Κόσμος

Φυσικό αέριο: Τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες ήδη πληρώνουν σε ρούβλια

———

Δέκα έχουν ανοίξει λογαριασμό στην Gazprombank

Η Κομισιόν ενεργοποίησε τη διαδικασία αιρεσιμότητας κατά της Ουγγαρίας

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, δεν αναμένονται μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες άλλες διακοπές ροών φυσικού αερίου όπως είναι εκείνες που ανακοινώθηκαν από τη ρωσική πλευρά για την Πολωνία και τη Βουλγαρία. Εάν ακολουθήσουν νέες τέτοιου τύπου διακοπές στις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αυτές θα ανακοινωθούν κατά το δεύτερο μισό του Μαΐου, όταν θα πρέπει να καταβληθούν οι επόμενες πληρωμές.

Σύμφωνα με την ΕΕ, οι πληρωμές σε ρούβλια για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Gazprombank, όπως απαιτεί η Μόσχα, αποτελούν παραβίαση του πλαισίου των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί στη Ρωσία από την Κομισιόν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ,  όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters αρνήθηκε σήμερα από την πλευρά του, να δώσει στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν συμφωνήσει να αρχίσουν να πληρώνουν σε ρούβλια για φυσικό αέριο.

Η Κομισιόν ενεργοποίησε τη διαδικασία αιρεσιμότητας κατά της Ουγγαρίας

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε κατά της Ουγγαρίας, για πρώτη φορά ένα νέο μηχανισμό ο οποίος προβλέπει ότι η χώρα μπορεί να χάσει ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις εφόσον δεν ακολουθεί «τις αρχές του κράτους δικαίου» σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΕ.

Ο μηχανισμός αυτός που ονομάζεται «διαδικασία αιρεσιμότητας» νομοθετήθηκε πέρσι και ενώ υπήρξαν προειδοποιήσεις προς τη Βουδαπέστη, δεν είχε ενεργοποιηθεί ποτέ προηγουμένως.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι η Ουγγαρία βρίσκεται στο στόχαστρο λόγω «σοβαρών ανησυχιών» για τον τρόπο που χρησιμοποιεί την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Υπάρχουν αμφιβολίες για τον τρόπο με τον οποίο η Βουδαπέστη χρηματοδοτεί τις δημόσιες συμβάσεις, καθώς και πώς ελέγχει τα κονδύλια της Ε.Ε.

Ο ίδιος αξιωματούχος επέπληξε επίσης τη χώρα για έλλειψη διαφάνειας και παρεμπόδιση αποτελεσματικών ερευνών και διώξεων. Από τη μεριά της, όπως είπε, η Ουγγαρία έχει αγνοήσει τις προειδοποιήσεις εδώ και μια δεκαετία, κάτι που αποδεικνύει ότι υπάρχουν «συνεχείς παραβιάσεις, χωρίς καμία βελτίωση».

Η απόφαση της ΕΕ φαινομενικά δεν έχει καμιά σχέση με το ότι η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα που έχει συμφωνήσει να πληρώνει τη Ρωσία σε ρούβλια για την παροχή ενέργειας.

Έρχεται όμως στο φόντο της διακοπής παροχής φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία και συμπίπτει με τον απόηχο των δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο, ότι η χώρα του θα πραγματοποιήσει τις πληρωμές της αερίου στις 22 Μαΐου για την προμήθεια φυσικού σε ρούβλια.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας είχε δηλώσει ότι η χώρα του λαμβάνει κανονικά ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Σερβίας και της Βουλγαρίας παρά τη διένεξη μεταξύ της τελευταίας και της ρωσικής εταιρείας προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου Gazprom.

banner-article

Ροη ειδήσεων