Βέροια Πολιτισμός

Ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας: Εκλογές-παρωδία στην ΠΟΠΣΒ / Προτάσεις για ανάσχεση του κατήφορου της παρακμής

***

Από τον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας πήραμε την ανοιχτή επιστολή που ακολουθεί:

Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας δε συμμετείχε στην Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση της ΠΟΠΣΒ (13-2-2022), για τους λόγους τους οποίους  έγκαιρα κοινοποίησε  στο Δ/Σ  της ΠΟΠΣΒ με δύο ανοιχτές επιστολές (2 και 12/2/2022) και οι οποίοι επιγραμματικά είναι οι εξής: διετής αναστολή δράσης των Συλλόγων λόγω της πανδημίας, αδυναμία διενέργειας εκλογών για επικαιροποίηση των αντιπροσώπων, ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα    από την ΠΟΠΣΒ  στους Συλλόγους για τη διενέργεια αυτών των εκλογών, έξαρση της πανδημίας κατά τον χρόνο προκήρυξης των εκλογών από την ΠΟΠΣΒ.

Με νέο έγγραφό μας (18-2-2022) προς το Δ/Σ της ΠΟΠΣΒ αιτηθήκαμε επίσημη ενημέρωση και κυρίως την αποστολή των πρακτικών της Γ/Σ. Η απάντηση ήταν αρνητική με το έωλο αιτιολογικό ότι αυτά εστάλησαν  από την Εφορευτική Επιτροπή στο Πρωτοδικείο της Λάρισας! Επομένως οι εκτιμήσεις μας βασίζονται –αλλά είναι διασταυρωμένες- σε σχετικές αναρτήσεις στο Διαδίκτυο και σε ενημέρωση που λάβαμε από συμμετέχοντες εκπροσώπους Συλλόγων.

Α. Συνέλευση και αρχαιρεσίες-παρωδία

Με βάση αυτή την  πληροφόρηση καταλήξαμε ότι υπήρξε πλήρης δικαίωση – πράγμα που  απευχόμασταν- των ανησυχιών μας για μια Γενική Συνέλευση-παρωδία. Αυτή η εκτίμηση τεκμηριώνεται:

α.από τη συμμετοχή:

  • Απουσίαζαν, είτε γιατί δεν κατέστη δυνατό, όπως δυστυχώς προβλέψαμε, σε συνθήκες πανδημίας να κάνουν εκλογές για νομιμοποίηση των αντιπροσώπων τους είτε γιατί απαξίωσαν την ουσία παράτυπη εκλογική διαδικασία είτε για διάφορους άλλους λόγους,  ενεργοί Σύλλογοι , όπως το Μέτσοβο, ο Σύλλογος της Βέροιας, των Σερρών, της Ιεροπηγής, οι Λιβαδιώτες Πάικου Θεσσαλονίκης, οι Λιβαδιώτες Ολύμπου Θεσσαλονίκης,  η Μηλιά Μετσόβου, το Γαρδίκι, οι Κλεισουριώτες Πτολεμαΐδας, οι δύο Σύλλογοι (Λάρισας και Θεσσαλονίκης) του Ντένισκου, το Συρράκο και οι Καλαρίτες, τα Πορόγια, το Κεφαλόβρυσο, η Τούρια/Κρανιά, το Δίστρατο και άλλοι.

  • Αντίθετα, από τους 123 Συλλόγους-μέλη που διατείνεται η ΠΟΠΣΒ ότι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο, την ημέρα της Συνέλευσης νομιμοποιήθηκαν μόλις πενήντα (50) ταμειακώς τακτοποιημένοι, μεταξύ αυτών και ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας που δε συμμετείχε στη Συνέλευση. Ψήφισαν 126 αντιπρόσωποι προερχόμενοι από 49 – στην καλύτερη περίπτωση– Συλλόγους, εκ των οποίων πολλοί Σύλλογοι/σφραγίδες χωρίς καμμιά απολύτως δράση εδώ και πολλά χρόνια. Ενδεικτική η περίπτωση του Κοκκινοπλού: συμμετείχαν οχτώ (8) (!) Σύλλογοι Κοκκινοπλιτών χωρίς καμιά δράση, αλλά με 2 και 3 αντιπροσώπους έκαστος (μόνο ο Σύλλογος Κοκκινοπλιτών Κατερίνης παρουσιάζει κάποια δράση). Δηλαδή μόνο από ένα χωριό, το Κοκκινοπλό, προσήλθαν πάνω από 20 αντιπρόσωποι: έτσι εξηγείται η εκλογή για πάνω από 15 χρόνια του αντιπροέδρου κ. Μπατζοτάσιου, μολονότι δεν έχει ακουστεί ποτέ η φωνή (!) του σε Γενική Συνέλευση. Επίσης, σε άλλους Συλλόγους παρατηρείται το φαινόμενο οι αντιπρόσωποι να έχουν συχνά συγγενική σχέση πρώτου βαθμού, ανάγοντας την εκπροσώπηση ολόκληρων χωριών ή και πόλεων σε οικογενειακή υπόθεση! Γενικά, συμμετείχαν 15 Σύλλογοι από τον Όλυμπο και 11 από τον Ασπροπόταμο: με αριθμούς, οι συγκεκριμένοι αντιπρόσωποι αντιστοιχούν σε πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες στη Συνέλευση! Αυτή η επιλεκτική συμμετοχή συνιστά άραγε πανελλαδική κάλυψη της κατά τα άλλα «Πανελλήνιας» Ομοσπονδίας Βλάχων;

