Απόψεις Κοινωνία

“Πάρε, κόσμε, τζόγο” γράφει η Αντριάνα Βασιλά

——-

——————–

Με τα δεδομένα αυτά φαίνεται ότι η έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φετινών δηλώσεων θα γίνει τον Μάρτιο, άρα θα ξεκινήσει νωρίτερα η διαδικασία πληρωμής του φόρου, με παράλληλη διεύρυνση του αριθμού των δόσεων για όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.

—————–

Αντριάνα Βασιλά

Σε γενναίες αλλαγές προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών στο καθεστώς της φορολοταρίας. Τα έπαθλα πλέον θα φθάνουν έως και 50.000 ευρώ από αυτόν τον μήνα. Μιλάμε για έναν ολικό ανασχεδιασμό των κινήτρων και των μπόνους τα οποία αναμένεται να ωθήσουν τους καταναλωτές στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

100.000 ευρώ στην κλήρωση κάθε Δεκεμβρίου

Έτσι, στη φορολοταρία, από αυτόν τον Ιανουάριο, τα ποσά που θα διανέμονται στους νικητές αλλάζουν και τα βραβεία θα φτάνουν κλιμακωτά μέχρι και 50.000 ευρώ, ενώ κάθε Χριστούγεννα ένας υπερτυχερός θα κερδίζει 100.000 ευρώ.

Αναλυτικά, από τον Ιανουάριο και για κάθε μηνιαία κλήρωση :

● 500 τυχεροί θα κερδίζουν από 1.000 ευρώ.

● 70 φορολογούμενοι θα κερδίζουν από 5.000 ευρώ.

● 5 φορολογούμενοι θα κερδίζουν από 20.000 ευρώ.

● Ένας υπερτυχερός θα κερδίζει 50.000 ευρώ.

● Στην κλήρωση του Δεκεμβρίου κάθε έτους ένας υπερτυχερός θα κερδίζει το ποσό των 100.000 ευρώ.

Όσον αφορά τη διαδικασία, πλέον οι πολίτες που έχουν χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και περισσότερα τέκνα θα έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και στην πιθανότητα να κερδίσουν. Μάλιστα, η πρόταση που έχει τεθεί επί τάπητος είναι στο νέο πλαίσιο οι λαχνοί για τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις πολύτεκνες οικογένειες να τριπλασιάζονται.

Επίσης, αλλάζει ο τρόπος διεξαγωγής της κλήρωσης και της δημοσιότητας των αποτελεσμάτων: Οι περισσότεροι φορολογούμενοι σήμερα δεν ξέρουν καν πότε κληρώνει η φορολοταρία. H κλήρωση εφεξής θα μεταδίδεται απευθείας και η ενημέρωση των φορολογουμένων θα είναι άμεση και με ονοματεπώνυμο, και όχι με κωδικούς αποδείξεων με ακόμα και πάνω από 10 ψηφία.

Αλλαγές όμως έρχονται και στη σημασία των αποδείξεων – λαχνών στη φορολοταρία. Οι φορολογούμενοι που συγκεντρώνουν αποδείξεις αξίας 40% του εισοδήματός τους θα έχουν περισσότερους λαχνούς σε σχέση με αυτούς που συγκέντρωσαν μικρότερο ποσοστό.

Μέσα στο 2022 θα τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της έξτρα έκπτωσης έως 5.000 ευρώ στο φορολογητέο εισόδημα σε όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές με συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, ενώ οι ιατρικές αποδείξεις θα μετρούν διπλά για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου και της ΑΑΔΕ είναι να «χτυπηθεί» η φοροδιαφυγή και μάλιστα κυρίως στους επαγγελματικούς κλάδους που ρέπουν συστηματικά προς αυτή.

Οι κλάδοι αυτοί, μεταξύ άλλων, θα είναι οι: υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί, γραφεία τελετών, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, υπηρεσίες παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες, γυμναστήρια και σχολές χορού.

Νωρίτερα φέτος οι φορολογικές δηλώσεις – μέχρι 8 ή 10 οι δόσεις

Την πρόθεση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά δείχνει η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, με την οποία καλούνται τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και οι φορείς του Δημοσίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 στην ΑΑΔΕ τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, μερισμάτων για το φορολογικό έτος 2021.

Με τα δεδομένα αυτά φαίνεται ότι η έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φετινών δηλώσεων θα γίνει τον Μάρτιο, άρα θα ξεκινήσει νωρίτερα η διαδικασία πληρωμής του φόρου, με παράλληλη διεύρυνση του αριθμού των δόσεων για όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.

Στο πλαίσιο αυτό οι δόσεις θα αυξηθούν από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις στις 8 ή 10 μηνιαίες δόσεις. Αντίστοιχα σε 10 ή 12 δόσεις θα πληρωθεί και ο νέος ΕΝΦΙΑ, με τα εκκαθαριστικά να είναι έτοιμα μέσα στον Μάρτιο.

Τυράκια…

Μειωμένοι είναι από την Πρωτοχρονιά οι λογαριασμοί κινητής τηλεφωνίας, καθώς ενεργοποιήθηκε η ρύθμιση που αφορά τη μείωση των συντελεστών του ειδικού τέλους που κυμαίνεται μεταξύ 2% και 10%, για συνδρομητές συμβολαίων, αλλά και καρτοκινητής τηλεφωνίας. Σημειώνεται ότι οι νέοι από 15 έως 29 ετών απαλλάσσονται πλήρως από το ειδικό τέλος.

Η αύξηση – φιλοδώρημα στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα ενεργοποιήθηκε με το νέο έτος. Το ποσοστό 2% μεταφράζεται σε 13 ευρώ μεικτά, με τον κατώτατο να διαμορφώνεται πλέον στα 663 ευρώ μεικτά για τους υπαλλήλους, ενώ το ημερομίσθιο από τα 29,04 ευρώ αυξάνεται στα 29,62 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις καθαρές αποδοχές, η αύξηση είναι μόλις 9 ευρώ, καθώς αυξάνεται από τα 558 στα 569,38 ευρώ!

… και φάκες

Το νέο χαράτσι στο ντίζελ κίνησης επηρεάζει χιλιάδες κατόχους πετρελαιοκίνητων οχημάτων… Πρόκειται για το ειδικό τέλος 0,03 ευρώ ανά λίτρο στο πετρέλαιο, εν μέσω πανδημίας, που επέβαλε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η επιβολή του «πράσινου» τέλους εντάσσεται στη δέσμη μέτρων για την ενίσχυση του ρόλου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 31 Δεκεμβρίου 2021 προς το Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022 ισχύουν οι νέες αυξημένες τιμές, από 0,10 ευρώ έως και 0,20 ευρώ, ανάλογα πάντα με το είδος οχήματος, για τα διόδια στους αυτοκινητόδρομους Πατρών – Αθηνών, Αντιρρίου – Ιωαννίνων, Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας και κλάδου Λεύκτρου – Σπάρτης.

 topontiki

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας