Πολιτισμός Τοπικά

Ημαθία: 24ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων / Το ψήφισμα

24Ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων

  15 έως 17 Ιουλίου 2022

Το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα και το Σωματείο «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ», με τις ευλογίες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Βεροίας Ναούσης & Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονα, είχαν την χαρά να φιλοξενήσουν στο 24ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, τους νέους και τις νέες της τρίτης και τέταρτης προσφυγικής γενιάς των Ποντίων, στους χώρους του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας από τις 15 έως τις 17 Ιουλίου 2022.

Το 24Ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, με απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής ήταν αφιερωμένο στα εκατό (100) χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, τον ξεριζωμό και τη μαρτυρική έξοδο των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες.

Η ορμητικότητα των νέων, ο οραματισμός τους αλλά και το κέφι και η αισιοδοξία τους, έκαναν το 24ο Συναπάντημα μια αληθινή γιορτή. Το ιστορικό παρελθόν, το απαιτητικό παρόν αλλά και το διαρκώς εξελισσόμενο μέλλον συναντήθηκαν στις δραστηριότητες, στις σκέψεις και στις προοπτικές των συμμετεχόντων.

Κατά την τελετή έναρξης, το απόγευμα της Παρασκευής 15/07/2022, ο Ηγούμενος του Ιερού Προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά» και Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, πανοσιολογιότατος πατήρ Αθηναγόρας Μπίρδας καλωσόρισε τους νέους με έναν εγκάρδιο  λόγο. Στην έναρξη του Συναπαντήματος παρέστησαν και απεύθυναν χαιρετισμό: ο  υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, εκπρόσωπος του Πρωθυπουργου και της Κυβέρνησης, ο βουλευτής Ημαθίας κ. Άγγελος Τόλκας, εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του κ. Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Πάρης Κουκουλόπουλος, τέως υπουργός και μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ως εκπρόσωπος του κ. Νίκου Ανδρουλάκη, ο κ. Γιάννης Τσεχελίδης, γραμματέας της Τ.Ε. Ημαθίας εκ μέρους του ΚΚΕ. Επίσης απεύθυναν λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης, ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Νικόλαος Καρανικόλας, ο αντιδήμαρχος Βέροιας κ. Καλλίστρατος Γρηγοριάδης εκ μέρους του Δημάρχου Βεροίας κ. Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, κ. Αντώνης Οραήλογλου, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων κ. Αριστείδης Χρυσόπουλος και ο κ. Παύλος Καρυπίδης, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων. Παρόντες  χαιρέτισαν το 24ο Συναπάντημα ο τέως υπουργός και βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Αμανατίδης, ο πολιτευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Αντώνης Σαουλίδης, η Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συναπαντήματος κ. Στεφανία Τανιμανίδου, ο αντιδήμαρχος Δήμου Δέλτα και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανελλήνιου Ιερού Προσκυνήματος κ. Γεώργιος Κυριακίδης, ο αντιδήμαρχος Δήμου Νεάπολης και Συκέων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» κ. Αναστάσιος Τσακιρίδης, ο αντιπρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» κ. Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης, ο γενικός γραμματέας του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» κ. Ιωάννης Βιόπουλος, ο διευθυντής του Πανελλήνιου Ιερού Προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά», κ. Αντώνης Δάλλας και εκπρόσωποι στρατού και σωμάτων ασφαλείας από την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας. Στο τέλος της τελετής ο Πρόεδρος της «Παναγία Σουμελά», κ. Γεώργιος Τανιμανίδης, εκφώνησε λόγο καλωσορίσματος και κήρυξε και την έναρξη του Συναπαντήματος. Ακολούθησε η εισήγηση  «Οι συνθήκες των Σεβρών και της Λωζάνης» από τον κ. Ιωάννη Βιόπουλο, Μηχανολόγο Μηχανικό, Πολιτικό Επιστήμονα, Γενικό Γραμματέα του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» στην οποία φωτίστηκε η σταδιακή κλιμάκωση των ιστορικών γεγονότων που επέτρεψε την έξοδο των Ελλήνων από τις πατρογονικές τους Εστίες. Την Παρασκευή το βράδυ μια πολυμελής ομάδα ταλαντούχων και εμπνευσμένων μουσικών, με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Βαγγέλη Παραδεισόπουλου, κατέθεσε την δική της συμβολή.

Το Σάββατο το πρωί προσφέρθηκε περιγραφική ξενάγηση στους χώρους του Πανελλήνιου Ιερού Προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά» από τον κ. Ιωάννη Βιόπουλο, και οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με την ζωντανή ιστορία του Προσκυνήματος, τον κόπο και την εθελοντική προσφορά όσων ανέστησαν σε σμικρογραφία τον Πόντο στα υψώματα του Βερμίου. Την ίδια ώρα εκπονήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παναγία Σουμελά: Μία εικόνα, χιλιάδες ιστορίες» από την μουσειολόγο κ. Χριστίνα Πλούτογλου, στο οποίο τα νεότερα μέλη των αποστολών προσέγγισαν βιωματικά, μέσα από τις ιστορίες των αντικειμένων, την ιστορία της προσφυγιάς. Ακολούθησε ανάγνωση της ομιλίας του Προέδρου της «Παναγίας Σουμελά», κ. Γεώργιου Τανιμανίδη από τον Γενικό Γραμματέα του Σωματείου «Παναγία Σουμελά», κ. Ιωάννη Βιόπουλο «Η προσφορά του Μακαριστού Μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου Αποστολίδη», ως φόρος τιμής στον αοίδιμο Μητροπολίτη κυρό Παύλο Αποστολίδη, ο οποίος διετέλεσε ηγούμενος της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά επί 15 έτη, Ο αγαπημένος στους νέους Μακαριστός Μητροπολίτης ήταν ένας από τους ιθύνοντες νόες που συνέλαβαν και οδήγησαν στην υλοποίηση του Συναπαντήματος της Νεολαίας και γενικά είχε συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά. Όλοι οι νέοι και οι νέες τίμησαν την προσφορά του παρακολουθώντας με συγκίνηση την ομιλία.

Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκαν διαδραστικά εργαστήρια- workshops με ομάδες νεολαίων με θέμα τα παιχνίδια στον Πόντο από τον χοροδιδάσκαλο κ. Ασβεστά, την ποντιακή κουζίνα από μέλη της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας, την ποντιακή διάλεκτο από την φιλόλογο κ. Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου και την ενδυμασία από την ειδικευμένη στις παραδοσιακές φορεσιές κατασκευάστρια κ. Λένα Καλαμαρινού. Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων ενθουσίασαν τους συμμετέχοντες οι οποίοι βρήκαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν την δημιουργική φαντασία τους, να παίξουν και να γελάσουν, να μαγειρέψουν και να γευτούν, να μάθουν και να θυμηθούν.

Την Κυριακή το πρωί, μετά τη Θεία Λειτουργία και την επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής, τα μέλη του Συναπαντήματος και η Οργανωτική επιτροπή, συμφώνησαν σε ψήφισμα που θα επιδώσουν στο σύνολο των Ελλήνων Βουλευτών και με το οποίο καλούν σε ενότητα και  στη δημιουργία μόνιμης διαρκούς διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για το συντονισμό και την προώθηση των προσπαθειών για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Στη συνέχεια, έγινε η απονομή τιμητικών διπλωμάτων συμμετοχής στους αντιπροσώπους των συλλόγων, σε κάθε νέο και νέα του Συναπαντήματος και διαμοιράστηκε έκδοση του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Δράμας, αφιερωμένη στην μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου Αποστολίδη. Ακολούθησαν οι καθιερωμένες αναμνηστικές φωτογραφίες καθώς και  αεροφωτογραφία όπου οι νέοι και οι νέες δημιούργησαν με τα σώματα τους τη φράση «100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑ»  καθώς και  ο τελευταίος αποχαιρετιστήριος χορός.

Κοινός παρονομαστής πάντοτε στις συναντήσεις του Συναπαντήματος ήταν και είναι η ενότητα, η διαφάνεια, η απουσία διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στα Σωματεία και  η αγάπη και η υποστήριξη όλων προς το Συντελούμενο έργο της Σουμελιώτισσας, σε αρίστη συνεργασία  με τα Διοικητικά Συμβούλια του Σωματείου και του Πανελλήνιου Ιερού Προσκυνήματος  «Παναγία Σουμελά».

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, σε όλη την διάρκεια του Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων ήταν παρούσα η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών (ΕΠΟΜΕΑ) Δήμου Σιντικής και Δήμου Κιλκίς με ομάδα ειδικών γιατρών και νοσηλευτών, με ασθενοφόρα και φαρμακευτικό υλικό, καλύπτοντας έτσι κάθε έκτακτη ανάγκη που μπορεί να προκύψει, πάντοτε με επικεφαλής τον γιατρό, κ. Γρηγόρη Μωυσίδη. Με ανιδιοτέλεια, φροντίδα και επιμέλεια παρείχαν, όποτε χρειάστηκε, την βοήθεια τους.

Στη διάρκεια του Συναπαντήματος έγινε μια συλλογική προσπάθεια για προφύλαξη από την διασπορά του κορονοϊού με μάσκες, αντισηπτικά και τήρηση αποστάσεων.

Όπως κάθε χρόνο, αυθόρμητα και με κέφι, οι νέοι διοργάνωσαν πλούσιες παραδοσιακές ποντιακές βραδιές όπως συνέβαινε στον Πόντο. Λυράρηδες και τραγουδιστές είναι παιδιά του Συναπαντήματος. Ένα μεγάλο παρακάθ΄ στήθηκε με παρέες και έτσι δόθηκε η ευκαιρία να φανερωθούν τα νέα ταλέντα της Παραδοσιακής μουσικής και να εκτιμηθεί, για πολλοστή φορά, το σημαντικό έργο που συντελείται στα Ποντιακά Σωματεία, τα οποία αγκαλιάζουν τους νέους. Το κέφι, η ορμητικότητα και η διάθεση για προσφορά όλων των συμμετεχόντων και της Οργανωτικής Επιτροπής έδωσε την πιο θερμή υπόσχεση για το μέλλον.

Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το 2023!

Η Οργανωτική Επιτροπή του 24ου Συναπαντήματος Νεολαίας  Ποντιακών Σωματείων.

Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα και Σωματείο «Παναγία Σουμελά»

Για πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής:

 κ. Βασιλική Ταξίδου τηλ. 6972176682, κ. Χαράλαμπος Φανιάδης τηλ. 6988621149

2310-271812, 271336 fax: 2310-285343, e-mail: info@panagiasoumela.gr

Ψηφισμα 24ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων «Παναγία Σουμελά»

Εμείς νέοι και νέες, εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων από ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ως αδιάσπαστο μέρος του συνόλου του ελληνισμού, ανταμώσαμε για 24η χρονιά εδώ, στο φιλόξενο όρος Βέρμιο στο ανιστορημένο σύμβολο του Πόντου όπου πάλλεται η ψυχή του Ποντιακού Ελληνισμού, το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά,  υπό την σκέπη της μητέρας όλων των Ποντίων, της Σουμελιώτισσας.

