Κόσμος Σκίτσα

Τόλμη, γοητεία και… ευαισθησία στο Νταβός 2023 / Επτά καυστικά σκίτσα για το ετήσιο συνέδριο των βαθύπλουτων

 «Συνεργασία σε έναν κατακερματισμένο κόσμο» είναι η κεντρική θεματική στο Νταβός του 2023, το ετήσιο συνέδριο των βαθύπλουτων, στο χιονοδρομικό θέρετρο της Ελβετίας. Η παγκόσμια ελίτ από τον κόσμο της πολιτικής και των επιχειρήσεων συναντάται στη σκιά ενός πολέμου, μιας πανδημίας, μιας ενεργειακής κρίσης και γενικής αβεβαιότητας στην παγκόσμια οικονομία. Ένα συνέδριο που διεξάγεται για δεύτερη χρονιά με μια μεγάλη απουσία: αυτή της τιμωρημένης με κυρώσεις Ρωσίας, η οποία προ Ουκρανικού ήταν πόλος έλξης για συμφωνίες μεταξύ στελεχών μεγάλων πολυεθνικών με Ρώσους ολιγάρχες.

Για τέσσερις ημέρες ακούγονται όμορφα λόγια και συνθήματα για τη στροφή προς την πράσινη ανάπτυξη, την οικολογία και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων. Αυτές οι ανισότητες, οι οποίες εκτινάχθηκαν την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Δευτέρα η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam. Από τα 100 δολάρια πλούτου που δημιουργήθηκε τα 54,4 πήγαν στις τσέπες του 1% των πλουσιότερων ανθρώπων ενώ το 50% των λιγότερο ευπόρων έλαβε μόνο 70 λεπτά. «Φορολογήστε με, φορολογήστε ανθρώπους σαν εμένα», φωνάζει από το Νταβός ο Φιλ Γουάιτ, ένας Βρετανός εκατομμυριούχος, που επίσης πιστεύει ότι οι ανισότητες αυτές «κατακερματίζουν τον κόσμο».

Αυτήν την ευαισθησία εκ του ασφαλούς, μια φορά τον χρόνο, σχολιάζουν με τον καλύτερο τρόπο οι σκιτσογράφοι.

Πινακίδα: Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ «Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι» – Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουν εάν αυτό είναι ένα πρόβλημα προς λύση ή αν είναι η αποστολή τους! (Του Martyn Turner)

Στοπ! Μοιραστείτε… τον πλούτο και με την Γκρέτα (Του Maarten Wolterink)

Έχει τόσα πολλά να… δούμε. Δεν μπορώ να αποφασίσω μεταξύ πείνας και φτώχειας! (Του Zapiro)
Πλούσιος σε φτωχούς: Συγγνώμη παιδιά εδώ κατεβαίνω γιατί εσείς δεν μπαίνετε μέσα. (Του Spectoons)

Ρεπόρτερ: Είναι θαυμάσιο να βλέπεις την πλούσια ελίτ να μιλά για φτώχεια, ειρήνη και την ανθρωπότητα. (Του Spectoons)

-Τι κόσμο θα παραδώσουμε στα παιδιά μας;
-Εκτός από το γιοτ και το ιδιωτικό τζετ…  (Του Patrick Chappate)

Και πίσω από τα όμορφα λόγια κρύβεται η ατζέντα για όπλα και Πάντσερ (Του von Harm Bengen)

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας