Βέροια Περιβάλλον

Βέροια / επιστολή τριών φιλοζωικών συλλόγων: Τα αδέσποτα της πόλης και τα φιλοζωικά

———

Με αφορμή κάποια σχόλια που ειπώθηκαν σε ραδιοφωνική εκπομπή της πόλης μας, αλλά και που διακινούνται μέσω διαδικτυακών «φιλοζωικών» σελίδων σε σχέση με την δράση των τοπικών φιλοζωικών, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους πολίτες σχετικά με το θέμα των αδέσποτων και την διαχείρισή τους.

Τα τρία φιλοζωικά σωματεία που υπογράφουμε το παρόν ΔΤ, τα οποία αποτελούνται από εθελοντές, τόσο παλαιότερους με εμπειρία, όσο και από νέα παιδιά με θέληση και πολλές δυνατότητες, προσπαθούμε να ανταποκριθούμε σε κάθε δύσκολο περιστατικό, που είτε μας καλούν πολίτες, είτε μας το ζητούν από τον Δήμο, είτε τα εντοπίζουμε εμείς οι ίδιοι.

Έχουμε περιθάλψει, διασώσει, θεραπεύσει, χειρουργήσει, στειρώσει, εμβολιάσει, σιτίσει και φιλοξενήσει στους χώρους μας και στα σπίτια μας, χιλιάδες ζώα – σκυλιά και γάτες – τραυματισμένα, κακοποιημένα, δηλητηριασμένα, άρρωστα, εγκαταλειμμένα σε βουνά και ερημιές, νεογέννητα πεταμένα σε σακούλες και σε σκουπίδια. Δράση που τη συνεχίζουμε αδιάλειπτα και αγόγγυστα μέχρι σήμερα. Δεν διαφημίζουμε με τυμπανοκρουσίες το έργο μας, δεν είναι αυτός ο στόχος μας, αλλά σίγουρα δεν «γιατροπορεύουμε» πρόχειρα τα ζώα, όπως κάποιοι «φιλόζωοι» αναφέρονται με κακεντρέχεια και σκωπτικά για μας, ούτε κλείνουμε τα μάτια σε κάποιο ζώο που υποφέρει, ούτε παραβιάζουμε τη νομοθεσία,  αλλά προσπαθούμε, πάντα στο μέτρο του δυνατού ως εθελοντές, να ανταποκριθούμε, πολλές φορές από τη τσέπη μας και το υστέρημά μας.

Είναι πραγματικά λυπηρό και εξευτελιστικό (για τους ίδιους), να βγαίνουν δημόσια εκπρόσωποι ενός τοπικού φιλοζωικού και να επιτίθενται με συκοφαντίες χειρίστου είδους στα άλλα τρία  φιλοζωικά της πόλης – γιατί είναι προφανές ότι προς εμάς απευθύνονται όλοι οι άθλιοι, συκοφαντικοί και ψευδέστατοι ισχυρισμοί  τους, άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που λέγονται (πατούν επί πτωμάτων, το λειτούργημα του εθελοντή το έκαναν επάγγελμα, αδιαφάνεια υιοθεσιών κλπ).

Τα δύο καίρια σημεία της διαχείρισης των αδέσποτων είναι αρχικά  φυσικά η στείρωσή τους και στη συνέχεια η προσπάθεια να υιοθετηθούν κάποια, ώστε να μη χρειαστεί να περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους φυλακισμένα σε κλουβιά ή να επανενταχθούν στους δρόμους, όπου ξέρουμε ότι το μέλλον τους θα είναι δυσοίωνο και προδιαγεγραμμένο (τροχαία, δηλητηριασμοί, κακοποίηση).

Δυστυχώς, εξακολουθούν να υπάρχουν φιλόζωοι (;) που πιστεύουν ότι είναι προτιμότερο τα αδέσποτα να ζουν και να πεθαίνουν στους ελληνικούς δρόμους, παρά να ζουν στην ασφάλεια ενός σπιτιού, ειδικά ενός σπιτιού σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα! Εμείς πάλι πιστεύουμε ότι η μεγαλύτερη βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε σε ένα πρώην αδέσποτο ή σε ένα έγκλειστο σε καταφύγιο ζώο, είναι να του βρούμε ένα ασφαλές σπίτι να συνεχίσει τη ζωή του. Στην απαρχή μιας υιοθεσίας κρύβεται συνήθως μια τραγική ιστορία, καθώς τα ζώα τα βρίσκουμε κακοποιημένα, υποσιτισμένα, άρρωστα, πεταμένα στο πουθενά. Αφού τα φροντίσουμε, τα θεραπεύσουμε και τα στειρώσουμε (με την βοήθεια του Δήμου ή και από μόνοι μας), καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να υιοθετηθούν, είτε στην Ελλάδα, είτε σε κάποια χώρα της Δυτικής Ευρώπης.

Δυστυχώς, οι Έλληνες, είτε στην πλειονότητά τους προτιμούν τα μικρόσωμα και τα καθαρόαιμα, είτε είναι τόσα πολλά τα αδέσποτα που ψάχνουν σπίτια, ώστε δεν επαρκούν οι φιλόζωοι στην Ελλάδα για να τα υιοθετήσουν. Ξέρουμε, άλλωστε, ότι ο μέσος Έλληνας δεν διακρίνεται για την φιλοζωία του, ώστε να υιοθετήσει ένα αδέσποτο. Τι θα απογίνουν όμως τα μεγαλόσωμα και τα μπασταρδάκια; Θα τα αφήσουμε στην τύχη τους να στοιβάζονται σε καταφύγια και δρόμους; Κάτι τέτοιο αντιβαίνει στους σκοπούς ενός σοβαρού φιλοζωικού.

Πριν από κάθε υιοθεσία γίνεται αυστηρός έλεγχος των υποψήφιων κηδεμόνων μέσα από ένα ευρύ δίκτυο εθελοντών και πάντα συνοδεύονται από τα νόμιμα έγγραφα της πολιτείας. Όχι, δεν τα στέλνουμε για πειραματόζωα, για να γίνουν λουκάνικα ή για κτηνοβασίες, όπως γελοιωδώς διατείνονται κάποιοι/ες. Δεν είμαστε έμποροι ζώων, δεν βάζουμε χρήματα στην τσέπη μας, το μόνο που πλουτίζει είναι η ψυχή μας όταν βλέπουμε τα ζωάκια που με τόσο κόπο διασώσαμε και περιθάλψαμε να χαίρονται στα νέα τους σπίτια, αφού είχαν την τύχη να τους δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία ζωής! Γιατί, δυστυχώς, πολλά αδέσποτα δεν έχουν αυτήν την τύχη και μας στοιχειώνουν οι εικόνες τους κάθε φορά που τα βλέπουμε πεθαμένα και δεν μπορέσαμε να τα σώσουμε!  Η φιλοζωία κρίνεται στην πράξη και όχι πίσω από ένα πληκτρολόγιο με ψέματα και ανούσιους βερμπαλισμούς.

Ευτυχώς που δεν είμαστε όλοι το ίδιο!

Σύλλογος Ζωόφιλων Ημαθίας Ζω.Η.
Φιλοζωική αστική εταιρία Γη των Αδέσποτων
Φιλοζωικός σύλλογος Ark of Hope

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