Κόσμος

Οι δύο εκδοχές για την ρώσικη επίθεση σε ουκρανική βάση, τα όπλα και οι μισθοφόροι

————–

Μια από τις πιο σημαντικές στρατιωτικές εξελίξεις της ημέρας είναι το αιματηρό ρωσικό χτύπημα στα δυτικά της Ουκρανίας με το Κίεβο και τη Μόσχα, ως συνήθως, να παρουσιάζουν διαφορετικές εκδοχές για το περιστατικό.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από την ουκρανική πλευρά, τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 13 4 τραυματίστηκαν από αεροπορικό χτύπημα στην στρατιωτική βάση Γιαβόριβ, η οποία βρίσκεται στην επαρχία του Λβιβ και αρκετά κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία.

Η βάση βρίσκεται 40 χλμ βορειοδυτικά του Λβιβ και περίπου 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα, με το Κίεβο και δυτικούς συμμάχους να καταδικάζουν το αιματοκύλισμα και να κάνουν λόγο για επέκταση των ρωσικών επιχειρήσεων στα δυτικά, η οποία μπορεί να έχει επικίνδυνες προεκτάσεις.

Το ΝΑΤΟ, άλλωστε, έσπευσε να προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει με τον πιο σκληρό τρόπο σε περίπτωση που σημειωθεί ρωσικό χτύπημα σε νατοϊκό έδαφος, για παράδειγμα στην Πολωνία.

Η βάση Γιαβόριβ, τ α τελευταία χρόνια χρησιμοποιείτο ως κέντρο εκπαίδευσης των ουκρανικών δυνάμεων υπό την επίβλεψη ξένων εκπαιδευτών, κυρίως Αμερικανών και Καναδών.

Οι Ουκρανοί ονομάζουν τις εγκαταστάσεις «Διεθνές Κέντρο για τη Διατήρηση της Ειρήνης και την Ασφάλεια» και καταδίκασαν το μακελειό.

Αργά το απόγευμα της Κυριακής ήρθε η επιβεβαίωση από τη Μόσχα, με το υπουργείο Άμυνας να επιβεβαιώνει το χτύπημα, αλλά να δίνει μια διαφορετική εκδοχή.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Ιγκόρ Κονασένκοφ η ρωσική αεροπορική επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα την «εξουδετέρωση 180 ξένων μισθοφόρων και την καταστροφή πάρα πολλών ξένων όπλων».

«Η εξουδετέρωση ξένων μισθοφόρων που φθάνουν σε ουκρανικό έδαφος θα συνεχιστεί» είπε ο Κονασένκοφ για να προσθέσει «στις εγκαταστάσεις αυτές το καθεστώς του Κιέβου έχει δημιουργήσει ένα κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης και συντονισμού για ξένους μισθοφόρους προτού τους στείλει σε διάφορες περιοχές όπου σημειώνονται συγκρούσεις με τις ρωσικές δυνάμεις. Παράλληλα, έχει δημιουργήσει αποθήκες για όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό που έρχεται από ξένες χώρες».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός δεν είχε παρουσία στην βάση Γιαβόριβ και πως το όποιο προσωπικό υπήρχε εκεί έχει απομακρυνθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες.

 efsyn

banner-article

Ροη ειδήσεων