Στις 15, 16 και 17 Ιουλίου 2022, στο πλαίσιο του 24ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, έχοντας στο επίκεντρο την επέτειο της εκατονταετίας από την Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που η πολιτεία και οι ειδικοί επιτάσσουν –με μάσκες και αντισηπτικά,  παρακολουθήσαμε εισηγήσεις με θεματολογία σχετική με ιστορικά γεγονότα και την τρέχουσα επικαιρότητα, συμμετείχαμε σε ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα γνωρίζοντας τους φιλόξενους χώρους του Ιερού Προσκυνήματος, ταξιδέψαμε νοητά στις αλησμόνητες πατρίδες μέσα από τα μουσικά δρώμενα, συζητήσαμε για την προσφορά του Μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου Αποστολίδη πάλαι ποτέ ηγουμένου της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά, τιμώντας τη μνήμη του, αναπτύξαμε στοιχεία της πλούσιας παράδοσης του Πόντου, μέσα από τις βιωματικές ενότητες των παιχνιδιών, της ενδυμασίας, της διαλέκτου και της γαστρονομίας, ενώ ανταλλάξαμε απόψεις και προβληματισμούς. Εκφράζοντας τη στήριξή μας στο πολυσχιδές επιτελούμενο έργο της «Παναγίας Σουμελά», καταλήξαμε ομόφωνα στα εξής:

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Η ανάδειξη της συμπλήρωσης ενός αιώνος από τα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής, τον ξεριζωμό και την μαρτυρική έξοδο των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου, αποτελεί ένδειξη της αντίστασης ενάντια στη λήθη. Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα πως εκατό χρόνια μετά, είμαστε εδώ και συνεχίζουμε. Η φλόγα της μνήμης διατηρείται άσβεστη στο βάθος του χρόνου μέσα από την ενθύμηση των αλησμόνητων πατρίδων του Ευξείνου Πόντου, των δυτικών παραλίων και της ανατολικής Μικράς Ασίας, της Καππαδοκίας, της Προποντίδας και της Θράκης. Αποτελεί χρέος μας η διάσωση όλων εκείνων των ιερών κειμηλίων και ηθών που οι πρώτες γενιές μετέφεραν από τις τρισχιλιόχρονες κοιτίδες πολισμού της Ανατολής στη μητέρα Ελλάδα, διά πυρός και σιδήρου όταν διακόπηκε βίαια με αίμα η παρουσία του Ελληνισμού στα χώματα της Μικρασίας. Εμείς ως Ελληνόπουλα ποντιακής καταγωγής τέταρτης και πέμπτης γενιάς θεωρούμε βαθύτατο χρέος μας προς την ιστορία, την μεταλαμπάδευση όλων αυτών των παρακαταθηκών αλλά και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, για την σφυρηλάτηση της εθνικής μας συνείδησης, ως σημαία προς τους αγέννητους Έλληνες.

Διεθνοποίηση και αναγνώριση της Γενοκτονίας

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες του 20ου αιώνα και ο αγώνας για την αναγνώρισή της από όλο το σύγχρονο κόσμο, αποτελεί μέγιστο χρέος και δικαίωση προς τους άταφος νεκρούς. Ζητούμε την δημιουργία μόνιμης διαρκούς διακομματικής επιτροπής στην Βουλή των Ελλήνων, για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της καθ’ ημάς Ανατολής. Είναι επιτακτική η ένταξη του -βαρύτατης σημασίας- αυτού ζητήματος στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, για την διατράνωση του αγώνα όλων ημών των νέων για την επίσημη αναγνώριση του εγκλήματος αυτού, από όλες τις χώρες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους διεθνείς οργανισμούς.

Προκλητικότητα της Τουρκίας

Εμείς τα ελληνόπουλα ποντιακής καταγωγής που μας στερήθηκε βίαια το δικαίωμα να κατοικούμε στην ιστορική μας πατρίδα, καταδικάζουμε την έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Η παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών ειρήνης, αποτελούν αναθεωρητικές και επιζήμιες τακτικές για τις σχέσεις των κρατών, που οδηγούν εξ αντικειμένου προς την απομάκρυνση από τον διάλογο με το σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο και τις αρχές που τον διέπουν. Καλούμε την πολιτική ηγεσία της γειτονικής μας χώρας να συμφιλιωθεί με το αναγνωρισμένο διεθνές δίκαιο και με το ιστορικό της παρελθόν, αποφεύγοντας τη συστηματική διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων.

Οι νέοι και οι νέες του 24ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων

banner-article

Ροη ειδήσεων