β. από τη διαδικασία: πρόεδρος της Συνέλευσης ήταν πάλι ο κ. Πούλιος, εκπρόσωπος της Πρωσοτσάνης, ο  ίδιος και στην προηγούμενη Συνέλευση. Λες και δεν υπάρχουν άλλοι! Πήραν το λόγο όλοι και όλοι πέντε (5) αντιπρόσωποι, μολονότι στη διετία προέκυψαν πολύ σημαντικά θέματα, όπως ενδεικτικά: πρακτική αδυναμία λειτουργίας και ανύπαρκτη χρηματοδότηση των Συλλόγων λόγω της πανδημίας και της απορρέουσας οικονομικής κρίσης, διαδικτυακές επιμορφωτικές συναντήσεις από συλλογικότητες εκτός ΠΟΠΣΒ, πρωτοβουλίες για τη διδασκαλία της βλαχικής γλώσσας και εκδόσεις σχετικών εγχειριδίων, παλινωδίες της Υπουργού Πολιτισμού κας Μενδώνη αναφορικά με τη διάσωση της βλαχικής γλώσσας ή ακόμη και με την ίδια την ύπαρξη αυτής κ.ά. Ουδείς από το απερχόμενο Δ/Σ  πήρε το λόγο, μολονότι ήταν εκ νέου υποψήφιοι. Δεν ένιωσαν την ανάγκη ούτε να απολογηθούν για τη δράση τους στη διετία ούτε να παρουσιάσουν τον προγραμματισμό τους με βάση τον οποίο ζήτησαν εκ νέου την υπερψήφισή τους! Ο προκαθορισμένος από το προεδρείο  χρόνος ομιλίας ήταν μόλις 5 λεπτά, ωστόσο ο κ. Λαΐτσος  επιλεκτικά και σκανδαλωδώς μεροληπτικά μίλησε, οιονεί εκπρόσωπος τύπου της ΠΟΠΣΒ, τριανταπέντε (35) λεπτά. Δηλαδή είκοσι (20) λεπτά οι 4 ομιλητές και σχεδόν διπλάσιο χρόνο μόνον ο κ. Λαΐτσος. Οποία δημοκρατική διαδικασία! Συνέλευση δευτεροβάθμιου οργάνου ήταν τελικά ή προγραμματισμένη ομιλία του κ. Λαΐτσου; Εκπρόσωπος καταξιωμένου Συλλόγου που υπηρέτησε για μια οκταετία στο Δ/Σ της ΠΟΠΣΒ υποστήριξε ότι δεν υπήρξε επί της ουσίας κανένας απολογισμός πεπραγμένων, παρά ανάλωση σε διεκπεραιωτικούς και παρελθοντολογικούς μονολόγους, ενώ «…οι αντιπρόσωποι μέσα στην αίθουσα, σαν σε σινεμά,δεν έπαιρναν ποτέ το λόγο και περιορίστηκαν σε παθητικό ρόλο!».

