Πάνω από 5 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία – 8 εκατομμύρια οι εσωτερικά εκτοπισμένοι
Συνολικά, ο ΔΟΜ εκτιμά ότι 13,686 εκατ. άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της επίθεσης την οποία εξαπέλυσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, εκ των οποίων 8,029 εκατ. έχουν μετεγκατασταθεί αλλού στην Ουκρανία, με τους υπόλοιπους να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.
Στην τελευταία καταμέτρηση, ο ΔΟΜ είχε καταγράψει 7,7 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένους. Οι εκτοπισμένοι δηλώνουν ότι πρώτα απ’ όλα έχουν ανάγκη από οικονομική βοήθεια. «Τα δύο τρίτα των ανθρώπων που ερωτήθηκαν θέτουν την ανάγκη για ρευστότητα στη λίστα με τις ανάγκες τους, συγκριτικά με το 49% στην αρχή του πολέμου», σύμφωνα με τον ΔΟΜ. Πάνω από το 70% των ανθρώπων που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιούσαν αυτή την οικονομική βοήθεια για την αγορά τροφίμων και/ή φαρμάκων. Άλλη πιεστική ανάγκη, το κατάλυμα. Μεταξύ των εσωτερικά εκτοπισμένων, το 27% δήλωσαν ότι η κατοικία τους έχει υποστεί ζημιές.
Επιπλέον, ο ΔΟΜ σημειώνει ότι πάνω από 2,7 εκατ. άνθρωποι έχουν επιλέξει να επιστρέψουν στις εστίες τους. Η συντριπτική πλειονότητα (93%) είχε διαφύγει αλλού στη χώρα. Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 2.000 ανθρώπων, ανώνυμα μέσω τηλεφώνου, από τις 29 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου.
Την ίδια ώρα, περί τα δύο τρίτα των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων του Κιέβου έχουν επιστρέψει στην ουκρανική πρωτεύουσα, η οποία είχε αδειάσει από την πλειονότητα των κατοίκων της αμέσως μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο. «Υπήρχαν πριν από τον πόλεμο 3,5 εκατομμύρια κάτοικοι στο Κίεβο. Σχεδόν τα δύο τρίτα έχουν επιστρέψει», δήλωσε ο Βιτάλι Κλίτσκο στην ουκρανική τηλεόραση.
Ο Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε ότι δεν μπορεί να απαγορεύσει στους κατοίκους του Κιέβου να επιστρέψουν στην πρωτεύουσα, αλλά ζήτησε προσοχή.
«Αν έχετε την δυνατότητα να βρίσκεστε σε περισσότερο προστατευμένους τόπους, όπου δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την ζωή και την υγεία σας, παραμείνετε».
Στις 10 Μαρτίου, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ο δήμαρχος του Κιέβου είχε ανακοινώσει ότι το ήμισυ του πληθυσμού της περιφέρειας του Κιέβου είχε φύγει και ότι είχαν παραμείνει «λίγο λιγότερα από δύο εκατομμύρια κάτοικοι».