Κόσμος

Γαλλία: Εμείς είμαστε οι εργάτες και θα νικήσουμε

Παρά την κλιμάκωση της κρατικής βίας και την αδιαλλαξία της κυβέρνησης του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, οι Γάλλοι διαδηλωτές δεν το βάζουν κάτω. Συνέχισαν και χθες τις μαζικές κινητοποιήσεις τους σε Παρίσι, Λυών και άλλες μεγάλες πόλεις, δίχως να λείψουν ούτε αυτή τη φορά οι συγκρούσεις με την αστυνομία.

Στο Παρίσι, λίγο πριν την άφιξη της διασυνδικαλιστικής πομπής στην Πλας ντε λα Νασιόν, μαυροφορεμένα άτομα με καλυμμένα πρόσωπα προσπάθησαν να αμαυρώσουν την ειρηνική πορεία λεηλατώντας ένα κατάσταση της περιοχής και βάζοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, ξηλώνοντας παράλληλα τα κάγκελα περίφραξης από δημόσιους χώρους.

Αυτό έδωσε την κατάλληλη αφορμή στις αστυνομικές δυνάμεις να «βομβαρδίσουν» το πλήθος με δακρυγόνα για να διαλύσουν «το μπλοκ» προχωρώντας παράλληλα σε δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις γύρω στις 19.00 (ώρα Ελλάδας).

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν τουλάχιστον δύο τραυματίες διαδηλωτές στους οποίους παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες από εθελοντές διασώστες. Ο ένας είχε τραυματιστεί στο κεφάλι και ο άλλος που ήταν δημοσιογράφος και φορούσε ξεκάθαρα το διακριτικό σήμα  PRESS έφερε επιφανειακό τραύμα στο πόδι.

Αλγεινές εντυπώσεις προκάλεσαν νέα κρούσματα απρόκλητης βίας των δυνάμεων καταστολής σε βάρος γυναικών διαδηλωτριών.

Μαζική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε παράλληλα και στη Μασσαλία όπου διαδήλωσαν πάνω από 180.000 απεργοί φωνάζοντας: «Εμείς είμαστε οι εργάτες και θα νικήσουμε».

Για 10η συνεχόμενη μέρα δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν σε αντίστοιχη κινητοποίηση στην Νάντη αλλά και στη Λυών ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της σημερινής απεργίας.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας