Βέροια

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Βέροιας τίμησε την 9η Μάη, μέρα της αντιφασιστικής νίκης των λαών

____________

Μετά από  77 χρόνια η 9η Μάη 1945, που συμβολίζει την αντιφασιστική νίκη των λαών, εξακολουθεί να  γιορτάζεται και να συγκινεί.

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Παράρτημα Βέροιας, όπως κάθε χρόνο, τίμησε την ημέρα και τον συμβολισμό της με κατάθεση στεφάνων και ομιλία από τον Πρόεδρό της Μπάμπη Λαζαρίδη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελιάς της Βέροιας, κάτω από το άγαλμα του αντάρτη, και με αναρτημένο φωτογραφικό υλικό από την ελληνική Εθνική Αντίσταση.

Πριν από την κεντρική ομιλία του Προέδρου κατέθεσε στεφάνι και μίλησε εκ μέρους της Τομεακής Επιτροπής Ημαθίας του ΚΚΕ, ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Βέροιας, Γιάννης Τσαναξίδης, που είπε:

“Η   κομματική οργάνωση  Βέροιας  του  ΚΚΕ   χαιρετίζει   την  σημερινή  εκδήλωση   της  ΠΕΑΕΑ -ΔΣΕ, που είναι  αφιερωμένη  στην 9η  Μαΐου,  ημέρα  της  αντιφασιστικής  νίκης   των λαών.

Αποτίει  φόρο   τιμής  στο πλήθος  των αγωνιστών  που θυσιάστηκαν  για να επιτευχτεί μια τιτάνια νίκη.   Αποτίει  φόρο τιμής  στα  30 εκατομμύρια  νεκρούς  και  τραυματίες σοβιετικούς πολίτες,  στον ανθό  του κόκκινου στρατού και του κόμματος  των  μπολσεβίκων. Στους  χιλιάδες παρτιζάνους  που έδρασαν μέσα  από τα αντιστασιακά, αντιφασιστικα κινήματα  ανά την  Ευρώπη, στους  χιλιάδες συμπατριώτες μας    που πολέμησαν  μέσα  από   τις  γραμμές   του  ΕΑΜ,  της  ΕΠΟΝ,  του Ελληνικού  απελευθερωτικού στρατού,  του  δοξασμένου   ΕΛΑΣ. Τέλος  αποτιούμε φόρο τιμής  στα στελέχη  και μέλη  του  ΚΚΕ,  που  ήταν  οι πρωτοπόροι   στην  εποποιία  της  εθνικής  αντίστασης  εναντία  στην τριπλή φασιστική  κατοχή.

Η  ιστορία  της αντιφασιστικής  νίκης των  λαών,  συνολικά  του  Β’ παγκοσμίου πολέμου, αποδεικνύει  περίτρανα  και ανεξίτηλα   πως  αυτός ήταν ένας  ιμπεριαλιστικός πόλεμος, και πως ο ναζισμός  φασισμός είναι  γέννημα  θρέμμα  του ιδίου του καπιταλιστικού   συστήματος  Πως   μόνο  το εργατικό  λαϊκό κίνημα,  που έχει στόχο την εργατική εξουσία μπορεί  να ξεριζώσει  τον φασισμό  και να απομονώσει  τέτοιες  δυνάμεις. Πως δεν μπορούν  να εγγυηθούν την πάλη  εναντία  στον φασισμό  δυνάμεις  που υπηρετούν το  σάπιο σύστημα, το ΝΑΤΟ την   ΕΕ, που ασκούν   αντιλαϊκές  πολιτικές  στο όνομα  της  ” προόδου”, που δείχνουν  ανοχή  στην φασιστική  δράση.

Σήμερα,  εβδομήντα  επτά  χρόνια  μετά   την  9η Μαΐου του  1945,  και μετά τους πολέμους στην Γιουγκοσλαβία, στην Σύρια, στο Ιράκ και άλλου, βλέπουμε  να εξελίσσεται ένας  νέος  ιμπεριαλιστικός  πόλεμος στην Ουκρανία. Τα  ρωσικά μονοπώλια  συγκρούονται  με τα αμερικανικά  και  τα ευρωπαϊκά  στο έδαφος της  Ουκρανίας, στην προσπάθειά  τους να   σβήσουν  την ακόρεστη  διψά  τους  για  κέρδη, για ενέργεια, για πρώτες ύλες,  για  τους  μεταξένιους και  χρυσοφόρους  δρόμους  μεταφοράς. Και  όλα  αυτά  σε βάρος  των λαών της  Ουκρανίας , της  Ρωσίας  αλλά  και των  άλλων  λαών  της  Ευρώπης  που  αντιμετωπίζουν  την  ακρίβεια , την οικονομική   και  ενεργειακή φτώχεια.

Για  εμάς  είναι  ξεκάθαρο ότι  δεν  διαλέγουμε  ληστή, είμαστε  με το μέρος    της  φιλίας και της συνεργασίας  των λαών.   Δυστυχώς   η χώρα  μας  εμπλέκεται  όλο  και περισσότερο  στην σύγκρουση , είτε  με  την  αποστολή  στρατιωτικού υλικού, είτε με την παραχώρηση  των λιμανιών και των αεροδρομίων για την μεταφορά  νατοϊκού  εξοπλισμού και ακόμη  περισσότερο με την λειτουργία  των  αμερικανικών  βάσεων στην χώρα μας.

