Γράμματα & Τέχνες Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Παρουσιάστηκε σ’ ένα πλατύ ακροατήριο η Μέθοδος “Κολοβός”, μέσα από το βιβλίο του συγγραφέα που βοηθά παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

Στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας παρουσιάστηκε σήμερα το απόγευμα το βιβλίο του Γιώργου Κολοβού “Παρέμβαση στις μαθησιακές δυσκολίες στη γλώσσα” –  Μέθοδος “Κολοβός”, εκδόσεις Παπαζήση, με την υποστήριξη του Βιβλιοπωλείου Ηλιοτρόπιο.

Το βιβλίο παρουσίασαν οι:

Διονύσης Διαμαντόπουλος, MSc – Diploma στις Μαθησιακές Δυσκολίες, πρώην Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Ημαθίας

Πέτρος Σταγιόπουλος, Διδάκτωρ στις Επιστήμες της Ειδικής Αγωγής, Προϊστάμενος Α’ ΚΕΔΑΣΥ Θεσσαλονίκης

Κατερίνα Παπαγεωργίου, Διδάκτωρ στις Επιστήμες της Αγωγής, Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ 70

Αναστασία Λαφάρα, MSc στις Επιστήμες της Αγωγής, Διευθύντρια στο 6ο ΔΣ Νάουσας

Συντονίστρια η Τζωρτζίνα Αθανασίου, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Σορβόνης Raris IV

Με χαρά διαπίστωσε η Τζωρτζίνα Αθανασίου ότι το βιβλίο, αν και επιστημονικό, συγκέντρωσε ένα πλατύ ακροατήριο, που αποδεικνύει το ενδιαφέρον του για το πρωτότυπο περιεχόμενο του βιβλίου αλλά και για τον συγγραφέα του. Ανάμεσά τους άνθρωποι με θεσμικές θέσεις, εκπαιδευτικοί αλλά και φίλοι του συγγραφέα.

Προλογίζοντας η Ευθυμία Γώτη, Προϊσταμένη της Πρωτοβάθμιας και η Συρμούλα Τζήμα, Αντιδήμαρχος Παιδείας, εξήραν την προσφορά του συγγραφέα στην Εκπαίδευση.

Πρώτος εισηγητής ο Διονύσης Διαμαντόπουλος, ο οποίος με λόγο επιστημονικό αλλά και απόλυτα κατανοητό, μίλησε για τον τρόπο που ο συγγραφέας έφτασε στα συμπεράσματά του, που έγιναν μέθοδος και βιβλίο όχι μέσα από τη θεωρία, αλλά μέσα από την πολύχρονη εμπειρία του στη σχολική πράξη.

Ο Κολοβός για 30 χρόνια παρατηρούσε τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά μπορούν να μάθουν και τελικά η Επιστήμη ήρθε να επιβεβαιώσει την εμπειρία του. Τα συμπεράσματά του δεν βγήκαν μέσα από τα εργαστήρια ή τα έδρανα, αλλά μέσα από τη σχολική τάξη. Και αυτό έχει μεγάλη αξία για την Εκπαίδευση επεσήμανε ο Διονύσης Διαμαντόπουλος. Η μέθοδος απευθύνεται σε παιδιά με μέτρια έως σοβαρά μαθησιακά προβλήματα – ένα  μεγάλο ποσοστού ανά τάξη, γύρω στο 10 με 15% –  με περισσότερο συχνή τη δυσλεξία.

Η μέθοδος βασίζεται στη σχέση εικόνας και λέξης, ξεκινώντας από τη σχέση εικόνας και γράμματος, αποθηκεύοντάς τα στη βραχεία μνήμη, μέσω των μνημονικών τεχνικών.

Ο Διονύσης Διαμαντόπουλος πέρασε στην πράξη δείχνοντας  αναλυτικά τη διαδικασία μέσα από την οποία τα παιδιά μαθαίνουν καταλήγοντας με σιγουριά να πει:

“Αν η Πολιτεία ήθελε να βοηθήσει τα παιδιά, θα εισήγαγε τη μέθοδο στα σχολεία!”

