Απόψεις Κοινωνία Κορωνοϊός

Νίκος Μπογιόπουλος: “Αυτό είναι το σωστό, κ.Τσιόδρα;”

    «Στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης…”.
    Έτσι ξεκινάει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας και του Θανάση του Πλεύρη. Για να μας πει τί; Οτι “κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης” (για να μην έχουμε και καμία αμφιβολία, δηλαδή, ποιος υπαγορεύει, ποιος αποφασίζει και ποιος έρχεται μετά να συναινέσει στα προαποφασισθέντα), τα γήπεδα θα έχουν 50% πληρότητα, στα μπουζούκια το μερακλαντάν θα γίνεται και στα όρθια, ότι οι σχολικές εκδρομές επανέρχονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα κοκ.
    Προσέξτε τώρα:
    Αυτά τα “κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης” τα ανακοίνωσαν
  • την ώρα που η Ελλάδα θρηνεί πάνω από 25.000 νεκρούς από την πανδημία,

  • την ώρα που και σήμερα Τετάρτη 16/2/2022 ανακοινώθηκαν ακόμα 82 νεκροί,

  • την ώρα που το 25% των διασωληνωμένων είναι ΠΛΗΡΩΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ,

  • την στιγμή που μετράμε 1.501 νεκρούς μέσα στο Φλεβάρη,

  • την στιγμή που ο Γενάρης έκλεισε με 2.710 νεκρούς – το μεγαλύτερο θανατικό μέσα σε ένα μήνα από την αρχή της πανδημίας, και ενώ

  • ο ΠΟΥ παρουσιάζει στοιχεία που δείχνουν ανοδική τάση του αριθμού θανάτων από κορωνοϊό και ότι ο ιός κάθε άλλο παρά “έκανε τον κύκλο του” και μάλιστα με δεδομένο ότι το υπερχρήσιμο εργαλείο των μέχρι τώρα εμβολίων δεν αποτελεί πανάκεια.

    Σε αυτές τις συνθήκες είναι που η κυβέρνηση – ακολουθώντας την τακτική της άθλιας αντίστοιχης πρακτικής σε όλο τον δυτικό καπιταλιστικό κόσμο – δημιουργεί μια επίπλαστη εικόνα επαναφοράς της «κανονικότητας» κηρύσσοντας στην ουσία το…τέλος της πανδημίας με… πολιτική απόφαση!
    Η ερώτηση, λοιπόν, και για να επιστρέψουμε στα της χώρας μας, είναι απλή: 
Όλα τα παραπάνω στο μυαλό του κ.Τσιόδρα και της Επιτροπής – την εφοδιασμένη με το “ακαταδίωκτο” – είναι εχέγγυα “κανονικότητας”; Είναι ασφαλές έδαφος για να προσυπογράφει η Επιτροπή πολιτικές υποδείξεις χαλάρωσης και εφησυχασμού; 
Οι καθημερινές εκατόμβες, τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, η νόσηση και των εμβολιασμένων, η ανυπαρξία ΠΦΥ, η εγκληματική υπονόμευση του ΕΣΥ, η μη λήξη ενός ουσιαστικού μέτρου για τον αποσυνωστισμό στους χώρους συνωστισμού και υπερμετάδοσης του ιού,  είναι εχέγγυα “κανονικότητας”;
    Δεν ξέρω, αν η Επιτροπή συνεδρίασε και τα βρήκε όλα αυτά καλά… “κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης”. 
    Ξέρω, όμως, ότι δεν συνεδρίασαν ποτέ, ούτε μια φορά, με θέμα την “σαρδελοποίηση” στα ΜΜΜ. Ούτε μια φορά με θέμα τη σύμπτυξη και το πάστωμα των παιδιών στις σχολικές αίθουσες. Ούτε μια φορά με θέμα την τήρηση των υγειονομικών κανόνων στους χώρους δουλειάς. Ούτε μια φορά με θέμα την ενίσχυση του ΕΣΥ.
    Δεν συνεδρίασαν ποτέ, δηλαδή, ή τουλάχιστον δεν μάθαμε ποτέ εμείς κάτι τέτοιο, με σκοπό να θέσουν το επιστημονικό τους κύρος στην υπηρεσία της κοινωνίας, προστατεύοντάς την απέναντι στις πολιτικές που πάνε κόντρα σε κάθε έννοια υγειονομικής προστασίας του λαού. 
    Αντίθετα, βλέπουμε την Επιτροπή να λειτουργεί και να συνεδριάζει ως πρωτοκολλητής προειλημμένων κυβερνητικών αποφάσεων.
    Φυσικά, και λόγω του επτασφράγιστου των πρακτικών των συνεδριάσεων της Επιτροπής, δεν έχω κατά νου ποιες και πόσες είναι οι αντιστάσεις εντός της Επιτροπής στις υπαγορεύσεις της κυβέρνησης. Ποιες και πόσες είναι οι αντιστάσεις εντός της Επιτροπής στην κυβερνητική εργαλειοποίηση της Επιστήμης. Ποιες και πόσες είναι οι αντιστάσεις εντός της Επιτροπής στην εγκληματική κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.
    Έχω κατά νου, πάντως, εκείνη την κουβέντα του Μαρξ:
“Τον άνθρωπο όμως που τείνει να προσαρμόζει την επιστήμη σε μια άποψη η οποία προέρχεται όχι από την ίδια την επιστήμη (όσο και αν η τελευταία κάνει και λάθη), αλλά απ’ έξω, σε μια άποψη που επιβάλλεται από ξένα για την επιστήμη, εξωτερικά συμφέροντα – αυτόν τον άνθρωπο τον ονομάζω «τιποτένιο»”.
banner-article

Ροη ειδήσεων