Ο “Έρασμος” παρουσίασε στη Βέροια το βιβλίο της Λένας Μαντά “Το μωρό στη σοφίτα” / Βιβλίο κοινωνικού αναστοχασμού
Στον Πολυχώρο “Ελιά” της Βέροιας παρουσιάστηκε απόψε από τον Σύλλογο Κοινωνικής Παρέμβασης “Έρασμος” και το βιβλιοπωλείο “Επίκαιρο” το βιβλίο της Λένας Μαντά “Το μωρό της σοφίτας”, εκδόσεις “ΨΥΧΟΓΙΟΣ”.
Ο “Έρασμος” και η συγγραφέας είχαν ως γέφυρα συνάντησής τους το θέμα του βιβλίου, που πραγματεύεται γεγονότα, πρόσωπα και καταστάσεις, γύρω από το υπερευαίσθητο και διαχρονικά επίκαιρο πρόβλημα της εκμετάλλευσης και κακοποίησης γυναικών και παιδιών, που φυσικά αποτελεί και το αντικείμενο των δραστηριοτήτων του Συλλόγου.
Σε μια αίθουσα γεμάτη από κόσμο, με κατεξοχήν γυναίκες, που είναι και οι φανατικές θαυμάστριες της Μαντά, αλλά και φίλες του “Έρασμου”, το βιβλίο παρουσιάστηκε από την Ψυχολόγο – Παιδαγωγό Προσχολικής Ηλικίας, Ελευθερία Παναγιωτίδου.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας του «Έρασμου» και Δημοσιογράφος, Κωνσταντίνος Χαλάτσης, δίνοντας το λόγο στην Εκπαιδευτικό και μέλος του ΔΣ του «Έρασμου», Όλγα Σαββίδου, η οποία σ’ έναν σύντομο χαιρετισμό χαρακτήρισε χαρά και τιμή για την “οικογένεια” του ‘Έρασμου” την επίσκεψη της συγγραφέως.
Για το έργο του Συλλόγου μίλησε η Ψυχολόγος – Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Ευμορφία Μήτσιου, τονίζοντας τις δράσεις του, που αποτελούν μέγιστη προσφορά στην ευάλωτη και πάσχουσα μερίδα του πληθυσμού, κυρίως γυναικείου, καθώς χρήζει συνεχούς και άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων του, έργο στο οποίο είναι αφιερωμένος ο ‘Έρασμος”.
Εγχειρίδιο κοινωνικού αναστοχασμού χαρακτήρισε το βιβλίο η κ. Μήτσιου, καθώς αντανακλά το παρελθόν στη σύγχρονη πραγματικότητα, όχι βέβαια στα υπόγεια και τις σοφίτες του χθες, αλλά στη σύγχρονη σκληρή πραγματικότητα, που έρχεται καθημερινά στην επικαιρότητα.
“Η Τέχνη, κάθε μορφή Τέχνης και προπαντός η Τέχνη του Λόγου, η Λογοτεχνία, δεν είναι ένα απλό εργαλείο. Γίνεται όπλο δικαίωσης αγώνων” ολοκλήρωσε κλείνοντας.
Η Ελευθερία Παναγιωτίδου ξεκίνησε από την προσωπική της σχέση με τα βιβλία της Λένας Μαντά, σχέση βιωματική, όπως αποδείχτηκε, αφού είχε για το καθένα να πει τι το χαρακτηρίζει.
Τονίζοντας όχι μόνο το πόσο δημοφιλής είναι η συγγραφέας στον γυναικείο πληθυσμό αλλά και την εμπορικότητα που συνοδεύει τα βιβλία της, με τον αστρονομικό αριθμό να αγγίζει πάνω από δύο εκατομμύρια πωλήσεων, η Ελευθερία Παναγιωτίδου εξέφρασε τις ευχαριστίες της όχι μόνο προσωπικά αλλά και εκ μέρους όλου του αναγνωστικού κοινού για όσα η συγγραφέας πρόσφερε στη Λογοτεχνία.
Τελευταία πήρε το λόγο η Λένα Μαντά, που πέρα από την αναμφισβήτητη ικανότητά της να γράφει και να συγκινεί ένα πλατύ κοινό, έχει κι έναν προφορικό λόγο πηγαίο και ζωντανό.
Μιλώντας για την αφορμή που γράφτηκε το βιβλίο της, κατέθεσε πως στην εποχή της πανδημίας η εκπομπή της τηλεόρασης “Μηχανή του χρόνου” την οδήγησε στο θέμα του βιβλίου και στη συνέχεια στην επίπονη γραφή του.
Οι εποχές που την γοητεύουν, όπως εξομολογήθηκε, είναι οι δεκαετίες του ’50, ’60 και ’70, εποχές κοινωνικοπολιτικών ανακατατάξεων, όπου η γυναίκα συνθλίβεται ως προσωπικότητα.
Ανατέμνοντας τις κοινωνικές συνθήκες που οδηγούν γυναίκες σε παράνομη εγκυμοσύνη κι από κει σε κρυφές γέννες, με το για μας ακραίο, (αλλά για την εποχή εκείνη όχι), να μεγαλώνουν κρυφά το παιδί τους σε μια σοφίτα, πέρασε στον τρόπο γραφής της.
Η Λένα Μαντά προσδιορίζει όχι μόνο τον χρόνο αλλά και τον τόπο, που θα διαδραματίζονται τα γεγονότα των βιβλίων της, με συστηματική μάλιστα μελέτη του, επιμένοντας στην κοπιώδη αφοσίωση που απαιτεί η γραφή, πολύωρη και συστηματική.
“Η συγγραφή είναι έρωτας” πρόσθεσε η συγγραφέας, αφού μίλησε και για την έξοχη τελευταία συνεργασία της με την Κλαίρη θεοδώρου, για να καταλήξει λέγοντας για την προσφορά του “Έρασμου” στο κοινωνικό σύνολο :
“Σύλλογοι σαν τον ‘Έρασμο” παλεύουν να αντιμετωπίσουν τη βία με κάθε τρόπο και γι’ αυτό σήμερα είμαι εδώ και τους ευχαριστώ”.
Τέλος, η συγγραφέας υπέγραψε τα βιβλία της, ενώ οι θαυμάστριές της περίμεναν υπομονετικά στη σειρά, κρατώντας κάποιες απ’ αυτές στα χέρια τους περισσότερα από ένα βιβλίο για υπογραφή.
Φωτογραφίες: faretra.info
………………