Εκδηλώσεις Πολιτισμός

Θεσσαλονίκη / Ομαδική Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης: «Αριθμός Φορτηγού Μητρώου» | Εγκαίνια, Τρίτη 14 Ιουνίου

—–

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΟΡΑΤΟΣ

Ομαδική Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης

«Αριθμός Φορτηγού Μητρώου»

14 – 25 Ιουνίου

Εγκαίνια: Τρίτη 14 Ιουνίου, ώρα 20:00

Ο Πολυχώρος «Ορατός» παρουσιάζει την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης, με τίτλο «Αριθμός Φορτηγού Μητρώου». Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Βασίλης Αλεξάνδρου, Φανή Αράπη, Νίκος Κρυωνίδης, Ιωάννης Μονογυιός, Γιώργος Παναγιωτάκης, Χάρης Χιλίτσης.

Η Γεωργία Κουρκουνάκη, υπ. Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης σημειώνει στο κείμενο της έκθεσης: «Η τέχνη στις αρχές του 20ου αιώνα υποστήριζε την ιδέα του flâneur, εκείνου που επιδιώκει μια ανεπίσημη εξερευνητική χαρτογράφηση της πόλης, αλλά και της ίδιας της ζωής, και ο οποίος με φιλοπερίεργη διάθεση και αυξημένη ενσυναίσθηση συνδύαζε την περιπλάνηση του σώματος με αυτή του νου, αναζητώντας το ουσιώδες της ύπαρξης.

Έναν αιώνα μετά, η ανέμελη ανακάλυψη της περιπέτειας έχει αντικατασταθεί από τη νέα πραγματικότητα της οικονομικής και της κοινωνικής επιτήρησης. Οι φιλέλπιδες πεποιθήσεις για την προοδευτική εξέλιξη της τεχνολογίας και του πολιτισμού με την αντίστοιχη βελτίωση της καθημερινότητας του ατόμου, αντικαταστάθηκαν από μια σκληρή παγκοσμιοποίηση και ακόμη πιο σκληροπυρηνική οικονομική εκμετάλλευση και κοινωνική αγκύλωση των θεσμών.

Η έκθεση «Αριθμός Φορτηγού Μητρώου» προσεγγίζει εικαστικά τις περιπέτειες του κοινωνικού και οικονομικού υποκειμένου του 21ου αιώνα. Όπως μας υπενθυμίζει ο Φουκώ, η εξουσία εγγράφεται στην καθημερινή ζωή και οι κοινωνικές σχέσεις βασίζονται στη διεισδυτική οικονομία των λόγων εξουσίας, δημιουργώντας το “φορτίο” που καλείται το άτομο να φέρει σε κάθε έκφανση της δραστηριότητάς του.

Οι καλλιτέχνες της έκθεσης προσεγγίζουν τα διαφορετικά συστήματα εξουσίας και επιχειρούν την αποδόμησή τους, εκτείνοντας το εύρος των αναζητήσεών τους από τον ρόλο του καλλιτέχνη στη σημερινή εποχή μέχρι το άτομο ως γρανάζι του καταναλωτικού συστήματος και παθητικού δέκτη εθνικιστικών ζυμώσεων και προπαγάνδας».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πολυχώρος Ορατός: Σφετσού 2, Θεσσαλονίκη

Ωράριο : Δευτέρα – Κυριακή 19:00- 24:00

Είσοδος Ελεύθερη

e-mail: faniii_01@hotmail.com

τηλέφωνο : 6977176819

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας