Κοινωνία

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα επιδοτηθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις / Αναλυτικά τα μέτρα | video

——-

Σταϊκούρας, Σκρέκας και Σκυλακάκης, εξειδίκευσαν τα μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Τι θα ισχύει για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στα 3,2 δισ. ευρώ το κόστος των παρεμβάσεων.

Στην εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας

«Αντιλαμβανόμαστε τις αυξημένες ανάγκες των πολιτών και ανταποκρινόμαστε με ρεαλιστικό σχέδιο», δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας και πρόσθετε πως η κυβέρνηση αξιοποιεί τη δημοσιονομική ευελιξία και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για δραστικές παρεμβάσεις.

Οι επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος για το Μάιο και τον Ιούνιο διευρύνονται σημαντικά με κόστος 900 εκατομμύρια ευρώ που θα καλυφθεί από τους πόρους του ταμείου ενεργειακής μετάβασης και από το φόρο στα υπέρ-έσοδα. Οι πρώτες πληρωμές αναμένονται για τις αρχές Ιουνίου με βάση τον Γ.Γ. Δημοσιονοιμικής πολιτικής κ. Πετραλιά. “Είναι μια πρωτοποριακή πλατφόρμα με βάση αλγόριθμους” τόνισε.

Επιδοτείται αναδρομικά η αύξηση του κόστους στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Το ποσοστό επιδότησης αφορά δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ δηλαδή αφορά στο 95% των νοικοκυριών με πλαφόν έως 600 ευρώ ανά καταναλωτή. Υπολογίζεται ότι το κόστος της απευθείας επιστροφής του ποσού θα είναι 280 εκατομμύρια ευρώ και θα καλυφθεί από τον Κρατικό προϋπολογισμό.

Συνεχίζει να επιδοτείται στην πηγή η τιμή πώλησης του diesel για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο με κόστος 45 εκατομμύρια ευρώ που θα καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Από τον Ιούλιο του 2022 και με χρονικό ορίζοντα έως και κατά 1 έτος ενεργοποιείται ο νέος μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική αγορά παράλληλα με προσαρμογή σε μηνιαία βάση του ποσοστού επιδότησης στη λιανική αγορά, ούτως ώστε οι τιμές να παραμένουν μεσοσταθμικά σταθερές σε συγκεκριμένα επίπεδα.

Κατά τον κ. Σταϊκούρα “η νέα δυναμική δέσμη παρεμβάσεων θα απορροφήσει το 70%-80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το συνολικό κόστος τους ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο του 2022, εκ των οποίων περίπου 1,1 δισ. ευρώ επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Αυτή η συνολική, πρόσθετη επιβάρυνση είναι ενσωματωμένη στις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές υποβλήθηκαν, την προηγούμενη εβδομάδα, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με αυτές τις παρεμβάσεις, παρεμβάσεις που εξαντλούν – με τα σημερινά δεδομένα – τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργήσαμε, η Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα, για ακόμη μία φορά, ότι παρεμβαίνει γενναία και δίκαια.

Ενισχύει και εμπλουτίζει – διαρκώς – τις πολιτικές της, απαντώντας στις εύλογες αγωνίες και αβεβαιότητες της κοινωνίας.

Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε δίπλα στον κάθε συμπατριώτη μας, κυρίως τον οικονομικά ευάλωτο συνάνθρωπό μας.Θα θέλαμε να μπορούμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα.

Όμως η ευθύνη δεν μας επιτρέπει να διαταράξουμε τις αναγκαίες δημοσιονομικές ισορροπίες.

Το ευρύτερο – διεθνές – περιβάλλον εμπεριέχει αβεβαιότητες και κινδύνους.

Η χώρα χρειάζεται ασφάλεια και σταθερότητα.

Η οικονομία πρέπει να μην υπερβεί το όριο της δημοσιονομικής ευστάθειας και η κοινωνία να διασφαλίσει μακροχρόνια ασφαλή πλεύση προς καλύτερες θάλασσες.

Μέτρα

Οι παρεμβάσεις για το β΄ εξάμηνο ανέρχονται στα 3,3 δισ. ευρώ το 2022 για τα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας στο ρεύμα σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών.

Το μήνα Ιούνιο επιδοδείται το 60% της αύξησης για λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί μέχρι το Μάιο 22. Η επιδότηση θα χορηγηθεί στους λογαριασμούς i-ban. Κάλυψη των 95% των νοικοκυριών. Η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ.

Συνεχίζει να επιδοτείται το Diesel έτσι ώστε το όφελος να παραμείνει στα 15 λεπτά το λίτρο.

Θα επιδοτηθούν τα κοινωνικά τιμολόγια, οι επιχειρήσεις και οι αγροτικές επιχειρήσεις. Το κόστος της παρέμβασης θα είναι 2 δις ευρώ. Από αυτά, τα 800 εκ θα παρθούν από τον προϋπολογισμό.

Το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων ανέρχεται στα 3,2 δις ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Στα 56,6 ευρώ η ενίσχυση για τις πρώτες 300 KWh – Στα 100 ευρώ ανά MWh από τις 300MWh

Στο 50% η απορρόφηση για τις μη κύριες κατοικίες.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του κ. Σκρέκα:

  • Στις κύριες κατοικίες, για τις πρώτες 300 kWh απορροφούμε το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού, καθώς η μέση ενίσχυση θα ανέλθει σε 56,6 ευρώ ανά μήνα.

  • Για τις πρώτες 150 kWh η επιδότηση διαμορφώνεται σε 205 ευρώ/MWh.

  • Για μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 kWh σε 160 ευρώ/MWh.

  • Για το σύνολο της κατανάλωσης πάνω από 300 kWh τον μήνα το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 100 ευρώ/MWh.

  • Για όλες τις μη κύριες κατοικίες, επιδοτούμε τη συνολική κατανάλωση με 100 ευρώ/MWh προκειμένου να απορροφήσουμε το 50% της αύξησης.

  • Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση θα ανέλθει σε 215 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης, με στόχο την απορρόφηση του 100% των αυξήσεων.

  • Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές τον Μάιο θα διαμορφωθεί σε 200 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση του Ιουνίου θα ανακοινωθεί στο τέλος Μαΐου.

Μερικά παραδείγματα για το μήνα Μάιο

Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 300 kWh τον μήνα. Χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε για ρεύμα 100 ευρώ και με την επιδότηση 43,5 ευρώ – έκπτωση 56,5% στη χρέωση ενέργειας.

Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 400 kWh τον μήνα. Χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε 129,2 ευρώ και με την επιδότηση 63,6 ευρώ – έκπτωση 51%.

Για κατανάλωση 600 kWh, οι καταναλωτές θα πληρώνουν με την επιδότηση 108,2 ευρώ ενώ χωρίς επιδότηση θα πλήρωναν 193,8 ευρώ – έκπτωση 44%.

Ηλεκτρική Ενέργεια – Επιδότηση σε επαγγελματικά τιμολόγια

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διαμορφώνεται σε 120/MWh τον Μάιο για το σύνολο της κατανάλωσης.

Επιπλέον, για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, ενισχύουμε με πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ/MWh το σύνολο της κατανάλωσης. Άρα η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται στα 170 για τον Μάιο.

Με το μέτρο αυτό, επιδοτούμε το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αφορά σε 1.250.000 εκατ. επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως: εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιεία και υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.

Συνολικά, τον Μάιο το σύνολο της επιδότησης για τα επαγγελματικά τιμολόγια ανέρχεται σε 260 εκατ. ευρώ.

Φυσικό Αέριο – Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια – Νοικοκυριά

Η κρατική επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh τον Μάιο για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας συνεχίζει να προσφέρει έκπτωση για την ίδια περίοδο ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh.

Φυσικό Αέριο – Επιδότηση σε ΜΗ Οικιακά (Εμπορικά-Βιομηχανικά) Τιμολόγια

Συνεχίζουμε την επιδότηση των λογαριασμών φυσικού αερίου για τους επόμενους δύο μήνες και σε όλους τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων.

Η επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWhγια το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Το συνολικό ύψος της επιδότησης από την Κυβέρνηση για τους οικιακούς και τους επαγγελματικούς καταναλωτές φυσικού αερίου θα ανέλθει σε 20 εκατ. ευρώ τον Μάιο.

Για τους δύο επόμενους μήνες, θα λάβουμε συνολικά μέτρα για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο που αναμένεται να ανέλθουν σε έως και 1 δισ. ευρώ.

Σημαντική σημείωση: Το ποσό της επιστροφής θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο. Οι αιτήσεις θα γίνουν μέσω ειδικής πλατφόρμας και τα χρήματα θα κατατεθούν σε τραπεζικό i-ban. Tα μέτρα ισχύουν για την κύρια κατοικία και μόνο.

news247