο, από τη στιγμή που είτε αποφασίζουμε να αρχίσουμε δίαιτα είτε να κόψουμε τα γλυκά ή το πολύ φαγητό, να ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα αερόβιας γυμναστικής και ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης για όλο το σώμα. Για την γρηγορότερη καύση του λίπους σε όλα τα σημεία του σώματος, είναι απαραίτητο να εντάξουμε στο πρόγραμμά μας την αερόβια άσκηση τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Η αερόβια άσκηση μπορεί να είναι περπάτημα, τρέξιμο, χορευτική γυμναστική, κολύμπι ή ο συνδυασμός όλων αυτών.

Έπειτα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα θα πρέπει να επιλέξουμε ασκήσεις ενδυνάμωσης και σύσφιξης του σώματος, όπως γιόγκα ή pilates, ώστε το σώμα μας να μην «κρεμάσει». Extra tip: Ειδικά για τις πρώτες φορές που θα εντάξουμε τις ασκήσεις ενδυνάμωσης, καλό θα ήταν να προπονηθούμε από έναν εξειδικευμένο προπονητή αυτών των προγραμμάτων ώστε να κάνουμε σωστά τις ασκήσεις και να αποφύγουμε τους τραυματισμούς.

2. Σωστή προετοιμασία φαγητού

Αποφεύγουμε εντελώς ή περιορίζουμε σημαντικά την παραγγελία φαγητού και μαγειρεύουμε εμείς το φαγητό μας. Είναι σημαντικό να αποφεύγουμε να ρίχνουμε πολύ αλάτι και να βάζουμε πάρα πολύ λάδι. Extra tip: Για καλύτερο και πιο υγιές αποτέλεσμα μπορούμε να μαγειρεύουμε φαγητά στον ατμό.

3. Πρόγραμμα φαγητού

Για να έχουμε ένα ολοκληρωμένο και σωστό διαιτολόγιο βάση των αναγκών μας είναι απαραίτητο να επισκεφτούμε διαιτολόγο – διατροφολόγο ώστε να μας βγάλει σωστό πρόγραμμα διατροφής βάση του τι χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Επίσης, ιδανικός τρόπος να αποφύγουμε τις περιττές θερμίδες είναι να καταναλώνουμε μικρά γεύματα από τις 3 το μεσημέρι και μετά. Εφόσον έχουμε συμπεριλάβει στις διατροφικές μας συνήθειες ένα πλούσιο πρωινό και ένα χορταστικό μεσημεριανό και σαφώς να μην τρώμε 4 ώρες πριν κοιμηθούμε το βράδυ.

4. Υγιεινές τροφές

Για να μην νιώθουμε ότι φουσκώνουμε, θα πρέπει να επιλέγουμε τροφές που δεν περιέχουν συντηρητικά και που δεν είναι συσκευασμένες. Έτσι, αναγκαίο είναι να επιλέγουμε αρκετά λαχανικά μέσα στην ημέρα μας καθώς και τροφές που περιέχουν πολλές βιταμίνες ώστε να έχουμε ενέργεια και να μην έχουμε κατακράτηση υγρών.

5. Επίσκεψη σε ιατρούς και εξετάσεις

Είναι σαφές ότι μπορούμε να παρατηρήσουμε δυσλειτουργικά συμπτώματα στον οργανισμό μας, όμως δεν μπορούμε να κάνουμε καμία εμπεριστατωμένη διάγνωση. Επίσης, θα πρέπει να κάνουμε εξετάσεις για θυρεοειδή, τεστ δυσανεξίας και έλεγχο για τυχόν ορμονικές διαταραχές.

dynamikhgynaika

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας