Βέροια

Παρουσιάστηκε στη Βέροια το βιβλίο του Γιώργου Σιώμου “Μικρά πεζά” / Γραφή ανεπιτήδευτη και βαθιά ανθρωπιά

 

———–

Δήμητρα Σμυρνή

Παρουσιάστηκε σήμερα το βράδυ στη Βέροια, στο πατάρι του Beluga,το βιβλίο του Γιώργου Σιώμου “Μικρά πεζά”, εκδόσεις “Ενύπνιον”, με την υποστήριξη του Βιβλιοπωλείου “Όμικρον”.

Πεζογράφος ο Γιώργος Σιώμος, με γραφή λιτή και ποιητική, ιδιαίτερα στα μικρότερα κείμενά του, δίνει στα βιβλία του εικόνες δυνατές, που πείθουν τον αναγνώστη για την αλήθεια της ματιάς του και του λόγου του.

Τα “Μικρά πεζά” είναι το τέταρτο βιβλίο του και απόψε το παρουσίασαν ο ποιητής Ηλίας Τσέχος και η Βιβλιοθηκονόμος – Υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης “Θ. Ζωγιοπούλου”, Βούλα Κοτσάλου.

Η Βούλα Κοτσάλου ξεκίνησε από τη σχέση της με τον Γιώργο Σιώμο,  που τον γνωρίζει καλά ως συγχορευτή παραδοσιακών χορών, στους οποίους χορούς δίνεται με πάθος, όπως και στα βιβλία του.

[…] “Το τέταρτο βιβλίο του συγγραφέα εστιάζεται στην καθημερινότητα των ανθρώπων της εποχής μας και κάποια κείμενά του έχουν ημερολογιακό χαρακτήρα.

Στο βιβλίο έκδηλη η οικονομία στο λόγο, που οδηγεί στον στοχασμό και στην λεπτή διαγραφή της σχέσης του με τους άλλους, μέσα σε μια ατμόσφαιρα που παίζει ανάμεσα στην πραγματικότητα και το όνειρο, το πραγματικό και φανταστικό.

Στη θεματογραφία του πρωταγωνιστεί η νέα γενιά , αλλά και η παλιά των στερήσεων, με έκδηλες τις αντιθέσεις τους, αλλά και σπίτια, ξεχασμένες γλώσσες…

Τα “Μικρά πεζά” του είναι σαν μικρές μποτίλιες στο πέλαγος, που ζητούν παραλήπτες, μηνύματα ενός πνεύματος ελεύθερου, που το ύφος του έχει την καθαρότητα της φύσης.” […] είπε η Βούλα Κοτσάλου παρουσιάζοντας το βιβλίο.

Ο ποιητής Ηλίας Τσέχος, ιδιαίτερος πάντα, σχεδόν αιρετικός στην αποσπασματικότητα του λόγου του, με τον οποίο δίνει και τον πεζό του λόγο μέσα από την δική του ποιητική “διάλεκτο” είπε ανάμεσα σε πολλά για το βιβλίο:

.

Τα ”Μικρά Πεζά”, Μεγάλα ποιήματα, (122), κατρακυλούν μες στις 164 σελίδες, άλλοτε μωρά, κάποτε έφηβοι, ενίοτε μεσήλικες, κυρίως ως γριοί, γέροντες δηλαδή, σοφοί, πικροί, παλικαρίσιοι, κοντινοί, μακρινοί, υπαρκτοί ή ανύπαρκτοι, μοναχοί και με όλους μαζί, όταν λαλεί ο κούκος κι έρχεται άνοιξη.
Οι ηλικίες του χρόνου, τα επαγγέλματα των ονοματεπωνύμων, οι διάφοροι ελληνικοί τόποι, όρη, ποταμοί, οι γονείς, τ΄αδέρφι, φίλοι, γυναίκες, τα παιδιά, τα εγγόνια, οι γλώσσες, τα βιβλία, τα δέντρα, οι καραντίνες και το θαυμαστό ”Σπίτι με τα Κεραμίδια”, συμπρωταγωνιστούν με ακριβείς ερμηνείες των ρόλων νου και καρδίας του συγγραφέα, του περάσματός του στο επίπονο, του έργου, ”συγγραφή”, βράζοντας το αίμα και ξεφυλλίζοντας τα συν και τα πλην του στιγμιαίου, του διαρκούς, ικανού κι ανίκανου, μεγίστου, ελαχίστου, αποχαιρετώντας το θάνατο παντού και πάντα, τούτης της έρμης ζωής, του ατμού, αγαπησιάρικα! […]
.
 Ο Γιώργος Σιώμος, ο απρόσμενος, είναι συγγραφέας, τα μεγάλα πεζά του ποιήματα μικραίνουν για μας, ταράσσουν, μας λυγμούν, εύστοχα το βιβλίο του διαρρηγνύεται σε – σημαδιακά για τον ίδιο – εννέα κεφάλαια, που διευκολύνει τον αναγνώστη πανύψηλα και κάθε κεφάλαιο προλογίζεται από ένα τρίστιχο επίγραμμα, που ασυναίσθητα μας οδηγεί στα σπουδαία ύφη των Ιαπωνικών Χάικου.”[…]
.
Ο ίδιος ο συγγραφέας, μιλώντας τελευταίος, ήταν απλός και γνήσιος, όπως και τα βιβλία του, με έντονη εξομολογητική διάθεση.
.
Ξεκινώντας από τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, τραυματικές εμπειρίες του σχολείου, σπουδές γάμους και παιδιά , ζωή γεμάτη και ολοκληρωμένη μαζί με τη δουλειά, αποκάλυψε πως έφτασε το 2007 στα χρόνια της σύνταξης, που έγιναν γι’ αυτόν το ίδιο δημιουργικά, αφού ασχολήθηκε με το χορό και τη γραφή.
.
“Τα “Μικρά πεζά” γράφτηκαν σε μια εποχή φορτωμένη από μεγάλα γεγονότα που βαραίνουν επάνω μας , όμως εγώ θέλησα να δώσω υπόσταση στο ασήμαντο, να κάνω ένα πλεκτό από λέξεις” είπε ολοκληρώνοντας ο Γιώργος Σιώμος.
.
Η βραδιά, που ήταν ζεστή και με πολλούς φίλους, ολοκληρώθηκε με μια μικρή συζήτηση.
.
Φωτογραφίες: faretra.info
banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας