Βέροια Πολιτισμός

Βέροια / “ΗΛΙΟΕΙΔΕΙΑ”: Παραδοσιακά Παιχνίδια του Πόντου στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λυκείο

***

Την Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε, μία πολύ όμορφη δράση της Λ.Ε.Ε.Δ.Ε.Π. “ΗΛΙΟΕΙΔΕΙΑ” και του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνάσιου – Λυκείου Βεροίας. Στα πλαίσια του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού και Πολιτιστικού Προγράμματος  για τον Πόντο, οι μαθητές του σχολείου είχαν την ευκαιρία να μάθουν και να παίξουν παιχνίδια του Πόντου.

Οι εκπρόσωποι της Λ.Ε.ΕΔ.Ε.Π. “ΗΛΙΟΕΙΔΕΙΑ”,  Ασβεστάς Βασίλης και Τσιαβός Δημήτρης μαζί με τους εκπαιδευτικούς, Παυλίδου Όλγα -φιλόλογος-, Γρεασίδου Δέσποινα – φιλόλογος- και Ζιώγο Γεώργιο -φιλόλογος-,  έδειξαν στους μαθητές και τις μαθήτριες του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ., παλιά παραδοσιακά παιχνίδια.

Αρχικά έκαναν μία αναφορά στους  αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι είχαν το παιχνίδι ως μέσο ανάπτυξης δεξιοτήτων, αυτοαγωγής των παιδιών, καθώς και ως μέσο κοινωνικής ένταξης. Τόνισαν επίσης στους μαθητές/τρίες ότι μέσα από το παιχνίδι χτίζονται οι φιλίες, η ομάδα, η κοινωνικότητα, αναπτύσσεται ο σεβασμός στους κανόνες του παιχνιδιού και ο αλληλοσεβασμός, ενισχύεται η αυτοπεποίθηση και διδάσκεται η επιμονή!

Στη συνέχεια οι ίδιοι οι μαθητές/τριες έπαιξαν παιχνίδια μιας άλλης εποχής, έχοντας την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στη διελκυστίνδα, το κατρακύλι,  το πιζ, την τυφλόμυγα, το τζαμί και τον πίκο!!!

Τα παιδιά γέλασαν, διασκέδασαν και έμαθαν πως έπαιζαν γονείς και παππούδες πριν από αρκετά χρόνια, όταν δεν υπήρχε όλη την ημέρα τηλεόραση, βιντεοπαιχνίδια και υπολογιστές.

banner-article

Ροη ειδήσεων