Ζητάμε  την άμεση  απεμπλοκή  της  χώρας  μας   από τον  πόλεμο και να μην   ψηφιστεί  η νέα συμφωνία  για τις βάσεις,  που δημιουργεί  νέους και μεγαλύτερους κινδύνους  για  την  χώρα  μας. Αποδέσμευση  από το ΝΑΤΟ και την  Ε.Ε!  Κανένας  Έλληνας  στρατιώτης  έξω  από τα σύνορα μας.

 Εδώ και χρόνια   οι αστοί  πολιτικοί ,  οι πρόθυμοι  ιστορικοί και δημοσιογράφοι,  συντονισμένοι  από τα κέντρα παραχάραξης  της  Ε.Ε. , προσπαθουν,  να  συγκαλύψουν,   να  αποσιωπήσουν, να διαστρεβλώσουν     την  αλήθεια  που κουβαλάει   αυτή   η  μέρα. Γι’  αυτό  την ονόμασαν  ημέρα της Ευρώπης.

Προωθούν  τον αντικομουνισμό,  την  θεωρία  των   δυο  ακρών,  την ταύτιση  του κομμουνισμού  με τον φασισμό,  στην προσπάθεια τους  να αθωώσουν τον φασισμό, την προσπάθεια τους  να  κρύψουν  πως  ο φασισμός    ήταν,  είναι,  και  θα  είναι    παιδί  του  σάπιου  συστήματος  που  υπηρετούν, του καπιταλισμού.

Δυστυχώς  γι’ αυτούς  η Ιστορία  έχει   γραφτεί  με κόκκινα  γράμματα , και η  σημαία  που καρφώθηκε  πάνω  στο  Ράιχσταντ,  ήταν  κόκκινη   και  είχε  επάνω  σφυροδρέπανο!  Αυτό  δεν μπορεί  να αλλάξει!

Η  9η  του  Μάη   αποτελεί  έναν  φάρο για  τους  λαούς, τους εμπνέει και τους διδάσκει την  πίστη στη δύναμη τους,  ότι, όταν  θέλουν, μπορούν να  ανατρέψουν  τα  πάντα, ότι  μπορούν  να  οικοδομήσουν  ένα  καλύτερο μέλλον  με  την  εξουσία  στα χεριά  τους . Εμείς, το ΚΚΕ  πιστεύουμε  ακλόνητα  σε  αυτήν  την δύναμη και στις ικανότητες  του λάου μας.

Γι’  αυτό   καλούμε  κάθε  εργάτη , κάθε  βιοπαλαιστή αγρότη,  κάθε  αυτοαπασχολούμεν, κάθε  νέο και γυναίκα που προέρχεται από την εργατική τάξη και  τα λαϊκά  στρώματα  να ενισχύσει τις μαζικές οργανώσεις του εργατικού λαϊκού  κινήματος, να δυναμώσει  τις   γραμμές του ΚΚΕ, να γίνει πρωταγωνιστής  των  εξελίξεων. Το ΚΚΕ   είναι  βέβαιο πως  στο  τέλος  και πάλι οι λαοί θα νικήσουν  και  σε αυτόν τον αγώνα  είναι αποφασισμένο να προσφέρει  όλες  τις  δυνάμεις  του.” 

Ο Μπάμπης Λαζαρίδης στην ομιλία του έδωσε το ιστορικό περίγραμμα των γεγονότων τονίζοντας τη μεγάλη προσφορά όλων των λαών που πολέμησαν τον Φασισμό και ιδιαίτερα της Σοβιετικής Ένωσης στη νίκη,  μια νίκη που έδειχνε πως η ανθρωπότητα βάδιζε σε καλύτερους και πιο ελπιδοφόρους δρόμους.

Οι ελπίδες αυτές όμως όλο και μειώνονται, καθώς γίνεται  προσπάθεια εξομοίωσης του Φασισμού με τον Κομμουνισμό και η ανθρωπότητα γίνεται ολοένα μια τεράστια αγορά εκμετάλλευσης των αδύναμων από τους δυνατούς.

Ο πρόεδρος επικεντρώθηκε στα σύγχρονα γεγονότα της Ουκρανίας, όπου τα παιχνίδια αυτά έγιναν ακόμη πιο έντονα κοστίζοντας ζωές, αλλά και φτώχεια στους λαούς και ειδικά στον δικό μας, χωρίς να παραλείψει να θίξει και τον ρόλο της παραπληροφόρησης στον πόλεμο αυτό.

Και οι δύο ομιλητές έδειξαν το πρόσωπο του Ναζισμού, που στις μέρες μας βρίσκει, δυστυχώς, πρόσφορο έδαφος για να ευδοκιμήσει, τονίζοντας το μέγεθος της ιστορικής αλήθειας, που πάντα γινόταν προσπάθεια να παραχαραχτεί, αλλά ειδικότερα σήμερα οι προσπάθειες παραχάραξής της είναι όσο ποτέ συντονισμένες.

Η εκδήλωση έκλεισε με το «Πένθιμο Εμβατήριο», που το τραγούδησαν όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση και τον Εθνικό Ύμνο.

 Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας