Άρθρα Κόσμος

“Περικυκλωμένοι οι Ουκρανοί στο Μπαχμούτ” / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

 –
Οι σκέψεις του Κιέβου για άτακτη υποχώρηση στην πόλη-κλειδί επιβεβαιώνονται πλέον από επίσημα χείλη, όμως ίσως να είναι ήδη αργά γι’ αυτό καθώς ο κλοιός από τους Ρώσους μισθοφόρους έχει ήδη γίνει ασφυκτικός.

Μια ανάσα από την οριστική περικύκλωση χιλιάδων Ουκρανών στρατιωτικών στην ευρύτερη περιοχή της βαριά οχυρωμένης πόλης Μπαχμούτ, μετά από λυσσαλέες και πολύνεκρες μάχες, είναι πλέον οι ρωσικές δυνάμεις. Χτες έγινε γνωστό ότι μισθοφόροι της ιδιωτικής ρωσικής εταιρείας «Βάγκνερ» απέχουν μόλις 200 μέτρα από τον τελευταίο σημαντικό αυτοκινητόδρομο που χρησιμοποιούν ακόμη οι Ουκρανοί για τον ανεφοδιασμό του «φρουρίου», ενώ από τον γεωεντοπισμό αναρτημένων βίντεο επιβεβαιώνεται η παρουσία των πάνοπλων «μουσικών» τόσο στο κέντρο της πόλης, όσο και στο δυτικό προάστιο Κρόμοβο.

Την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη την οποία οι Ρώσοι αποκαλούν Αρτεμόφσκ παραδέχθηκε χτες για πρώτη φορά και ο εκπρόσωπος του ουκρανικού γενικού επιτελείου Σερχίι Ραχμάνιν, που μέχρι πρότινος επέμενε πως η πόλη θα κρατηθεί πάση θυσία. «Πιστεύω πως αργά ή γρήγορα πιθανόν να χρειαστεί να εγκαταλείψουμε το Μπαχμούτ. Δεν έχει λογική να την κρατήσουμε με κάθε κόστος», είπε ο Ραχμάνιν σε ουκρανικό ραδιοφωνικό σταθμό. Όμως οι Ουκρανοί έχουν αργήσει πολύ: σε χτεσινό ρεπορτάζ του CNN τοπικοί διοικητές κάνουν λόγο για «κολασμένες μάχες» και σημειώνουν πως η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη απ’ ό,τι παραδέχεται δημοσίως το Κίεβο, ενώ ο γνωστός Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Ολεχ Ζντάνοφ ομολόγησε σε άλλο μέσο πως η κατάσταση είναι «κρίσιμη» και «υπάρχει κίνδυνος η δύναμή μας στο Μπαχμούτ να περικυκλωθεί».

Η μάχη για την κατάκτηση του Μπαχμούτ και των γύρω στρατηγικών υψωμάτων άρχισε πριν από επτά μήνες και εξελίχθηκε σε τιτανομαχία με βαριές απώλειες εκατέρωθεν, καθώς οι Ρώσοι επιτελείς πιστεύουν πως η κατάληψή του είναι το κλειδί για τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς, ενώ και οι Ουκρανοί θυσίασαν χιλιάδες άντρες για να την κρατήσουν. Τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την κατάληψη του Σολεντάρ, στον Βορρά, οι Ρώσοι σφίγγουν συνεχώς τον κλοιό από τρεις πλευρές αφήνοντας μόνο μία έξοδο προς τα δυτικά. Οι περισσότεροι στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η τύχη της πόλης έχει ήδη κριθεί, ενώ και η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας φέρεται να πιέζει εδώ και εβδομάδες για άμεση εκκένωση. Ο μόνος που επιμένει πως η μάχη του Μπαχμούτ δεν έχει κριθεί είναι μάλλον ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που στο καθημερινό βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του υποστήριξε και πάλι πως οι δυνάμεις του «διατηρούν υπό έλεγχο κάθε τομέα του μετώπου».

Μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα βορειότερα, στα σύνορα της Ουκρανίας με τη ρωσική επαρχία Μπριάνσκ, ομάδα Ουκρανών αλλά και Ρώσων αντικαθεστωτικών δολιοφθορέων διείσδυσαν σε ρωσικό έδαφος στο μεθοριακό χωριό Λιουμπέτσανε και σκότωσαν δύο πολίτες που επέβαιναν σε επιβατικό αυτοκίνητο, ενώ τραυμάτισαν σοβαρά και ένα εντεκάχρονο παιδί. Η υπηρεσία ασφαλείας FSB υποστήριξε πως οι σαμποτέρ είχαν τοποθετήσει μεγάλο αριθμό εκρηκτικών μηχανισμών σε ενεργειακές υποδομές οι οποίοι εξουδετερώθηκαν. Ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν επίσης πως πραγματοποιήθηκε παράλληλη επίθεση με ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος αλλά και όλμους στο χωριό Σουτσάνι, στην ίδια περιοχή, με αποτέλεσμα να καταστραφούν τρεις κατοικίες.

Σε βίντεο που ανέβασαν οι ίδιοι οι σαμποτέρ, που αυτοαποκαλούνται «Σώμα Ρώσων Εθελοντών» (RDK), διακρίνεται ανάμεσά τους ο καταζητούμενος στη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ενωση Ρώσος νεοναζιστής Ντένις Καπούστιν ή «Νικίτιν», που έχει καταφύγει εδώ και χρόνια στο Κίεβο μετά την εμπλοκή του σε κύκλωμα παρασκευής ναρκωτικών ουσιών. Για το θέμα έκανε δηλώσεις στην τηλεόραση και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που έκανε λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια»: αντίθετα, η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι σκηνοθέτησε μια ψευδή «προβοκάτσια», υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα «θέλει να τρομάξει τον λαό της προκειμένου να δικαιολογήσει την επίθεση σε μια άλλη χώρα και την αυξανόμενη φτώχεια έπειτα από έναν χρόνο πολέμου»…

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας