Πολιτική Τοπικά

Ο Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων Αναστάσιο / 30 χρόνια θεοσώστου διακονίας

Με τη λαμπρή ευκαιρία της συνέχειας τριάντα υπερευδοκίμων ετών στην αρχιεπισκοπή Τιράνων, ο μακαριώτατος κ. Αναστάσιος δέχθηκε την Κυριακή 7-8-2022 αντιπροσωπεία της Πατριωτικής Ενώσεως. Συνδεόμενος με μακρόχρονη γνωριμία με τον κ. Πρόδρομο Εμφιετζόγλου, ο προκαθήμενος καλωσόρισε με πατρική αγάπη τον εκπρόσωπο του προέδρου κ. Γιοβανόπουλο Κωνσταντίνο, με τον οποίο είχαν θερμή συνομιλία για τα τρέχοντα ζητήματα του οικουμενικού ελληνισμού.

Η ανασύσταση της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας Αλβανίας το 1992 σηματοδότησε ένα ασίγαστο δημιουργικό πνεύμα εν Χριστώ, υπόδειγμα φιλαλληλίας. Δεκαετίες αιματηρών διωγμών και εκ θεμελίων καταστροφών, σκοταδισμού και ανελευθερίας του αθεϊστικού καθεστώτος, υποχώρησαν στο θριαμβικό φως ενός και μόνο κεριού: το κρατούσε ένας φιλάσθενος ρασοφόρος, ένας ταπεινός ομολογητής του Σωτήρος, ερχόμενος ξένος από την κατηχημένη με τα λόγια και έργα του Αφρική.

Σήμερα πλέον, ο μητροπολιτικός ναός της Αναστάσεως στα Τίρανα με το σεπτά αγιογραφημένο παρεκκλήσι της Γενέσεως, και το υπ΄ αυτών εξαιρετικό συνεδριακό κέντρο, είναι μόνον αδαμάντινες αφορμές για την ενδεικτική ψηλάφηση του απίστευτου έργου του Αναστασίου, μια όαση Πίστεως στην ερημία της Αλβανίας:

  • Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο «Ευαγγελισμός» στα Τίρανα με περισσότερες από 2 εκ. επισκέψεις ως σήμερα. Έτερο Οφθαλμολογικό και ΩΡΛ κέντρο στα Τίρανα, έτερο διαγνωστικό κέντρο στους Γεωργουτσάτες.
  • Εκπαιδευτήριο «Πρωταγωνιστές» στα Τίρανα, Λύκειο στην Κορυτσά, 9τάξια σχολεία σε Δυρράχιο και Αργυρόκαστρο, επαγγελματικό Λύκειο στο Μεσοπόταμο, οικοτροφείο στο Βουλιαράτι, Πανεπιστημιακό κολλέγιο «Logos» στα Τίρανα με τρία τμήματα.
  • Κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου στο Ραπούνι, δύο υδροηλεκτρικά στη Λιένγκα, κοινωνικά προγράμματα γεωργίας και κτηνοτροφίας, υδραγωγεία, διάνοιξη δρόμων, ορφανοτροφεία, γηροκομεία, μυριάδες ανθρωπιστικές βοήθειες.
  • Αμέτρητες εκδόσεις, μεταφράσεις, αγιογραφίες, φιλοξενίες. Σύσταση χορωδιών, λειτουργία ραδιοφωνικού σταθμού, αποκατάσταση πολιτιστικής κληρονομιάς, σεμινάρια, περιοδικά, φοιτητικά δελτία, εφημερίδες. Συνέδρια, κατασκηνώσεις, υποτροφίες σε 39.900 νέους.
  • Ανέγερση άνω των 160 νέων εκκλησιών, αναστήλωση 68 ναών και μοναστηριών, επισκευή άνω των 170 ναών, οικοδόμηση άνω των 80 κτηρίων νηπιαγωγείων, σχολείων, ξενώνων συσσιτίων κλπ. Εργάτες ζωής μια νέα γενιά κληρικών (άνω των 150) με ανώτερες σπουδές, καθημερινή τους μέριμνα δε, η συμπαράσταση και βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων τους.

Η ιεραποστολή που ανέθεσε ο Κύριος του Αμπελώνος στον ακατάβλητο  καλλιεργητή της Αγάπης Αναστάσιο, εκπληρώνεται καθημερινά με παραδειγματικό μόχθο στον οποίο υποκλινόμαστε. Καλούμε πρώτα την πολιτεία, ομού δε και κάθε πατριώτη, να σταθεί αρωγός.

-ΤO-

Γραφείο Τύπου

 

ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ – ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας