Κοινωνία Οικονομία

Υπερκέρδη, στα όρια… κλοπής

Το υπερκέρδος των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα τον τελευταίο μήνα μόνο από τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις ξεπερνά το μισό δισ. ευρώ!

Tρελά υπερκέρδη για τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας με το σύστημα που εφάρμοσε η κυβέρνηση μετά τον Ιούλιο δείχνουν τα απολογιστικά στοιχεία για τον μήνα Οκτώβριο που κλείνει σήμερα. Η μέση χονδρεμπορική τιμή για τον Οκτώβριο κλείνει λοιπόν στα 232,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Ομως η μέση λιανική τιμή τον ίδιο μήνα ήταν 619,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα με βάση τα τιμολόγια που είχαν ανακοινώσει οι προμηθευτές ρεύματος στις 20 Σεπτεμβρίου 2022.

Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες προμήθειας μπορούσαν μέσα στον τελευταίο μήνα να «παίξουν» με ένα τεράστιο περιθώριο μικτού κέρδους που έφτασε το 166,2%! Στην πράξη το περιθώριο είναι μικρότερο καθώς στη χονδρική τιμή προστίθενται αποκλίσεις και προσαυξήσεις. Ομως, ακόμη και αν προστεθεί ένα εύλογο κέρδος μαζί με το διαχειριστικό κόστος, το υπερκέρδος ξεπερνά τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σε μια αγορά που υπολογίζεται στα 1,7 εκατομμύρια μεγαβατώρες μόνο για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις το συνολικό υπερκέρδος ξεπερνά σαφώς το μισό δισ. ευρώ!

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχο ποσό υπερκέρδους είχε υπολογιστεί και για τον μήνα Σεπτέμβριο, παρά το γεγονός ότι η μέση χονδρική τιμή ήταν τότε σχεδόν διπλάσια (414,2 ευρώ). Όμως και τα τιμολόγια είχαν φτάσει στη στρατόσφαιρα δημιουργώντας και πάλι ένα μικτό περιθώριο κέρδους 90,9%.

Με αφορμή τα υπερκέρδη του Σεπτεμβρίου μάλιστα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, είχε ανακοινώσει ότι θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός για την ανάκτησή τους. Είχε πει όμως ότι ο υπολογισμός τους θα ξεκινήσει στο τέλος Νοεμβρίου και θα αναζητηθούν στοιχεία από τους παρόχους ενέργειας διότι μπορεί ορισμένοι μήνες να εμφανίζουν υπερκέρδη, άλλοι όμως μπορεί να βγάζουν ζημίες.

Το σύστημα που εφάρμοσε η κυβέρνηση μετά τον Ιούλιο έθεσε, υποτίθεται, πλαφόν στις τιμές παραγωγού, περιορίζοντας τα υπερκέρδη τα οποία εμφανίζονταν ώς τότε σε εκείνη τη φάση. Υπενθυμίζεται ότι τα υπερκέρδη της παραγωγής ρεύματος (ο ΣΥΡΙΖΑ τα υπολογίζει σε 2,2 δισ. ευρώ από το καλοκαίρι του 2021) δεν έχουν ακόμη υπολογιστεί ώστε να φορολογηθούν κατά 90%, όπως είχε ανακοινώσει ο Κυρ. Μητσοτάκης στις 23 Μαρτίου 2022. Πότε άραγε θα υπολογιστούν για να ανακτηθούν τα υπερκέρδη της προμήθειας;

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας