Κόσμος

Ένταλμα σύλληψης για Πούτιν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο – «Νομικά άκυρο», απαντά η Μόσχα

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε σήμερα ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι είναι «υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου» που φέρεται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία και συγκεκριμένα ότι «βγάζει παράνομα παιδιά από την Ουκρανία».

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες για τις φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια της εισβολής της στη γείτονά της.

Ο Ρώσος πρόεδρος, φέρεται ως ύποπτος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για παράνομη απέλαση παιδιών και παράνομη μεταφορά ανθρώπων από το έδαφος της Ουκρανίας προς τη Ρωσική Ομοσπονδία, ενώ εκδόθηκε και ένταλμα σύλληψης για Ρωσίδα επίτροπο για τα δικαιώματα του παιδιού, την Μαρία Αλεξέγιεβνα Λβόβα-Μπέλοβα.

Το ΔΠΔ κάνει λόγο για «ατομική ποινική ευθύνη» αναφερόμενο στα «εγκλήματα» που καταλογίστηκαν στον Πούτιν και φέρεται να διαπράχθηκαν από τις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Πάντως οι αρμοδιότητες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν αναγνωρίζονται όχι μόνο από την Ρωσία, αλλά και από τις ΗΠΑ, Κίνα και Ινδία ενώ η Ουκρανία τις αναγνώρισε το 2013.

Τι απαντά το Κρεμλίνο

Άλλωστε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε ως νομικά άκυρο το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πούτιν και της Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα. «Οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν έχουν καμία σημασία για τη χώρα μας, ακόμη και από νομική άποψη», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ρωσία δεν είναι μέλος του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν έχει καμία υποχρέωση βάσει αυτού. Η Ρωσία δεν συνεργάζεται με αυτό το όργανο και πιθανά εντάλματα συλλήψεων που προέρχονται από το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης θα είναι νομικά άκυρα για εμάς», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν αναγνωρίζει το ΔΠΔ και τη δικαιοδοσία του. Σύμφωνα με τον ίδιο, για πολλά χρόνια, ούτε τα διεθνή δικαστήρια, ακόμη και αυτά που δεν αναγνωρίζει η Μόσχα, αλλά ούτε και μέλη της παγκόσμιας κοινότητας έδωσαν προσοχή στην καταστροφή πολιτικών υποδομών και τη δολοφονία αμάχων από χέρια Ουκρανών εθνικιστών στο Ντονμπάς.

Ωστόσο ο επικεφαλής της Επιτροπής αυτής δήλωσε ότι δεν θα έχουν βρεθεί αποδείξεις για γενοκτονία. «Δεν βρήκαμε στοιχεία ότι διαπράχθηκε γενοκτονία εντός της Ουκρανίας», είπε σε δημοσιογράφους ο Έρικ Μόσε, επικεφαλής της Επιτροπής αυτής. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εξετάζει στοιχεία και ότι υπάρχουν «κάποιες πτυχές που μπορεί να εγείρουν ερωτήματα» σχετικά με πιθανή γενοκτονία.

Ο ΟΗΕ έκανε νωρίτερα λόγο για ενδεχόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που φέρονται να διέπραξαν και οι αρχές της Λευκορωσίας εναντίον των αντιπάλων του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας