Κόσμος

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τσεχία / απαίτηση για: παραίτηση κυβέρνησης – ουδετερότητα στον πόλεμο

Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους το Σάββατο στην Πράγα για να διαμαρτυρηθούν για την απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας και να απαιτήσουν μια ουδέτερη θέση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι διοργανωτές δήλωσαν μετά το τέλος της διαδήλωσης ότι εάν η κυβέρνηση δεν παραιτηθεί έως τις 25 Σεπτεμβρίου, θα εντείνουν τις πιέσεις τους και θα προγραμματίσουν νέα διαμαρτυρία στις 28 Σεπτεμβρίου.

«Απαιτούμε τη συγκρότηση μιας προσωρινής κυβέρνησης εμπειρογνωμόνων και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Εάν η κυβέρνηση δεν παραιτηθεί έως τις 25 Σεπτεμβρίου, θα δηλώσουμε δικαίωμα αντίστασης, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Τσεχικής Δημοκρατίας, σε μια νέα μεγάλη διαδήλωση. Βρισκόμαστε ήδη σε συνομιλίες με συνδικάτα, επιχειρηματίες, αγρότες, δημάρχους και άλλους φορείς για να κηρύξουμε απεργία», προειδοποίησαν οι διοργανωτές.

Ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα υποστήριξε ότι η διαδήλωση διοργανώθηκε από δυνάμεις με φιλορωσικό προσανατολισμό που βρίσκονται κοντά σε εξτρεμιστές και είναι ενάντια στα συμφέροντα της Τσεχικής Δημοκρατίας. Ωστόσο, η διαμαρτυρία ήταν ειρηνική και χωρίς σοβαρά προβλήματα.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η Τσεχική Δημοκρατία θα πρέπει να δηλώσει ουδετερότητα, «να απαλλαγεί από την άμεση πολιτική υποτέλεια στην ΕΕ, τον ΠΟΥ ή τον ΟΗΕ», να εξασφαλίσει φθηνές προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία και «να απαλλάξει την τσεχική βιομηχανία από την εξάρτηση από ξένες εταιρείες».

banner-article

Ροη ειδήσεων