Ο Πέτρος Σταγιόπουλος, αφού αναφέρθηκε στους ισχυρούς του δεσμούς με τη Νάουσα, όπου διετέλεσε για 7 χρόνια Σύμβουλος, ξεκίνησε από το καίριο ερώτημα “τι είναι η μαθησιακή δυσκολία”.

Προχωρώντας στο πώς λειτουργεί η διαδικασία της μάθησης μέσα από οπτικές και ακουστικές πληροφορίες που προσλαμβάνει ο εγκέφαλος, μίλησε για τη μεταφορά της πληροφορίας, την επεξεργασία, το χτίσιμο της γνώσης, την αποκωδικοποίηση, για να προχωρήσει στην ολοκλήρωση και την κατανόηση.

Εξηγώντας πως η Μέθοδος “Κολοβός” είναι άκρως αποτελεσματική, γιατί συνδέει το γράφημα με το φώνημα μέσω της εικόνας, έκλεισε με τη φράση “Η μέθοδος αυτή μας μαθαίνει πώς να μαθαίνουμε!”.

Η Κατερίνα Παπαγεωργίου ξεκινώντας από μια τεκμηριωμένη επιστημονικά διαπίστωση πως δεν είμαστε φτιαγμένοι για να διαβάζουμε, γιατί κάτι τέτοιο είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, πέρασε στις μεθόδους ανάγνωσης, καταλήγοντας πως πολλές φορές γίνεται μίξη των μεθόδων στην πράξη.

Επικαλούμενη πλήθος επιστημονικών στοιχείων γύρω από τη διαδικασία της ανάγνωσης και τη δυσκολία της, αναφέρθηκε στην υιοθέτηση από πολλά ξένα κράτη, (Ρωσία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία), της Μεθόδου “Κολοβός”, που αποδεικνύει πως η αξία της είναι μεγάλη, αφού πέρασε και τα ελληνικά σύνορα.

Η Αναστασία Λαφάρα, αναφέρθηκε στη σχέση συνεργασίας της με τον Γιώργο Κολοβό, του οποίου το πάθος για το ξεπέρασμα των μαθησιακών δυσκολιών, αλλά και το αποτέλεσμα της Μεθόδου του την εξέπληξαν.

Με αναλυτική  περιγραφή  της Μεθόδου με τα 7 της στάδια, η Διευθύντρια του Σχολείου, όπου εφαρμόστηκε, έδειξε το θαύμα που συντελείται στο σχολείο της, εκφράζοντας τον θαυμασμό της και για τη Μέθοδο αλλά και για τον άνθρωπο, που τον χαρακτήρισε ιδιαίτερα σεμνό.

“Σε ένα μήνα τα παιδιά μαθαίνουν να διαβάζουν, εντάσσονται στο σχολικό περιβάλλον και πάνω απ’ όλα ενισχύεται η αυτοεκτίμησή τους” κατέληξε.

Πραγματικά σεμνός, όπως τον χαρακτήρισαν, ο Γιώργος Κολοβός πήρε τελευταίος το λόγο, ξεκινώντας με ευχαριστίες προς όλους τους παρουσιαστές του βιβλίου του και καταθέτοντας:

“Η μέθοδος προέκυψε σε 35 χρόνια με συμμετοχή 1300 παιδιών, που είχαν ποικίλες μαθησιακές δυσκολίες. Πιστεύω πως η Ειδική Αγωγή είναι ένα τεράστιο πεδίο έρευνας, που πολλές φορές οι κατακτήσεις της αποτελούν μεθόδους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην Αγωγή γενικότερα.”

Την εφαρμογή της Μεθόδου με τα καταπληκτικά αποτελέσματα επιβεβαίωσε και κοινωνιολόγος από ΚΔΑΠ της Νάουσας στο τέλος της εκδήλωσης,  με τον Προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας  Αθανάσιος Αλατζόγλου να εκφράζει τον θαυμασμό του αλλά και απορίες του για τη Μέθοδο, όταν αυτή είχε περάσει πια στο στάδιο της συζήτησης.

…………………

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων