Βέροια Πολιτική Ρεπορτάζ Τοπικά

Βέροια – ΠΑΣΟΚ / Κώστας Χρυσόγονος: «Την Κυριακή το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στη φυσική του θέση, του διεκδικητή της εξουσίας»

 Με κεντρικό ομιλητή τον πρώην ευρωβουλευτή και υποψήφιο βουλευτή με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Κώστα Χρυσόγονο, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 17 Μαΐου 2023, η κεντρική προεκλογική εκδήλωση του Κινήματος, παρουσία ψηφοφόρων,  τοπικών στελεχών και πρώην πολιτευτών, μπροστά στο εκλογικό κέντρο, επί της οδού Ελιάς στη Βέροια.  

Την εκδήλωση χαιρέτησε και προλόγισε ο Γραμματέας της  Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ημαθίας Σάββας Τσιχλακίδης, ο οποίος σημείωσε: «Στις 21 Μαΐου τα ρολόγια της ιστορίας γυρνάνε και δείχνουν πως ήρθε η ώρα του ΠΑΣΟΚ. Ήρθε η ώρα της δημοκρατικής παράταξης. Η αλλαγή δεν είναι σύνθημα, είναι η μνήμη του ελληνικού λαού. Η αλλαγή είναι το έργο του ΠΑΣΟΚ,  είναι η ιστορία του, η κοινωνική ρίζα, όλα αυτά που ενώνουν τους δημοκράτες και όλους τους προοδευτικούς πολίτες στον αγώνα των ανατροπών».

Ακολούθως κάλεσε στο βήμα τους 6 υποψηφίους του ψηφοδελτίου, Αποστόλου Ολυμπία, Γκιόνογλου Χαράλαμπο, Δέλλα Αθανάσιο, Πάσχου Σοφία, Σιδηρόπουλο Αναστάσιο και Τσιαμήτρο Νικόλαο. Μεταξύ άλλων  στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι πρώην Δήμαρχοι Βέροιας Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη, Γιάννης Χασιώτης και Ανδρέας Βλαζάκης.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Χρυσόγονος έκανε λόγο για μία πρόταση εξουσίας, που συνδυάζει τη διάσταση της οικονομικής ανάπτυξης σε υγιή βάση, με τη διάσταση της κοινωνικής αναδιανομής από τους έχοντες προς τους μη έχοντες.
Έδωσε ακόμη το στίγμα των προγραμματικών θέσεων του Κινήματος, που συνοψίζονται σε 12 άξονες ενός μοντέλου μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, όπως τη χαρακτήρισε, με γνώμονα την οικονομική και κοινωνική προκοπή.

Οι 12 προγραμματικοί άξονες αναφέρονται συγκεκριμένα:

– Σε αλλαγές στο κράτος με διαφάνεια και αξιοκρατία.
– Στην ενίσχυση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με μία κοινωνία ανοιχτή χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.
– Στην εργασία με κανόνες και αξιοπρέπεια.
– Στην αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με προστασία του δημοσίου χαρακτήρα του.
– Στην επένδυση στην παιδεία.
– Σε αξιοπρεπείς συντάξεις με καθιέρωση νέου ΕΚΑΣ.
– Στη δεύτερη ευκαιρία για τους  αδύναμους δανειολήπτες με επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
– Σε μέτρα για τη νεολαία με επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για την πρόσληψη νέων,
– Σε ένα δικαιότερο προοδευτικό φορολογικό σύστημα.
– Σε ένα μοντέλο ανάπτυξης Made in Greece,  με εθνικό αναπτυξιακό στρατηγικό σχέδιο,
-Στις επενδύσεις για το περιβάλλον και το οικοσύστημα.
– Στη στήριξη των αγροτών, με επιδοτήσεις, αποζημιώσεις και μείωση του κόστους παραγωγής.


Τέλος ο κ. Χρυσόγονος τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία προτείνει μία οικονομική ανάπτυξη μέσω των λίγων και για τους λίγους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη μιλάει για «δικαιοσύνη παντού» εννοώντας μια αναδιανομή φτώχειας και μιζέριας, χωρίς την προοπτική της αναπτυξιακής διάστασης, όπως απέδειξε και επί των ημερών της διακυβέρνησής του.

Καταλήγοντας, για το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση συνεργασίας με τα δύο μεγάλα κόμματα ξεκαθάρισε: «…Το πρόγραμμα μας έχει μία εσωτερική συνοχή και μία προοπτική βιωσιμότητας για τη χώρα. Αν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν διατεθειμένοι συζητήσουν μαζί μας αυτούς τους άξονες και να προχωρήσουμε σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, σε βάση αμοιβαίου σεβασμού και όχι σε μία κυβέρνηση η οποία θα θυμίζει τον Τρωικό Πόλεμο, όπου ο Αχιλλέας είχε δέσει τον Έκτορα στο άρμα του, θα ήμασταν  διατεθειμένοι να συζητήσουμε. Και βέβαια αποκλείοντας από την πρωθυπουργία τους δύο μοιραίους. Τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι οποίοι βαρύνονται με αντιδημοκρατικές εκτροπές. Ο μεν Μητσοτάκης με το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο δε Τσίπρας με το σκάνδαλο Παπά – Καλογρίτσα.».

Σε ό,τι αφορά το όραμα για την πορεία του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως οι εκλογές της Κυριακής δεν θα είναι κάτι μεμονωμένο. Θα είναι η αρχή για να επιστρέψει το ΠΑΣΟΚ στη φυσική του θέση, του διεκδικητή της εξουσίας, όπως το 1974, με 13,5%, από όπου ξεκίνησε η πορεία προς το 48% του 1981.

………………..

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων