Άρθρα Κόσμος

“Εκατομμύρια Γάλλοι αψήφησαν ξανά την καταστολή” / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Φυσικά, ο Μακρόν έχει κάθε λόγο να είναι εξοργισμένος: όχι μόνον οι κακοί πληβείοι με τα… δικράνια τους του χάλασαν σκόπιμα τη μεγαλοπρεπή φιέστα της επίσημης επίσκεψης του Άγγλου βασιλιά Κάρολου, που αναβλήθηκε τελευταία στιγμή, αλλά του διαλύουν και το ηγετικό προφίλ με το οποίο ετοιμάζεται να ταξιδέψει σε λίγες μέρες στο Πεκίνο, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διατηρήσει καλές σχέσεις με τον ασιατικό γίγαντα…

Άλλη μια σκληρότατη αναμέτρηση του γαλλικού λαού με την αδιαλλαξία του Εμανουέλ «Λουδοβίκου» Μακρόν έλαβε χώρα, χθες, στους δρόμους δεκάδων πόλεων, καθώς ώς και δύο εκατομμύρια διαδηλωτές (κι ας λέει η αστυνομία για «μόνο» 800.000) και εκατομμύρια ακόμη εργαζόμενοι πολίτες πήραν μέρος στη δέκατη μέρα γενικής απεργίας ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης. Τον δέκατο γύρο ενός πυγμαχικού ματς που όλα δείχνουν πως θα έχει μακρά συνέχεια, καθώς η Διασυνδικαλιστική αποφάσισε, χθες, νέα απεργία για τις 6 Απριλίου κι ενώ ο αδιάλλακτος Γάλλος πρόεδρος εξαπέλυσε και πάλι περίπου 15.000 ροπαλοφόρους των CRS για να τσακίσουν τις διαδηλώσεις, ξυλοφορτώνοντας αδιακρίτως όλους όσοι τολμούν να αντιταχθούν στο… βασιλικό του διάταγμα –τη «μεταρρύθμιση» που επιχειρεί να επιβάλει πραξικοπηματικά στην κοινωνία, χωρίς καν να την περάσει από τη Βουλή. Για άλλη μια φορά σημειώθηκαν χιλιάδες προληπτικοί αστυνομικοί έλεγχοι σε μπλόκα και, μετά το αστυνομικό «ντου», καταγράφηκαν δεκάδες τραυματισμοί και εκατοντάδες συλλήψεις, ενώ σε πολλά βίντεο, ιδίως από το Παρίσι, διακρίνονται Γάλλοι ΜΑΤατζήδες να δέρνουν άγρια τρομοκρατημένους διαδηλωτές, που απλά προσπαθούν να προστατευτούν, και να εκτοξεύουν βομβίδες κρότου λάμψης στο σώμα και τα κεφάλια των πολιτών.

Όμως ο κόσμος δε δείχνει να φοβάται τη συστηματική αστυνομική καταστολή, αντίθετα, η βαρβαρότητα του καθεστώτος δείχνει να ατσαλώνει την αποφασιστικότητα της κοινωνίας. Έτσι, για ακόμη μια φορά, το Παρίσι, η Μασσαλία, η Νάντη «βούλιαξαν» από εκατοντάδες χιλιάδες απεργούς αλλά και νεαρούς φοιτητές και μαθητές, με τη νεολαία και πάλι να πρωταγωνιστεί. «Paris, debout, soulève-toi», «Παρίσι, σήκω, ξεσηκώσου», φωνάζαν κάπου 450.000 διαδηλωτές στην Πόλη του Φωτός, που εκτός των άλλων ζέχνει από 7.000 τόνους αμάζευτων σκουπιδιών… «Σύνταξη πριν από την αρθρίτιδα» και «Είναι ένας εφιάλτης – Ξύπνα!» έγραφαν δύο ευρηματικά πλακάτ των Παριζιάνων. Στη Ρεν, μαθητές λυκείου στην κεφαλή της πορείας κρατούσαν πανό με σύνθημα «Είμαστε όλοι αντιφασίστες». Και στο Στρασβούργο, χιλιάδες διαδηλωτές φωνάζαν «La rue, elle est à nous», «Ο δρόμος είναι δικός μας». Σε διάφορες περιοχές, οι Γάλλοι εργάτες απέκλεισαν σιδηροδρομικές γραμμές και οδικές αρτηρίες. Και στη Νάντη, μέσα σε πυκνή ομίχλη από δακρυγόνα, δεκάδες τρακτέρ δημιούργησαν ένα τείχος προστασίας για τους διαδηλωτές από την επίθεση των φρενιασμένων ΜΑΤατζήδων, ενώ νωρίτερα πυρπολήθηκε ένα υποκατάστημα της BNP Paribas.

Φυσικά, ο Μακρόν έχει κάθε λόγο να είναι εξοργισμένος: όχι μόνον οι κακοί πληβείοι με τα… δικράνια τους του χάλασαν σκόπιμα τη μεγαλοπρεπή φιέστα της επίσημης επίσκεψης του Άγγλου βασιλιά Κάρολου, που αναβλήθηκε τελευταία στιγμή, αλλά του διαλύουν και το ηγετικό προφίλ με το οποίο ετοιμάζεται να ταξιδέψει σε λίγες μέρες στο Πεκίνο, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διατηρήσει καλές σχέσεις με τον ασιατικό γίγαντα… Αλλά πώς αλήθεια να το παίξεις ηγέτης των Γάλλων, και πολύ περισσότερο των Ευρωπαίων, με τους δρόμους να φλέγονται και την τελευταία δημοσκόπηση (της BNV για το κανάλι RTL) να σου δίνει αποδοχή μόλις 28%, τη χαμηλότερη της καριέρας σου -έξι ολόκληρες μονάδες κάτω από εκείνη του Φλεβάρη; Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο Μακρόν αρνείται κάθε διάλογο και ποντάρει στα διατάγματα και την αστυνομική βία -όπως έγραψε στη Monde ο κοινωνιολόγος Μαρκ Λαζάρ, «ο μακρονισμός, που ήθελε υποτίθεται να εφεύρει έναν νέο κόσμο, χρησιμοποιεί σήμερα όλες τις τεχνικές του παλιού»…

Σε άλλες ειδήσεις, το δημόσιο χρέος της Γαλλίας έκλεισε, το 2022, λίγο κάτω από τα 3 τρισεκατομμύρια ευρώ και συγκεκριμένα στα 2,950 τρισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή στο 111,64% του γαλλικού ΑΕΠ. Το δημόσιο έλλειμμα έκλεισε στο 4,7% του ΑΕΠ, έναντι 5% που ήταν η πρόβλεψη της κυβέρνησης. Με άλλα λόγια, η Γαλλία του «προέδρου των πλουσίων» και πρώην τραπεζίτη Μακρόν πρέπει κανονικά να μπει αύριο κιόλας στα μνημόνια! Και μάλλον δεν φταίνε οι εργάτες και οι χαμηλοσυνταξιούχοι: όπως διαβάσαμε, η οικονομική Εισαγγελία ερευνά πέντε κορυφαίες τράπεζες για μαζική φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος, ενώ σημειώθηκαν και έφοδοι στα κεντρικά γραφεία τους στη συνοικία La Defense. Μία εξ αυτών είναι η πολυσυζητημένη εσχάτως Societe Generale, ενώ, σύμφωνα με τη Monde, συνένοχες είναι οι γαλλικές BNP Paribas, Natixis, Exane, και η βρετανική HSBC.

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας