Κόσμος

Πρόκληση από τον Ερντογάν: Επιθεώρησε από το αεροπλάνο το γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν | photos/videos

Νέα πρόκληση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς ο τούρκος πρόεδρος επιθεώρησε το γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν κι αφού συζήτησε με αξιωματούχους, ξεκίνησε η φιέστα για τον απόπλου του.

Λίγο νωρίτερα, σε μια επίδειξη ισχύος, ο Ερντογάν πέταξε με το προεδρικό αεροσκάφος πάνω από το πλοίο, αναρτώντας και σχετική φωτογραφία στο twitter.

«Το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν θα ξεκινήσει για την πρώτη του αποστολή στη Μεσόγειο. Η αποστολή του θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες. Το Αμπντουλχαμίντ Χαν θα κάνει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Ερντογάν στην ομιλία δηλώνοντας ενθουσιασμένος που ανοίγουν «λαμπροί ορίζοντες για το μέλλον» της Τουρκίας.

Το γεωτρύπανο κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο, όπου σύμφωνα με τον πρόεδρο Ερντογάν, η Τουρκία πραγματοποιεί επιχειρήσεις έρευνας και γεώτρησης σε περιοχές «εντός της δικαιοδοσίας της». «Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός γι’ αυτό» είπε.

Ο Ερντογάν δήλωσε ενθουσιασμένος τόσο για το πλοίο όσο και για το μέλλον της χώρας. «Τα τελευταία 20 χρόνια φέραμε έργα και υπηρεσίες αιώνων στη χώρα μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να λύσει την μεγάλη εξάρτηση από την ξένη ενέργεια. Γι’ αυτό αποφασίστηκαν διαδικασίες με εγχώριο εργατικό δυναμικό, υποδομές και τεχνολογικά εργαλεία.

Η φιέστα στήθηκε παρουσία σημαντικού αριθμού Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων και με φόντο το μήκους 238 μέτρων πλοίο.

Με πλήρωμα 200 ατόμων, και δυνατότητα να πραγματοποιεί εξορύξεις σε μεγάλα βάθη, το 4ο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το νεότερο και ισχυρότερο του στόλου της, αναμένεται να εξυπηρετήσει τους στόχους της Άγκυρας στην προσπάθειά της να εμφανιστεί ως βασικός και αδιαμφισβήτητος παίκτης στον τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων συνολικά στην Ν.Α. Μεσόγειο.

Η πορεία που θα ακολουθήσει το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» θα κρίνει τα επόμενα βήματα της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς θεωρείται πιθανό το τουρκικό γεωτρύπανο να κινηθεί και προς το οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι πιθανότητες να βάλει πλώρη προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν είναι πολλές, ωστόσο, αν συμβεί κάτι τέτοιο θα πυροδοτήσει απρόβλεπτες εξελίξεις.

 topontiki.gr