“Οι ρόλοι και η ψυχική υγεία της γυναίκας του σήμερα” / Ενδιαφέρουσα εκδήλωση από την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων
Στο Φουαγιέ της Αντωνιάδειας Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας πραγματοποιήθηκε απόψε η εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με πολύ κόσμο, ενδιαφέροντα θέματα και ομιλητές γνώστες του αντικειμένου.
Η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Ισότητας Φύλων, Συρμούλα Τζήμα, προλογίζοντας ενημέρωσε το κοινό για το θέμα της εκδήλωσης και τους εισηγητές της, παρουσιάζοντας επιπρόσθετα τους φορείς και τα μέλη που απαρτίζουν την Επιτροπή Ισότητας .
Είπε για την εκδήλωση, που τη χαρακτήρισε forum με την ανοιχτή συζήτηση που θα την πλαισίωνε, χαρακτηριστικά: “Θα δούμε τη γυναίκα στους πολλούς ρόλους – μητέρας, συζύγου, επαγγελματία – που καλείται η γυναίκα να ανταπεξέλθει, στους τρόπους ενδυνάμωσής της, ώστε να είναι λειτουργική. Η σημερινή εκδήλωση αφιερώνεται στη γυναίκα μάνα, σύντροφο, που κουβαλά μεγάλο βάρος μετά το σιδηροδρομικό ατύχημα των Τεμπών”.
Συντονίστρια της εκδήλωσης η Σχολική Ψυχολόγος Ειρήνη Αναγνώστου, που δήλωσε “Αισιόδοξο το ότι δείχνουμε ενδιαφέρον για τον άνθρωπο και ειδικά σήμερα για τη γυναίκα. Σήμερα δε θα δώσουμε συμβουλές, αλλά θα μοιραστούμε σκέψεις.”
Πρώτη εισηγήτρια η έμπειρη και καταξιωμένη Ψυχίατρος Παίδων και Εφήβων, Συντονίστρια-Διευθύντρια ΕΣΥ Γ.Ν. Γ.Παπανικολάου, Λίλιαν Αθανασοπούλου, με θέμα « Η ψυχική υγεία της γυναίκας σήμερα».
Δίνοντας τον ορισμό της ψυχικής υγείας η κ. Αθανασοπούλου ως μια κατάσταση ευεξίας, η οποία πρέπει να πληροί ορισμένους όρους, μίλησε ειδικά για την βεβαρημένη ψυχική υγεία της γυναίκας του σήμερα με τους πολλαπλούς ρόλους, που την οδηγούν στο άγχος και την κατάθλιψη, κάνοντας όμως προτάσεις για το πώς μπορούν αυτά να αντιμετωπιστούν με μια διαφορετική θεώρηση της ζωής.
Συνέχισε ο Αντώνης Καραβασίλης, Σχολικός Ψυχολόγος και μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, με το θέμα “Η ψυχική υγεία της έφηβης γυναίκας”.
Γνωρίζοντας πολύ καλά την ψυχολογία των εφήβων, τις απαιτήσεις των γονιών τους που τις αγχώνουν αλλά και την κοινωνία της διαφήμισης που τις οδηγεί σ’ έναν ατέρμονο ανταγωνισμό μεταξύ τους, έδειξε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των γονιών, που πρέπει να καταδείξει στις έφηβες την ουσία των πραγμάτων της ζωής κι όχι την επιφάνεια, που προβάλλεται με κάθε τρόπο.
Ο Φιλόλογος- Θεατρολόγος Δημήτρης Ταχματζίδης με το θέμα “Η ψυχική υγεία της γυναίκας και η τέχνη”, πιάνοντας το σφυγμό της έφηβης αλλά και της αναδυόμενης ενήλικης σήμερα, επικεντρώθηκε στο πρόβλημα του χρόνου, όπως βιώνεται απ’ αυτές τις ηλικίες που δεν χαίρονται το παρόν τοποθετώντας στο σήμερα, με την έννοια του κατεπείγοντος, τις ανάγκες του μέλλοντος.
Δίνοντας την ταινία “Φράνσις Χα” ως καθρέφτη αυτής του της θεώρησης πραγμάτων, κατέδειξε τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε μια τέτοια οπτική.
Τη συζήτηση που είχε διάρκεια και ενδιαφέρον, έκλεισε η Κατερίνα Γρηγοριάδου, Διευθύντρια της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας. που έχοντας και προσωπική εμπειρία από συμμετοχή της σε θεατρική ομάδα του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, πρότεινε τη συμμετοχή σε εργαστήρια του ΔΗΠΕΘΕ ή της ΚΕΠΑ, που δίνουν την ευκαιρία στις γυναίκες που θέλουν να ξεφύγουν από τους καθημερινούς αγχωτικούς τους ρόλους να βρουν χρόνο και για τον εαυτό τους.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με video που πρόβαλε 12 γυναικείες προσωπικότητες, από την Μπουμπουλίνα μέχρι την Μαρία Μοντεσόρι, τη Φρίντα Κάλο, τη Σιμόν ντε Μποβουάρ και άλλες προσωπικότητες.
Φωτογραφίες: faretra.info