Κόσμος

«Ανατολίτικο παζάρι» μετά τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ Σουηδίας και Φινλανδίας

Ο Τούρκος πρόεδρος, που εν μέσω ουκρανικού πολέμου έχει κατορθώσει να κινείται ανάμεσα στις δύο πλευρές, ΝΑΤΟ και Ρωσία, δήλωσε ότι η Άγκυρα «παρακολουθεί» τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, διευκρινίζοντας ότι «δεν έχουμε θετική άποψη».

H αρνητική «άποψη» της Τουρκίας για πιθανή ένταξη της Φινλανδίας (ανακοίνωσε ότι υπέβαλε αίτηση) και της Σουηδίας (οι ανακοινώσεις αναμένονται τη Δευτέρα 16 Μαΐου) στο ΝΑΤΟ, είναι η πρώτη σοβαρή έκφραση διαφωνιών στους κόλπους της Συμμαχίας πριν από τη σημαντική σύνοδο του Ιουνίου, όπου αναμένεται και να συζητηθεί το θέμα. Τα τουρκικά επιχειρήματα, στα οποία εμπλέκει η Άγκυρα και την Ελλάδα, μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε βέτο, άρα και σε κρίση στους κόλπους της Συμμαχίας.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Άν Λίντε, και ο Φινλανδός ομόλογός της, Πέκα Χααβίστο, στο Ελσίνκι, κατέστησαν σαφές ότι θα μιλήσουν με την Άγκυρα.

Η Αν Λίντε και ο Πέκα Χααβίστο είπαν ότι «θα έχουν την ευκαιρία να συνεχίσουν της συζήτηση» με τον Τούρκο ομόλογό τους, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για το θέμα στην επικείμενη άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όπου έχουν προσκληθεί να μετάσχουν.

Να σημειωθεί ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την προσευχή της Παρασκευής, είπε ότι «δεν έχει θετική άποψη» για ενδεχόμενη ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, ισχυριζόμενος ότι «έχουν γίνει λάθη με το ΝΑΤΟ και στο παρελθόν», δείχνοντας την Αθήνα. «Γνωρίζετε τη στάση που κρατάει η Ελλάδα προς την Τουρκία, έχοντας το ΝΑΤΟ από πίσω της» είπε.

Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι «οι σκανδιναβικές χώρες δυστυχώς λειτουργούν σαν ξενώνες για τις τρομοκρατικές οργανώσεις» εξηγώντας πως «το PKK και το DHKPC είναι στη Σουηδία» και μέλη τους «σε μερικές χώρες είναι και μέλη των κοινοβουλίων».

Οι ΗΠΑ θέλουν να «αποσαφηνίσουν» τη θέση της Τουρκίας

Το θέμα της ένταξης Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αναμένεται να είναι ένα επιπλέον αγκάθι στις σχέσεις Τουρκίας- ΗΠΑ, δεδομένου ότι η Ουάσιγκτον έχει διαβεβαιώσει τις δυο χώρες ότι έχουν την υποστήριξη της στο δρόμο για την ένταξή τους.

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κάρεν Ντόνφριντ, δήλωσε επίσης ότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί να αποσαφηνίσει τη θέση της Τουρκίας όσον αφορά την πιθανή ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, και πως το θέμα θα συζητηθεί στην σύνοδο υπουργών του ΝΑΤΟ που θα φιλοξενηθεί το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνομίλησε σήμερα με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον και τον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο.

Ο Φινλανδός πρόεδρος έγραψε στο Twitter ότι «παρουσίασε τα επόμενα βήματα της Φινλανδίας ενόψει της ένταξής» της στο ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι η χώρα του «είναι βαθύτατα ευγνώμων απέναντι στις ΗΠΑ για τη στήριξη» που της παρέχουν.

Οποιαδήποτε απόφαση για διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί ομοφωνία μεταξύ των 30 χωρών-μελών. Αν και αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα καταφέρει να βρει συμμάχους ώστε να θέσει βέτο, εάν ακόμα μια-δυο χώρες εκφράσουν «αμφιβολίες» για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών μπορεί να καθυστερήσουν οι διαδικασίες.

Τι λέει η Ρωσία

Απειλή για τη Ρωσία χαρακτήρισε από την πλευρά του το ενδεχόμενο να εισχωρήσουν στο ΝΑΤΟ οι δύο σκανδιναβικές χώρες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Μετά την ανακοίνωση της Φινλανδίας, την Πέμπτη, είπε ότι το Ελσίνκι συμμετείχε στα μη φιλικά βήματα προς τη Ρωσία που έλαβε η Ε.Ε., κάτι που προκάλεσε λύπη και είναι λόγος για μια συμμετρική απάντηση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι όλοι θέλουν να αποφύγουν μια άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ και ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν θα κάνει τον κόσμο ή την Ευρώπη πιο σταθερή.

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων