Αναγνώστες

Πολιτική διαπαιδαγώγηση

Το δικαίωμα της ψήφου είναι αποτέλεσμα πολύχρονων αγώνων του ανθρώπινου γένους. Πολλοί θυσιάστηκαν, για να αποκτήσουν όλοι οι πολίτες, άντρες και γυναίκες, το σπουδαίο αυτό δικαίωμα.

Στη χώρα μας οι νέοι καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με τη συμπλήρωση των 18 τους χρόνων. Καλό λοιπόν είναι η πολιτεία, αφού τους ζητάει να συμμετάσχουν σε εκλογές, να τους ενημερώσει, πριν οι νέοι και νέες βρεθούν για πρώτη φορά στην κάλπη.
Η οποιαδήποτε άγνοια, άρα και η πολιτική, είναι αδυναμία κι οδηγεί σε λαθεμένες σκέψεις και το χειρότερο σε λαθεμένες επιλογές. Επιλογές που μπορεί να αποβούν επικίνδυνες. Αντίθετα η γνώση είναι δύναμη, μας λέει ο Νίτσε.
Άποψή μου είναι,το έργο της ενημέρωσης να αναλάβουν οι γνήσιοι εκφραστές των πολιτικών θεωριών. Γνήσιοι πρεσβευτές πολιτικών ιδεών είναι μόνο οι εκπρόσωποι των κομμάτων. Οποιοσδήποτε άλλος “αντικειμενικός” ή “ουδέτερος” ,ενδέχεται να μην είναι καλή λύση. Η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει στο Λύκειο (Γ’τάξη) και βέβαια με άδεια της πολιτείας.
Συγκεκριμένα κάθε κόμμα (κυρίως της Βουλής) θα έχει κάποιο χρόνο  στη διάθεσή του να αναπτύξει τη θεωρία του, χωρίς να σχολιάζει τα άλλα κόμματα. Αν τυχόν αυτό θεωρείται κομματικοποίηση, άρα κακό, η απάντηση είναι πως η πλουραλιστική ενημέρωση είναι ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ κι όχι κομματικοποίηση. Η διαφορά μεγάλη. Είναι πολιτικοποίηση, γιατί πολλά κόμματα -κι όχι ένα- θα εκθέσουν τις πολιτικές τους θέσεις.
Η πολιτική διαπαιδαγώγηση επιφέρει θετικά αποτελέσματα:
1.Παρέχει γνώση και η γνώση είναι δύναμη.
2.Δίνει κίνητρο, ενδιαφέρον για συμμετοχή στα τεκταινόμενα.Έτσι ο τόπος αποκτά ενεργούς και υπεύθυνους πολίτες.
3.Δημιουργεί άτομα με ελεύθερο κι ανεξάρτητο πνεύμα.
4Καθιστά τους ψηφοφόρους ικανούς στην πολιτική ανάγνωση, στην πολιτική κατανόηση  του ο,τι δήποτε έχει σχέση με την πολιτική.
5.Οπλίζει με θάρρος.,το θάρρος της έκφρασης της γνώμης.
6.Οδηγεί σε σωστές αποφάσεις κι επιλογές.
7.Φτιάχνει αγωνιστές κι όχι μοιρολάτρες.
Θετικό λοιπόν το πρόσημο της πολιτικής διαπαιδαγώγησης.
Θεόδωρος Κοσμίδης
Νάουσα
banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