γ. από τη νομιμοποίηση των αντιπροσώπων: άλλοι αντιπρόσωποι συμμετείχαν, σύμφωνα με το Καταστατικό της ΠΟΠΣΒ,  με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων , άλλοι επιλεκτικά , αντικαταστατικά – και αυτό συμβαίνει χρόνια -,  με αποφάσεις των Δ/Σ των Συλλόγων τους. Η Αδελφότητα Γαρδικιωτών Αθήνας – Πειραιά με ανάρτηση στο διαδίκτυο (15/2/2022) διαμαρτύρεται ότι δεν ενημερώθηκε για τις εκλογές και ο Σύλλογος Καλαριτών Λάρισας, ιδρυτικό μέλος της ΠΟΠΣΒ, οικονομικά τακτοποιημένος και πολύ δραστήριος , κατήγγειλε (4/3/2022) δημόσια ότι αποκλείστηκε με αντιδημοκρατική μεθόδευση από τη Γενική Συνέλευση. Και βέβαια πλανάται η υποψία: πόσοι Σύλλογοι από τους συμμετέχοντες στη Συνέλευση πρόλαβαν ή κατάφεραν, σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας, να επικαιροποιήσουν  με εκλογές τη νομιμότητα των αντιπροσώπων τους στο ασφυκτικό  χρονικό πλαίσιο που αιφνιδίως έθεσε η Ομοσπονδία (η οποία προηγουμένως υποχρέωσε σε αδράνεια την πλειοψηφία των Συλλόγων); Αν κρίνουμε από την αρνητική εμπειρία γειτονικών μας Συλλόγων η υποψία τείνει να γίνει σχεδόν βεβαιότητα.

Από τους παραπάνω τρεις λόγους  δικαιολογείται εύκολα ο χαρακτηρισμός παρωδία για τη Συνέλευση. Ο σκοπός βέβαια  του προέδρου και της ηγετικής ομάδας της ΠΟΠΣΒ επετεύχθη. Επανεκλογή του ίδιου σχεδόν Δ/Σ με συνοπτικές, αδιαφανείς και ουσία αντικαταστατικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις. Πρόεδρος και ταμίας, οι ίδιοι τις τρεις (3) τελευταίες διετίες, ο πρόεδρος τις επτά (7) διετίες,  εκπρόσωποι των Μηλιωτών Τρικάλων, Συλλόγου χωρίς καμιά απολύτως δράση! Συγκρότηση του νέου Δ/Σ σε δέκα (10) λεπτά από την εκλογή τους!

Β. Προτάσεις υπέρβασης της τελμάτωσης και της παρακμής της ιστορικής Ομοσπονδίας

Η κριτική που γίνεται χρόνια τώρα από το Σύλλογο Βλάχων Βέροιας είναι καλοπροαίρετη και στοχεύει στην ενημέρωση και στην ανταλλαγή απόψεων, στη διαφάνεια και στην υιοθέτηση από την ΠΟΠΣΒ δημοκρατικών διαδικασιών, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί πραγματικά και θα καταστεί δυνατό να  υλοποιήσει τους καταστατικούς της σκοπούς. Όμως η τελματώδης κατάσταση αναπαράγεται και διαιωνίζεται. Η ΠΟΠΣΒ ξεπερνιέται από τα πράγματα.

Τους καταστατικούς στόχους της ΠΟΠΣΒ τους υλοποιούν – συχνά με την ΠΟΠΣΒ ενάντιά τους-  δραστήριοι  Σύλλογοι, καθώς και νέες συλλογικότητες που βρίσκονται και εκτός της ΠΟΠΣΒ (η Συντροφιά Βλάχων Αθήνας, Η Επιστημονική Εταιρία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων, η Πολιτιστική Εστία Αρμάνων Βλάχων νομού Κοζάνης «Η Φαντίνα» κ.ά.). Η κατάσταση στην ΠΟΠΣΒ σήμερα είναι αδιέξοδη. Δύο τινά μπορούν να συμβούν: είτε θα περιέλθει σε περαιτέρω ανυποληψία και αμφισβήτηση και θα καταλήξει σε Ομοσπονδία /σφραγίδα ή θα επαναχαράξει πορεία και προσανατολισμό. Με τον συγκεκριμένο πρόεδρο και τους ολίγους (αριθμητικά και ποιοτικά) μόνιμους περί αυτόν δεν υπάρχει ουδεμία ελπίδα.

Για την ανάσχεση αυτού του παρακμιακού κατήφορου δύο δρόμοι υπάρχουν: από τη μία η καταφυγή στα μέσα που προβλέπει το Καταστατικό της ΠΟΠΒΣ και από την άλλη η προσφυγή στη δικαστική οδό. Προσώρας, οι δραστήριοι και πιστοί στις δημοκρατικές διαδικασίες Σύλλογοι, όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού των Βλάχων, είναι αναγκαίο να αναλάβουμε άμεσα πρωτοβουλίες. Συγκεκριμένα, να κινήσουμετις προβλεπόμενες από το Καταστατικό διαδικασίες για τη σύγκλιση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης ή αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, στην επόμενη, σε ένα χρόνο, απολογιστική Συνέλευση να εγείρουμε το θέμα της δημοκρατικής επανεκκίνησης της ΠΟΠΣΒ, στις νέες, μετά Covid, συνθήκες, με δύο απαραίτητες προϋποθέσεις:

α.την εκκαθάριση του Μητρώου μελών από μία αντιπροσωπευτική επιτροπή: Δεν είναι δυνατό Σύλλογοι που αποδεδειγμένα δεν υφίστανται να αριθμούνται στη δύναμη της ΠΟΠΣΒ και να χρησιμοποιούνται ως ψηφοθηρικός μηχανισμός. Και υπάρχουν πολλοί τέτοιοι. Παράλληλα, να προσεγγιστούν δραστήριοι Σύλλογοι (Πορόγια, Συράκο κ.ά) που με ανυπόστατες δικαιολογίες αποκλείονται από τη συμμετοχή τους στην Ομοσπονδία. Να εγγράφονται νέοι Σύλλογοι, όταν το επιθυμούν και πληρούν τις καταστατικές αρχές και να μην αποκλείονται από την εγγραφή στην Ομοσπονδία, γιατί δεν είναι ημέτεροι (π.χ. Νεόκαστρο Ημαθίας). Οι όποιες τεχνικές δυσκολίες που προβάλλονται από τη μόνιμη ηγετική ομάδα της ΠΟΠΣΒ είναι προφάσεις εν αμαρτίαις και εύκολα ξεπερνιούνται. Να προσεγγιστούν προς ένταξη αφενός ιστορικά βλάχικα κεφαλοχώρια (Νέβεσκα, Μπλάτσι, Βρυσοχώρι, Σμίξη, Άνω Γραμματικό, Πισοδέρι κ.ά.) και   αφετέρου η Συντροφία Βλάχων Αθήνας και η Πολιτιστική Εστία Αρμάνων Βλάχων νομού Κοζάνης«Η Φαντίνα». Και βέβαια να επιδιωχθεί η συνεργασία σε επιστημονικό επίπεδο με την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων.

β. την παρουσία δικαστικών  αντιπροσώπων στις εκλογές των πρωτοβάθμιων Συλλόγων: οι εκλογές των Συλλόγων για την ανάδειξη αντιπροσώπων για την ΠΟΠΣΒ να γίνονται, όπως έχει προτείνει και εφαρμόζει απαρέγκλιτα εδώ και χρόνια ο Σύλλογος μας, παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου. Γιατί – επαναλαμβάνουμε – μόνο έτσι θα καταγράφεται η αληθινή δύναμη κάθε Συλλόγου, θα αποφεύγονται οι Σύλλογοι σφραγίδες, που πολλές φορές ψηφίζουν με τρεις, χωρίς καταστατικά να το δικαιούνται, αντιπροσώπους, ενώ δεν εκφράζουν κανέναν άλλο παρά μόνο τον εαυτό τους, θα διασφαλίζεται η γνήσια εκπροσώπηση των Συλλόγων και δε θα  αλλοιώνονται οι συσχετισμοί και – το πιο σημαντικό – θα διασφαλίζεται η αντιστοιχία των Συλλόγων και του Δ/Σ της Ομοσπονδίας.

Αυτά δε θα γίνουν από μόνα τους . Ήρθε η ώρα της ευθύνης για όλους. Σύλλογοι και άτομα θα κριθούμε και θα δώσουμε λόγο στην ιστορία.

P.S.Το νεοεκλεγέν Δ/Σ της ΠΟΠΣΒ να κοινοποιήσει άμεσα, χωρίς καμιά δικαιολογία, τα Πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης στο Σύλλογό μας και σε όποιον άλλο Σύλλογο τα ζητήσει. Δεν είναι κρατικά μυστικά. Όλοι οι Σύλλογοι έχουν το δικαίωμα της ενημέρωσης. Συγκεκριμένα καλούμε την Ομοσπονδία για λόγους διαφάνειας να δημοσιοποιήσει:

  • Ποιοι είναι ονομαστικά οι 123 εγγεγραμμένοι Σύλλογοι στο Μητρώο της ΠΟΠΣΒ

  • Τα στοιχεία της απαρτίας της Γενικής Συνέλευσης

  • Πόσοι και ποιοι ονομαστικά ήταν οι Σύλλογοι που συμμετείχαν στη Συνέλευση

  • Τα ονόματα ανά Σύλλογο των αντιπροσώπων που ψήφισαν

Για το Δ/Σ

Ο Πρόεδρος                                                        Ο Γεν. Γραμματέας

Πίσκος Δημήτρης                                              Τσίρης Γιώργος

banner-article

Ροη ειδήσεων