Βέροια Γράμματα & Τέχνες Ρεπορτάζ

Βέροια / Πάνω από 30 καλλιτέχνες του τόπου τραγούδησαν για την Ειρήνη σε μια συναυλία ποταμό

………………..

Δήμητρα Σμυρνή

Μέσα στο γκρίζο του πολέμου οι φωνές για την Ειρήνη γίνονται ποίηση, μουσική και τραγούδι και ταξιδεύουν σ’ όλη τη γη με  ένα μόνο μήνυμα: “Όχι στον Πόλεμο, ναι στην Ειρήνη.”

Το μήνυμα αυτό εκφράστηκε δυνατά  και στη Βέροια χθες το βράδυ σε μια συναυλία ποταμό, που πέρα από την τρίωρη διάρκειά της, ανέδειξε  το ντόπιο δυναμικό ενωμένο, με υψηλή αισθητική και σφραγίδα την ποιότητα.

“Το όνειρο του Παιδιού είναι η Ειρήνη” είπε ο Γιάννης Ρίτσος. “Το όνειρο όλων μας είναι η Ειρήνη!” λέμε εμείς. Έτσι αισθανθήκαμε χθες το βράδυ στον Χώρο Τεχνών της Βέροιας, όπου δόθηκε η συναυλία.

Η ΚΕΠΑ υλοποίησε την ιδέα της συναυλίας με συνδιοργανωτές: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., ΚΑΠΑ, ΚΕΠ Υγείας Δήμου Βέροιας, Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας, Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας, Εμπορικό Επιμελητήριο Ημαθίας και 1ο ΓΕΛ Βέροιας.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΠΑ, Κώστας Ρίζος, είπε προλογίζοντας:

“Δεν αρκεί ν’ αγαπάμε την Ειρήνη αλλά ν’ αγωνιζόμαστε γι’ αυτήν.

Η συναυλία δίνεται για να καταδικάσουμε τα αποτελέσματα του πολέμου στην Ουκρανία. Μακάρι να είχαμε το αποτέλεσμα που θέλουμε μ΄αυτήν.

Το να στήσεις μια συναυλία στην οποία θα πάρουν μέρος πάνω από 30 καλλιτέχνες, επαγγελματίες και μη, μουσικοί, ηθοποιοί και μαθητές, θέλει αρκετή δουλειά, χρόνο, υπομονή, επαφές, προγραμματισμό, πολύωρη συνεργασία με τους υπεύθυνους ήχου, πρόβες, όταν συμμετέχεις κι εσύ και πολλά άλλα. Δεν γίνονται με το χτύπημα ενός μαγικού ραβδιού.

Έχουμε την εμπειρία από τις προηγούμενες συναυλίες, για τους πυρόπληκτους, για τους πρόσφυγες, για το κοινωνικό παντοπωλείο, για εθελοντική αιμοδοσία, για συμπολίτες μας που χρειάζονται βοήθεια… Είναι πλέον μια διαδικασία που γίνεται αυτόματα και με απόλυτα θετική διάθεση από όλους και κυρίως, όταν έχεις στο μυαλό σου το λόγο για τον οποίο γίνεται!

Στεκόμαστε δίπλα στο λαό της Ουκρανίας που δοκιμάζεται από έναν ακόμη ιμπεριαλιστικό πόλεμο, εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στους αμάχους, τους πρόσφυγες, τα θύματα! Επιθυμούμε και παρακαλούμε για την έμπρακτη αλληλεγγύη σε όλους όσους πλήττονται, στέλνοντας το οικουμενικό μήνυμα της παγκόσμιας ειρήνης.

Με τη συναυλία μας δείχνουμε πως δεν είμαστε πολίτες του καναπέ. Στέλνουμε ένα μήνυμα, βοηθώντας ηθικά αλλά και έμπρακτα με αποστολή ειδών εθελοντικής προσφοράς. “

Η συναυλία, που συσπείρωσε 30 καλλιτέχνες του τόπου, που έπαιξαν και τραγούδησαν με πάθος ή κατέθεσαν τον λόγο των ποιητών, φώτισε ανάγλυφα το δίπολο “Πόλεμος – Ειρήνη” εκπλήσσοντας με τις επιλογές των καλλιτεχνών και τις δυνατότητές τους.

