Κόσμος

Γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς: Το συγκλονιστικό του αντιπολεμικό μήνυμα στο Κογκρέσο

…………………..

Ακούμε καθημερινά τόσα πολλά γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία και με τόσες αμφισβητήσεις για του λόγου το αληθές εκατέρωθεν – όσο βέβαια η ένταξη στο ένα ή το άλλο στρατόπεδο επιτρέπει – που ο λόγος του γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς αποτελεί μια φωτεινή παρένθεση μέσα στον πόλεμο της προπαγάνδας.

Για τις αντιδράσεις σύσσωμου του Κογκρέσου, που όρθιο χειροκρότησε τον Ζελένσκι σε απευθείας σύνδεση μαζί του, πληροφορηθήκαμε. Μόλις, όμως, πριν από λίγο ακούσαμε και μια άλλη φωνή  σε κείνο το Κογκρέσο, που πραγματικά μας εντυπωσίασε.

Χωρίς να αθωώνει τον Πούτιν, που ομάδα διανοουμένων της χώρας του καταδικάζει τις ενέργειές του, χωρίς να αποφεύγει χαρακτηρισμούς γι’ αυτές και για τον ίδιο, ο Σάντερς έχει το θάρρος στο video που ακολουθεί να αναζητήσει πίσω από το αιτιατόν, (το αποτέλεσμα), το αίτιον.

Με βαθιά γνώση και της Ιστορίας, (την οποία πρέπει να γνωρίζουμε, όπως λέει), αλλά και της αμερικανικής πολιτικής της τελευταίας 50ετίας, ο γερουσιαστής φέρνει τις ΗΠΑ προ των ευθυνών τους, κατηγορώντας την πολιτική των πολέμων της χωρας ως υπεραισιόδοξη στο ξεκίνημά τους, πού είχε όμως τεράστιο κόστος και οικονομικό και ανθρώπινο και γοήτρου.

Βιετνάμ, Αφγανιστάν, Ιράκ κόστισαν χιλιάδες νεκρούς στρατιώτες στις ΗΠΑ, και επιπλέον σωματικά και ψυχικά τραυματισμένους στρατιώτες, με τις μανάδες τους να μην πείθονται για τους λόγους που έχασαν τα παιδιά τους.

Με την οξύνοια του πολιτικού, που κατέχει το αντικείμενό του και δεν εμμένει σε κάθε είδους αγκυλώσεις, προσπαθεί να δει τα πράγματα με τη ματιά του αντιπάλου, της Ρωσίας, θυμίζοντας ανάλογο πολιτικό γεγονός, της εγκατάστασης  ρωσικών πυραύλων στην Κούβα, στο υπογάστριο των ΗΠΑ, γεγονός που απειλούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό όλεθρο.

Γνωρίζοντας, λοιπόν, τις κόκκινες γραμμές του Πούτιν, οι οποίες παραβιάστηκαν συνειδητά και ριψοκίνδυνα από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ο Σάντερς ζητά λύση αντίθετη μ’ αυτήν που υπαγορεύουν τα “τύμπανα” της Ουάσιγκτον, όπως λέει, λύση μόνο διπλωματική, ρεαλιστική που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. “Γιατί ο συμβιβασμός δεν είναι αδυναμία, είναι δύναμη” τονίζει, υπογραμμίζοντας πως το να οδηγήσουν οι ΗΠΑ  με την πολεμική βοήθεια που θα στείλουν σ’ έναν Γ’ Παγκόσμιο ή σ’ ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα, θα ήταν ένα εφιαλτικό σενάριο.

Θυμίζοντας πότε τον ομηρικό Νέστορα της Ιλιάδας, με τη σοφία και τη διαυγή του σκέψη και πότε τον Θουκυδίδη, που ανατέμνει τη φύση του ανθρώπου και του πολέμου,  ο γερουσιαστής καταθέτει  στο Κογκρέσο με τόλμη τα πρότερα “οικεία κακά”, ζητώντας από τον αμερικανικό λαό να αποφύγει  τα μελλοντικά.

far

banner-article

Ροη ειδήσεων