Θαυμάσια ευκαιρία δόθηκε στους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Νάουσας, την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, να γνωρίσουν και να εμπεδώσουν στοιχεία της τοπικής τους ιστορίας. Στον Όμιλο «Γενίτσαροι και Μπούλες», όπου και μετέβησαν με συνοδεία των καθηγητών τους, εντρύφησαν στην ιστορία του κτηρίου, χαρακτηριστικού παραδείγματος παλιάς οικοτεχνίας της Νάουσας, όπου η δύναμη του νερού από το παρακείμενο ποτάμι τιθασεύονταν στις μηχανές για την παραγωγή σησαμέλαιου.
Κατά την επίσκεψη αυτή η βιομηχανική ιστορία της πόλης παντρεύτηκε αρμονικά με την παρουσίαση του πασίγνωστου και τόσο αγαπητού εθίμου της «Μπούλας», εφόσον το κτήριο αποτελεί έδρα ενός από τους τέσσερις συλλόγους της Νάουσας που διασώζουν αυτήν την παράδοση. Μεγάλοι και μικροί επισκέπτες μπόρεσαν να θαυμάσουν στους τοίχους έργα του λαϊκού καλλιτέχνη Σκούπερ, τα οποία απεικονίζουν τους δρόμους της παλιάς Νάουσας καθώς και τις πομπές των Γενιτσάρων σε όλο τους το μεγαλείο.
Κατόπιν, με ευγενική και στιβαρή καθοδήγηση από τον κ. Θάνο Μπουγά η ομήγυρη ενημερώθηκε για τις φανερές αλλά και για τις αφανείς και άγνωστες πλευρές αυτού του εθίμου που οι ρίζες του χάνονται στους αιώνες. Τονίστηκε η στενή συσχέτιση με το επαναστατικό πνεύμα του ’21 και την θυσία της πόλης, αλλά έπεσε φως και στον μαγικό, αποτρεπτικό και προστατευτικό χαρακτήρα του χορευτικού δρώμενου με τις αρχαιοελληνικές καταβολές από τους αρχαίους θρησκευτικούς χορούς.
Με παραινέσεις στους νεότερους να διατηρήσουν και να διασώσουν το σοβαρό και ιερατικό πνεύμα του εθίμου, έγινε η παρουσίαση της στολής του Γενίτσαρου και αποκαλύφθηκαν οι ποικίλοι συμβολισμοί της. Συγκινημένοι οι παριστάμενοι, νεαρότεροι και αρχαιότεροι, ευχήθηκαν δύναμη για τους τελεστές και αποχώρησαν ανανεωμένοι από το ζωογόνο πνεύμα της ναουσαίικης παράδοσης. Άξιοι οι συνεχιστές της! Μακάρι κάθε χρονιά να δίνει ζωντάνια στην πόλη!