Πολιτισμός Ρεπορτάζ

Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργης Μελίκης: “Αποτυπώσεις του Ρουμλουκιού με τον χρωστήρα της Χρύσας Κωστοπούλου”

———-

Στα πλαίσια της Ημερίδας “Το Ρουμλούκι κατά τον 19ο & τον 20ο αιώνα” που διοργανώνει η Ε.Μ.Ι.Π.Η. σε συνδιοργάνωση με τον σύλλογο “Φίλοι του Εθνογραφικού Κέντρου Γιώργη Μελίκη” , 6 & 7 Μαίου, στήθηκε στη Μελίκη μικρή έκθεση σε αίθουσα του Εθνογραφικού Κέντρου, με θέμα “Αποτυπώσεις του Ρουμλουκιού με τον χρωστήρα της Χρύσας Κωστοπούλου”.

Η Χρύσα Κωστοπούλου συνέδεσε το όνομά της με την παράδοση και την προσφορά στον τόπο της.

Με θέματα στην έκθεση εμπνευσμένα από το Ρουμλούκι, φιγούρες και φορεσιές του, η Χρύσα Κωστοπούλου αφιερώνει το ταλέντο της όχι μόνο στην περίπτωση των συγκεκριμένων θεμάτων αλλά γενικά σε όλη τη ζωγραφική της στην αποτύπωση ενός κόσμου που χάθηκε αφήνοντας πίσω του το άρωμά του.

Κι όπως γράφει ο Γιώργης Μελίκης, που της αφιέρωσε μια μονογραφία στα 27 του μόλις χρόνια, εντάσσοντάς την στους ανθρώπους που πρόσφεραν στον τόπο τους:

[…] Η Χρύσα Κωστοπούλου δεν δίνει ορισμένους ανθρώπινους τύπους που είδε μια φορά, αλλά καθολικεύει και γενικοποιεί το θέμα που έχει μπροστά στα μάτια της, βγάζοντας απ΄αυτό τύπους που επαληθεύονται καθημερινά στη ζωή. […]

[…] Αγωνίζεται με την τέχνη της να ξεπεράσει τη φθαρτότητα, να διασώσει τις κυρίαρχες αξίες που πηγάζουν μέσα από τη ζωή του λαού του τόπου της. […]

Την εκτίμηση που είχε και η ίδια η ζωγράφος στο πρόσωπο του Γιώργη Μελίκη την διαπιστώνει κανείς και σε επιστολές που του έγραψε και είναι αναρτημένες στην έκθεση.

far

Φωτογραφίες: faretra.info 

banner-article

Ροη ειδήσεων