Γράμματα & Τέχνες

Βέροια: Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γιώργου Θ. Κασαπίδη “Σταγόνες” – Μια πολλά υποσχόμενη γραφή

——-

Δήμητρα Σμυρνή

Στον Πολυχώρο “Ελιά”της Βέροιας παρουσιάστηκε σήμερα το βιβλίο του Γιώργου Θ. Κασαπίδη “Σταγόνες”, εκδόσεις “Πηγή“, με την υποστήριξη του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και του βιβλιοπωλείου Ηλιοτρόπιο. Παρουσίαση μπροστά σε ένα κοινό που εντυπωσιάστηκε και από τη γραφή αλλά και από την προσωπικότητα του συγγραφέα.

Ο Κασαπίδης είναι παιδί της Νάουσας, παιδί προσφυγογειτονιάς, που τις εικόνες και τις εμπειρίες του  από κει τις έκανε λόγο ωριμάζοντας. Έκανε θέατρο από παιδί, (συνιδρυτής τώρα και της  θεατρικής ομάδας “Αίρεσις”), ραδιόφωνο και, απ’ ότι φαίνεται, το ανήσυχο του πολυπράγμονα χαρακτήρα του μας επιφυλάσσει πολλές ακόμη εκπλήξεις.

Μετά από την έκδοση δύο παραμυθιών και τη βράβευση του διηγήματός του “…βράδιασε και πού θα μείνω”  σε διαγωνισμό από τον εκδοτικό οίκο IWrite, ο Κασαπίδης εκδίδει την πρώτη συλλογή διηγημάτων του, με τίτλο “Σταγόνες” και με τον πολύ εύγλωττο υπότιτλο “μικρές ιστορίες του έρωτα, του χρόνου, του θανάτου”.

Για το βιβλίο μίλησαν η Κατερίνα Μπόσκου, ο Δημήτρης Μουρατίδης, ο Αλέκος Χατζηκώστας και ο συγγραφέας. Αποσπάσματα και ολόκληρα διηγήματα ακούστηκαν δραματοποιημένα από την Όλγα Παπαδοπούλου, την Κατερίνα Μπόσκου, τον Γιάννη Παρασκευόπουλο και τον ίδιο τον συγγραφέα.

Ξεκινώντας πρωτότυπα από τη δραματοποίηση του “Δυο σαΐτες”,  με εξαιρετικές στην απόδοση των δύο αδελφών την Όλγα Παπαδοπούλου και την Κατερίνα Μπόσκου, η Κατερίνα Μπόσκου κατέθεσε στη συνέχεια την προσωπική της ματιά πάνω στα διηγήματα.

Μιλώντας για την ιδιαιτερότητα της γραφής του, που την χαρακτηρίζει η θεατρική και κινηματογραφική στόφα, για τη σφραγίδα που άφησε στην ατμόσφαιρά της η πολιτική ζωή, που καταγράφεται έμμεσα στα πορτρέτα των ηρώων της σαν χαρακιές, η Μπόσκου διέκρινε την εμφανή αγάπη του για την τρίτη ηλικία, την ικανότητά του να δώσει την ορμή και το πάθος της νιότης, αλλά και εύστοχα τα λάθη της μέσης ηλικίας, της παραγωγικής.

Η ατμόσφαιρα της πόλης του, της Νάουσας, μεταφέρεται έντονα στα διηγήματά του, όπως και η πληγή του από την Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, ολοκλήρωσε η Κατερίνα Μπόσκου.

Ο Δημήτρης Μουρατίδης μίλησε για τον άνθρωπο Κασαπίδη, τον οποίο γνωρίζει καλά,  για τον ερασιτέχνη ηθοποιό αλλά και για τον ενεργό πολίτη.

Θέμα του βιβλίου ο άνθρωπος και τα πάθη του. Διηγήματα λεπτοδουλεμένα με γλώσσα ανεπιτήδευτη και εύστοχη με ήρωες καθημερινούς.

Νοσταλγία, μνήμη και ευαισθησία χαρακτηρίζουν τα διηγήματά του είπε ο Δημήτρης Μουρατίδης, ζητώντας από τον ίδιο τον συγγραφέα να διαβάσει συγκεκριμένα αποσπάσματα από τη συλλογή.

Ο Αλέκος Χατζηκώστας χαρακτήρισε την παρουσία του κόσμου στην αίθουσα πράξη αντίστασης και ελπίδας σε μια εποχή τελείως άνυδρη.

Τα διηγήματα το Κασαπίδη, διηγήματα με εσωτερικό ρυθμό, μιλούν για τις ανθρώπινες σχέσεις, για τη δομή και τις εκπλήξεις που κρύβουν, για την αλήθεια πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας Γιάννης Παρασκευόπουλος διάβασε το διήγημα “Το κλουβί” αποδίδοντας απόλυτα την εξωτερική και την εσωτερική του δράση και ο Αλέξανδρος Τσάκωνας, που εικονογράφησε το βιβλίο, παίρνοντας το λόγο μίλησε με θαυμασμό και αγάπη για το συγγραφέα και τη συνεργασία τους.

Ο Γιώργος Κασαπίδης αναρωτήθηκε, ξεκινώντας την επικοινωνία του με το κοινό της αίθουσας, ποια τάχα να είναι η αξία ενός κειμένου, ενός βιβλίου.

“Όσο πίσω και να γυρίσουμε πολέμους θα συναντήσουμε, προσφυγιά σκοτάδι και ελάχιστο φως. Σ’ αυτόν, λοιπόν, το σκοτεινό κόσμο η Τέχνη είναι παρηγοριά. Και η γραφή είναι πολιτική πράξη.

Οι “Σταγόνες” μου είναι κλεμμένες ζωές. Είναι μουσική, θέατρο, ποίηση… Ας είναι αυτό το βιβλίο η ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε το παιδί που κρύβουμε μέσα μας. Ας σκεφτούμε πως οι ζωές είναι δικές μας και πως χρέος μας είναι, απέναντι στην ίδια τη ζωή, ν’ αγωνιζόμαστε.”ολοκλήρωσε.

Διαβάζοντας ο ίδιος ένα από τα δυνατότερα διηγήματα της συλλογής, “Το δίκαννο”, άφησε την τελευταία θεατρική αίσθηση, που αναδίδει ολόκληρη η συλλογή του.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων