Κόσμος

Κρατούμενος του Γκουαντάναμο επέστρεψε στην πατρίδα του μετά από 18 χρόνια

Ο γηραιότερος κρατούμενος στο Γκουαντάναμο, ένας 75χρονος Πακιστανός που κρατήθηκε επί 18 χρόνια χωρίς να δικαστεί, με την υποψία ότι διατηρούσε δεσμούς με την Αλ Κάιντα, επέστρεψε σήμερα στη χώρα του, ανακοίνωσαν Πακιστάν και ΗΠΑ.

Ο Σαϊφουλάχ Παράτσα, επιχειρηματίας από το Καράτσι, συνελήφθη στην Ταϊλάνδη τον Ιούλιο του 2003 και μεταφέρθηκε αρχικά στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Μπάγκραμ, στο Αφγανιστάν και στη συνέχεια, τον επόμενο χρόνο, στη φυλακή του Γκουαντάναμο, στην Κούβα.

«Χαιρόμαστε που ένας Πακιστανός πολίτης, κρατούμενος στο εξωτερικό, επανενώθηκε με την οικογένειά του», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν σε ανακοίνωσή του.

Στα 75 του, ο Παράτσα ήταν ο γηραιότερος κρατούμενος στο Γκουαντάναμο, σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Reprieve που ασχολήθηκε με την περίπτωσή του. Δεν του ασκήθηκε ποτέ δίωξη από τις αμερικανικές αρχές.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τον επαναπατρισμό του Παράτσα, αναφέροντας ότι δεν ήταν πλέον αναγκαία η κράτησή του για να προστατευθεί η χώρα από μια «σημαντική απειλή» για την ασφάλειά της.

Στη φυλακή του Γκουαντάναμο, σύμβολο παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παραμένουν σήμερα 35 κρατούμενοι.

Όπως οι περισσότεροι κρατούμενοι στη μυστική στρατιωτική φυλακή των ΗΠΑ στην Κούβα, ο Παράτσα – ηλικίας πλέον οι περισσότεροι άνω των 70 ετών – δεν κατηγορήθηκε ποτέ επίσημα και είχε ελάχιστη δυνατότητα να αμφισβητήσει την κράτησή του.

Από το Γκουαντάναμο που ιδρύθηκε στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, για την κράτηση ύποπτων μελών της Αλ Κάιντα, πέρασαν 780 κρατούμενοι κατά τη διάρκεια του λεγόμενου «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» των ΗΠΑ, 732 από τους οποίους αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες. Πολλοί από αυτούς παρέμειναν φυλακισμένοι για περισσότερο από μια δεκαετία χωρίς νομικά μέσα να αμφισβητήσουν την κράτησή τους.

banner-article

Ροη ειδήσεων