Ποικιλία ακουσμάτων, φωνών, στίχων, έστησαν μια μουσική και ποιητική τοιχογραφία, όπου η καταδίκη του πολέμου ήταν ηχηρή.

Και ποιοι από τους μεγάλους συνθέτες δεν ήταν παρόντες! Και ποιητές! Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Ξαρχάκος, Μαρκόπουλος, Μικρούτσικος! Αλλά και Μπομπ Ντύλαν και Σαββόπουλος “Στο Βιετνάμ πυρπόλησαν το ρύζι”! Και Ρίτσος και Βάρναλης και Λειβαδίτης “Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος…”

Καθώς οι καλλιτέχνες εναλλάσσονταν πάνω στη σκηνή, άλλοι περισσότερο γνωστοί και άλλοι λιγότερο σε μας, όλοι ταλαντούχοι, η ροή των τραγουδιών συγκινούσε αλλά και ενεργοποιούσε τη σκέψη, καθώς ακούγονταν τραγούδια όπως  ” Η μπαλάντα του κυρ Μέντιου” του Βάρναλη, ” και στον πόλεμο όλα για όλα κουβαλούσα πολυβόλα, να σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαΐ”!

Ή το παραπονεμένο από τη “Μικρασία” του Καλδάρα , τραγουδισμένο από τον Γιώργο Νταλάρα με τους στίχους του να λένε “Εσύ Χριστό κι εγώ Αλλάχ, όμως οι δυο μας αχ και βαχ!”, “Αδέλφι και καρντάσι μου”!

‘Η το καταπληκτικό “Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος”, του Μάνου Λοΐζου,  γνωστό από την εκρηκτική ερμηνεία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, με στίχους που αποκαλύπτουν τις βαθύτερες αιτίες των πολέμων, που είναι πάντα τα μεγάλα συμφέροντα. Στίχοι όπως οι παρακάτω:

{…}

Ο Μπράουν, ο Φίσερ κι ο Κράφτ
χωρίσαν σε Μπράουν σε Φίσερ σε Κραφτ
ο Μπράουν, ο Φίσερ κι ο Κράφτ
εχθροί τάχα γίναν διαλύσαν το τραστ
 
Και πριν μάθουν τι είπε ο Μαρξ
στρατιώτες τους πήραν στον πόλεμο παν
ο Πέτρος ο Γιόχαν κι ο Φρανς
σαν ήρωες έπεσαν κάτω απ’ τα τανκς
…………………….
.

Συμμετείχαν :

.
Οι καλλιτέχνες
.
Θωμάς Αναγνωστόπουλος, Θανάσης Βαρβέρης,  Μάρθα Ηλιαδου,  Δημήτρης Χαμουριάδης,  Βασίλης Μπουρουτζήκας,  Γιάννης Κασσερόπουλος, Γιάννης Δημητρίου,  Κων/νος Θεοδωρίδης,  Βαγγέλης Τουλουμτζίδης,  Μάγδα Πένσου, Ελίζα Κοτρίδου, Γιάννης Γεωργουδάκης, Φωτεινή Γεωργουδάκη, Πέτρος Ρίστας, Μάντης Σαββίδης, Χρήστος Δαμιανίδης,  Γιώργος Αθανασιάδης, Μιχάλης Ρίζος, Κωστής Ρίζος, Αλέξανδρος Σολάκογλου, Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, Ελευθερία Ματσεντίδου, Κατερίνα Σωτηρίου, Χρήστος Γανόπουλος, Κώστας Χαλάτσης, Στέργιος Μποζίνης, Άγγελος Τεκίδης, Γιώργος Κοτίδης.

.

Η ποιητική ομάδα του 1ου ΓΕΛ Βέροιας:  Ελεάννα Σίμου, Αθανασία Λυκοστράτη, Βικτωρία Μπαντή, Κωνσταντίνα Κουμτσίδου, Κατερίνα Μουρατίδου, Κατερίνα Κατσάμπουλα. Επιμέλεια: Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος

.

Κείμενα απέδωσαν ηθοποιοί των ερασιτεχνικών τμημάτων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας: Γιάννης Παπαγεωργόπουλος, Χάρη Αξούριστου, Ζαχαρούλα Κιατίπη, Στράτος Χατζόπουλος. Επιμέλεια: Μαλιάρας Πέτρος

.
Φωτογραφίες: faretra.info
.

banner-article

Ροη ειδήσεων