Επιστήμη Υγεία

Θεσσαλονίκη: Πρωτοποριακό μηχάνημα από την καθηγήτρια Νευρολογίας Κυράνα Τσαπκίνη που φρενάρει την άνοια

Η καθηγήτρια Νευρολογίας στο Johns Hopkins, Κυράνα Τσαπκίνη, φέρνει το μηχάνημα που στοχεύει στο να βελτιώσει την καθημερινότητα των ασθενών.

Όταν η Θεσσαλονικιά, Κυράνα Τσαπκίνη, αποφάσιζε το 2009 να αφήσει την έδρα της Νευροψυχολογίας στο τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ και να μετακομίσει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, δεν φανταζόταν πως μερικά χρόνια αργότερα θα ήταν μεταξύ των επιστημόνων πρώτης γραμμής που πολεμούν την άνοια και τη νευρική εκφύλιση συμπεριλαμβανομένης και της Αλτσχάιμερ.

Σήμερα η Κυράνα Τσαπκίνη είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευρολογίας στο φημισμένο Johns Hopkins University στη Βαλτιμόρη και αναγνωρισμένη στη διεθνή κοινότητα για την πρωτοποριακή έρευνά της, τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα διεθνώς τυχαιοποιημένη μελέτη, που βασίζεται στην αντιμετώπιση των λεκτικών προβλημάτων λόγω Αλτσχάιμερ με ηλεκτρική διέγερση.

Αυτές τις μέρες βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα της και έχει φέρει μαζί της το μηχάνημα με στόχο να βοηθήσει ασθενείς με άνοια και Αλτσχάιμερ, σε ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ήδη εκπαιδεύει την συνεργάτιδά της, Ελένη Περιστέρη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Γλωσσολογία στο τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, ενώ συνεργάζεται στενά και με τους καθηγητές Ιατρικής, Παναγιώτη Μπαμπίδη, Βασίλη Κιμισκίδη και Νίκο Φόρογλου.

Το μηχάνημα θα είναι στη διάθεση του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και θα μπορεί να εξυπηρετεί σε πρώτη φάση 40 ασθενείς με γλωσσικά προβλήματα λόγω άνοιας. Οι επιστήμονες θα προκαλούν ηλεκτρική διέγερση και στη συνέχεια θα παρακολουθούν αν οι γλωσσικές τους ικανότητες βελτιώνονται και αν επιβραδύνεται -όπως είναι ο στόχος- η εξέλιξη της νόσου.

«Η κλινική δοκιμή της μεθόδου έχει δημοσιευτεί ήδη από το 2018 και η έρευνα συνεχίζεται. Στόχος μας είναι να δείξουμε πώς η ηλεκτρική διέγερση μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά τη γλωσσική/γνωστική αποκατάσταση. Η νευροτροποποίηση έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την αποτελεσματικότητα της λογοθεραπείας σε ποσοστό 15-20%. Οι ασθενείς δεχόταν τον ηλεκτρικό ερεθισμό κάθε μέρα για 3 εβδομάδες και η αποτελεσματικότητα επιβεβαιώθηκε και στον επανέλεγχο μετά από δύο μήνες», ανέφερε στη Voria.gr η κ. Τσαπκίνη.

Σύμφωνα με την ίδια, οι ασθενείς με άνοια ή Αλτσχάιμερ έχουν τυπικό πρόβλημα, δηλαδή πρόβλημα μνήμης ή μη τυπικό πρόβλημα, δηλαδή διαταραχές στον λόγο.

«Δεν υπάρχουν πολλά είδη μνήμης χωρίς γλώσσα», αναφέρει η κ. Τσαπκίνη, εξηγώντας πως τα γλωσσικά προβλήματα είναι διαφόρων ειδών, λ.χ. κάποιος μπορεί να μη θυμάται μια λέξη, κάποιος άλλος να μην αντιλαμβάνεται πώς να εκτελέσει μια εντολή ή να μην μπορεί να συντάξει σωστά μία πρόταση ή ακόμη και να μη βγάζει κανένα απολύτως νόημα η φράση του.

Η Κυράνα Τσαπκίνη θα παρουσιάσει την έρευνά της στο 1ο Διεθνές Πανομογενειακό Συνέδριο που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη 15-17 Ιουλίου, με τίτλο «Ο Αριστοτέλης συναντά τον Ιπποκράτη» και τη συμμετοχή γιατρών της διασποράς από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Η ομιλία της έχει θέμα «At a loss for words but not for hope» (Χάνοντας τις λέξεις αλλά όχι την ελπίδα) και θα αναφερθεί στην πολύχρονη έρευνά της.
«Τα τελευταία 10 χρόνια, στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, διεξάγουμε παρεμβατικές μελέτες χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές νευροτροποποίησης σε άτομα με πρωτοπαθή προοδευτική αφασία (ΠΠΑ). Στην ομιλία αυτή θα παρουσιάσω εν συντομία ορισμένα στοιχεία για την προοδευτική αφασία όπως επίσης και γιατί είναι σημαντικό να μελετάμε τα γλωσσικά ελλείμματα στις άνοιες. Στη συνέχεια θα παρουσιάσω ορισμένα αποτελέσματα από τη μεγαλύτερη, μέχρι σήμερα, τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή κλινική δοκιμή με μια νευροτροποποιητική τεχνική, τον διακρανιακό ηλεκτρικό ερεθισμό στην πρωτοπαθή προοδευτική αφασία που πραγματοποιήσαμε πρόσφατα με την ομάδα μου», δήλωσε η κ. Τσαπκίνη.

 voria.gr

banner-article banner-article

Ροη ειδήσεων