Περιβάλλον

Η επαφή με τη φύση έχει θεραπευτικά αποτελέσματα

Οι ενήλικες διαπιστώνουν ότι τα σημερινά παιδιά έρχονται λιγότερο σε επαφή με τη φύση και παίζουν λιγότερο σε εξωτερικούς χώρους από ό,τι εκείνοι όταν βρίσκονταν στην ηλικία τους. Η διαίσθησή μας λέει ότι το να περιτριγυρίζεστε από άγρια φύση έχει ευεργετική επίδραση σε πολλούς τομείς της ζωής. Η επιστήμη επιβεβαιώνει αυτή την πεποίθηση.

Όλο και περισσότεροι ειδικοί προειδοποιούν ότι η έλλειψη συχνής επαφής με τη φύση έχει σημαντικές συνέπειες για τους ανθρώπους, ειδικά για τα παιδιά. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η επαφή με τη φύση βοηθά στη θεραπεία σοβαρών διαταραχών, όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής ή οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, βελτιώνει τη συγκέντρωση και τον κινητικό συντονισμό και αναγεννά το μυαλό και το σώμα.

Εν τω μεταξύ, σε όλο τον κόσμο αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων των οποίων η επαφή με τη φύση περιορίζεται στο ελάχιστο. «Πολλοί ενήλικες θυμούνται τη γοητεία της παιδικής τους ηλικίας χωρίς πρόσβαση στην τεχνολογία, τον χρόνο που πέρασαν στις αυλές, τις διακοπές στην εξοχή. Ωστόσο, ενώ μας λείπει, οι ίδιοι, οι σύγχρονοι γονείς, συχνά δεν μπορούν να το προσφέρουν στα παιδιά τους», αναφέρει ο Richard Louv, συγγραφέας του βιβλίου «The Last Child of the Forest». 

Ο Louv υποστηρίζει ότι ο αστικοποιημένος τρόπος ζωής, που περιλαμβάνει όλο και λιγότερους φυσικούς χώρους, όλο και περισσότερα αυτοκίνητα, περισσότερο χρόνο οθόνης, λιγότερο ελεύθερο χρόνο και αυξημένη πίεση στη δουλειά ή στο σχολείο, μειώνει σημαντικά την επαφή με τη φύση και για τους ενήλικες και για τα παιδιά. Ο Louv είναι συνιδρυτής του οργανισμού Children and Nature Network (C-NN), που στοχεύει στην προώθηση του παιχνιδιού στη φύση.

Επιμέλεια – Μετάφραση: Μαλγκοζάτα Ολσέφσκι

ertnews

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας