Κόσμος

Συνθήκη του Μοντρέ: Η Τουρκία κλείνει τα Στενά για πολεμικά πλοία

———–

Τέλος στη διέλευση πολεμικών πλοίων απο τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, βάζει η Τουρκία σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η Τουρκία προειδοποίησε όλες τις παράκτιες και μη παράκτιες χώρες ότι δεν θα αφήσει πολεμικά πλοία να περάσουν από τα στενά.
Η Τουρκία ενημερώνει όλα τα κράτη της Μαύρης Θάλασσας και τα κράτη εκτός Μαύρης Θάλασσας ότι δεν θα επιτρέψει σε πολεμικά πλοία τη διέλευση από τα Στενά, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μοντρέ, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε τη Δευτέρα ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εγκαταλείψει τους δεσμούς της με τη Ρωσία ή την Ουκρανία, εν μέσω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα εφαρμόσει ένα σύμφωνο για τη διέλευση από τα θαλάσσια χωρικά της ύδατα για να αποτρέψει την κλιμάκωση του πολέμου.
«Μέχρι σήμερα, πέντε χιλιάδες πολίτες μας έχουν εγκαταλείψει το έδαφος της Ουκρανίας και έχουν φτάσει στην Τουρκία και σε άλλες χώρες» τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος.
«Φυσικά, δεν θα υποχωρήσουμε από τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά δεν θα παραμελήσουμε τόσο την περιφερειακή όσο και την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων» συμπλήρωσε.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και εξέφρασε την εκτίμηση των Ηνωμένων Πολιτειών για τη συνέχιση της εφαρμογής της Συνθήκης του Μοντρέ, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νέντ Πράις.
«Ο υπουργός Μπλίνκεν εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συνεχή εφαρμογή της Συνθήκης του Μοντρέ από την Τουρκία και τα πρόσφατα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου για το θέμα αυτό» κατέληξε ο Πράις.

Η Συνθήκη του Μοντρέ
Η σύμμαχος του ΝΑΤΟ, Τουρκία, χαρακτήρισε την Κυριακή τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας «πόλεμο», επιτρέποντάς της να επικαλεστεί άρθρα στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας του Μοντρέ του 1936, που θα περιορίζει τη διέλευση ορισμένων ρωσικών πλοίων από τα τουρκικά στενά του Βοσπόρου και της Μαύρης Θάλασσας.
Οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα όπως καθορίστηκαν το 1986 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.02.2022
Οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα όπως καθορίστηκαν το 1986
Η Συνθήκη του Μοντρέ υιοθετήθηκε το 1936 για να εξασφαλίσει την ελεύθερη διέλευση των εμπορικών πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου.
Το έγγραφο περιορίζει την περίοδο παραμονής πολεμικών πλοίων κρατών που δεν ανήκουν στη Μαύρη Θάλασσα σε τρεις εβδομάδες. Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, η Τουρκία έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει ή να περιορίσει τη διέλευση στρατιωτικών πλοίων από τα στενά.

Hμερομηνία Υπογραφής της Συνθήκης:  20 Ιουλίου 1936, στο Μοντρέ. Άρχισε να ισχύει στις 9 Νοεμβρίου 1936.

Συμβαλλόμενα Μέρη: Κράτη Μαύρης Θάλασσας : Βουλγαρία, Ρουμανία, Σοβιετική Ένωση, Τουρκία, άλλα Κράτη : Αυστραλία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Αγγλία, Γιουγκοσλαβία.

Σκοπός : Επιιστροφή στην Τουρκία της διαχείρισης των Στενών και διακανονισμός έλευσης των πλοίων διαμέσου των Στενών (Δαρδανέλια, θάλασσα Μαρμαρά και Βόσπορος).

Κυριότερα Άρθρα :

Προοίμιο : “Επιθυμούντες να ρυθμίσουμε τη διέλευση και ναυσιπλοΐα στα Στενά σε τρόπο που αυτή να εξασφαλίζεται, χωρίς να παραγνωρίζεται η ασφάλεια της Τουρκίας και των άλλων κρατών της Μαύρης Θάλασσας αποφασίσαμε να αντικαταστήσουμε με την παρούσα Συνθήκη, τη συνθήκη που υπογράψαμε στη Λοζάννη στις 24 Ιουλίου 1923”.

Τμήμα 1 και 2 : Ρυθμίζει τα της διέλευσης των εμπορικών και πολεμικών

Άρθρο 10 : “Πολεμικά πλοία, εκτός αυτών που εμπίπτουν στην κατηγορία που περιγράφεται στην προηγούμενη παράγραφο (ελαφρά επιφανείας, μικρά πολεμικά ή βοηθητικά πλοία), θα έχουν το δικαίωμα της διέλευσης μόνο υπό τις συνθήκες που περιγράφονται στο άρθρο 11 και 12”.

(Το άρθρο 11 ρυθμίζει τη μεγάλων πλοίων κρατών της Μαύρης Θάλασσας).

Άρθρο 12: “Τα κράτη της Μαύρης Θάλασσας θα έχουν το δικαίωμα διέλευσης διαμέσου των Στενών με το σκοπό να αφιχθούν στις βάσεις τους υποβρύχια που κατασκευάσθηκαν ή αγοράσθηκαν εκτός περιοχής Μαύρης Θάλασσας, ή που ήσαν για επισκευή σε ναυπηγεία εκτός Μαύρης Θάλασσας”.

Άρθρο 13: Επιβάλλει προειδοποίηση στην Τουρκία για διέλευση πολεμικών πλοίων (κανονικά οκτώ (8) ημέρες για κράτη της Μαύρης Θάλασσας και δεκαπέντε (15) ημέρες για τα άλλα κράτη).

Άρθρο 24: “Η Τουρκία θα επιβλέπει την εκτέλεση όλων των προβλέψεων της παρούσας Συνθήκης σχετικά με τη διέλευση πολεμικών πλοίων διαμέσου των Στενών.”

Παρατήρηση : Με κοινή συναίνεση και πρακτική, η Συνθήκη εφαρμόζεται και για κράτη που δεν την έχουν υπογράψει, Για τη διέλευση των αεροπλανοφόρων αναφερόμαστε σε ιδιαίτερο κεφάλαιο – Συνθήκες Μεσογείου. Η Ιαπωνία αποκήρυξε τα εκ της Συνθήκης δικαιώματα της με τη Συνθήκη της Ειρήνης το 1951.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας