Επιστήμη

NASA: Το Βόρειο Σέλας όπως το βλέπουν οι αστροναύτες από το διάστημα / Μαγικές εικόνες – video

Απόκοσμες εικόνες από τον ISS της NASA. Η Γη όπως δεν την έχετε ξαναδεί.

Γράφει η 

Αστροναύτης του ISS της NASA κατέγραψε με την κάμερά του το πέρασμα ενός φωτεινού πεδίου σε τροχιά πάνω από τον Ινδικό ωκεανό, καθηλώνοντας με την εικόνα που παρουσίασε.

Πρόκειται για το Βόρειο Σέλας, φαινόμενο που δημιουργείται από ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας, τα οποία, παγιδευμένα από το γεωμαγνητικό πεδίο, κινούνται ελικοειδώς κατά μήκος των δυναμικών του γραμμών και πλησιάζουν την ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης, όπου συγκρούονται με άτομα και μόρια αζώτου και οξυγόνου και τα διεγείρουν ενεργειακά.

Τα διεγερμένα άτομα και μόρια, για να επανέλθουν στην αρχική, σταθερότερη κατάσταση ενεργειακής ισορροπίας, εκπέμπουν την περίσσεια ενέργειας υπό τη μορφή ορατής ακτινοβολίας.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) είναι ένας ερευνητικός διαστημικός σταθμός σε τροχιά γύρω από τη Γη. Η συναρμολόγηση του ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1998 ενώ το πρώτο του πλήρωμα εγκαταστάθηκε τον Νοέμβριο του 2000. Ο ISS εξακολουθεί και σήμερα να βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης.

Είναι ορατός από τη Γη δια γυμνού οφθαλμού, με την απόστασή του από την επιφάνειά της να κυμαίνεται μεταξύ 400,2 χλμ. και 409,5 χιλιομέτρων.

Ταξιδεύει με μέση ταχύτητα ως προς την επιφάνεια της Γης 27.744 χιλιόμετρα ανά ώρα, συμπληρώνοντας 15,7 περιφορές την ημέρα. Επειδή η περίοδος της τροχιάς του σταθμού γύρω από τη Γη είναι μία φορά κάθε 90 λεπτά, οι παρατηρητές εντός του ISS βιώνουν μια ανατολή ή δύση του ηλίου περίπου κάθε 45 λεπτά.

 ieidiseis.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων